Cum incearca Guvernul sa decredibilizeze miscarea medicilor care refuza spaga

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Miercuri, 26 august 2015, 22:05 Actualitate | Opinii


Vlad Mixich
Foto: Cristian Stefanescu
E riscant să vorbeşti şi să scrii despre păcatele grupului/breslei din care faci parte. Puţini dintre noi îndrăznesc să pună oglinda în faţa regelui gol mai ales pentru că, atunci când trăieşti mai aproape de Stanbul decât de Viena, asta poate echivala cu o mazilire.

Dar oamenii ăştia au avut curaj; cel puţin la început. Unii dintre ei continuă să-l aibă şi acum, în timp ce pentru alţii s-au ivit deja la orizont norişori în formă de ciolănaşe. Tocmai de aceea merită să celebrăm acum, cât încă îi mai simţim aroma, un fenomen rar în România.


Citesc de câteva ori pe zi comentariile apărute pe deja celebrul grup Facebook “Medici gata de grevă generală” şi am un serios motiv de bucurie. E acolo o agora în cea mai pură tradiţie democratică. Dezbat, propun, îşi ventilează frustrările sau îşi mărturisesc păcatele într-o radiografie a realităţii de o fidelitate rar întâlnită în viaţa de zi cu zi. Unii sunt aroganţi, alţii idealişti, ăia admiră prea mult, celorlalţi nu le convine nimic… dar nu doar medicii sunt aşa. Aşa suntem toţi.

Doar că această vară, e vara medicilor. E vara în care (o parte) din ei nu s-au mai suportat pe sine şi nici minciuna în care trăiesc. Iar să-ţi spui adevărul doare rău.

Acesta e şi motivul pentru care un număr semnificativ dintre “venerabilii” sistemului medical românesc - liderii universităţilor şi academiilor de profil – tac în aceste zile. Nu se bagă. Rostirea adevărului e o îndeletnicire prea periculoasă pentru statuile lor. Dar cu atât mai mult acest adevăr trebuie spus pentru că, atunci când se atinge masa critică, el are o putere nimicitoare.

Este puterea de care s-a speriat acum guvernul Ponta. Medicii au mai fost scoşi în stradă, dar nimeni nu s-a speriat atunci de ei. Într-un sistem piramidal, aproape medieval, cum este medicina românească astăzi, e foarte uşor să fii scos cu clasa/clinica la o “defilare”. Doar că, după defilări nu se schimbă mare lucru, după cum au putut constata medicii chiar pe pielea lor.  

Dar grupul de Facebook al medicilor care refuză şpaga are în el acel ferment de care orice politician experimentat se teme: imprevizibilul. Dacă explodează? Şi există în guvernul Ponta politicieni suficient de experimentaţi ca să sesizeze asta. Prin urmare, au încercat rapid să contracareze situaţia.

Guvernul Ponta a răspuns cu o mărire nediferenţiată de 25% pentru toate cadrele medicale, invocând drept motiv oficial pentru această decizie “stoparea migraţiei cadrelor medicale”. Decizia este bună, dar motivaţia oficială idioată (şi scriu acest termen cu toată responsabilitatea). Este clar că medicii tineri nu vor înceta să mai plece din România doar pentru că au primit 400 de lei în plus la salariul lor deja mărunt. E nevoie de mult mai multe.

În plus, după cum este demonstrat foarte clar în articolul pe care îl puteţi citi aici, diferenţa dintre salariul medicilor şi salariul funcţionarilor din România s-a mărit în ultimii 4 ani, nu a scăzut. În defavoarea medicilor. Cu alte cuvinte, guvernul Ponta îşi preţăluieşte astăzi mult mai mult birocraţii, decât medicii.

Al treilea motiv de îngrijorare este că această mărire nu se bazează deloc pe o suplimentare necesară a bugetului alocat de guvern sănătăţii – cel mai mic procentual din UE – ci pe nişte presupuse şi (deocamdată) nedemonstrate economii făcute de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, pe ai cărei şefi ar trebui să-i credem pe cuvânt. Doar că din aceleaşi economii guvernul Ponta a promis şi terapii noi pentru bolnavii de hepatită, şi introducerea de medicamente inovative pe lista celor compensate, şi construirea de spitale noi. Mare-i tolba ta Ponta şi aproape sunt alegerile.

Apoi au apărut zvonurile despre grupul medicilor de pe Facebook de la care a început totul. Că sunt serviciile băgate. Că iniţiatorii grupului au interesele lor personale. Că treaba e politizată. Că privaţii, că masonii, că marţienii… Dar, ca întotdeauna în astfel de cazuri, jumătăţile de adevăr sunt amestecate cu jumătăţile de minciuni.

Sigur că mişcarea va fi/este politizată. Ce mişcare de masă (virtuală sau nu) nu ajunge să fie folosită politic în România? Dar vechii sindicalişti din Sănătate, cei care negociază de ani de zile cu guvernul Ponta, sunt conduşi de foşti lideri ai unui partid aflat azi la putere. Ei nu sunt politizaţi?

Sigur că unul dintre noii lideri ai medicilor câştigă aproape de nivelul occidental, în România muncind, adică de zece ori mai mult decât rezidentul cu care lucrează cot la cot. Dar fostul preşedinte de la Colegiul Medicilor sau sindicalistul şef câştigă chiar mai mult.

Sigur că nu e bine că administratorii grupului de pe Facebook mai blochează din opiniile neconvenabile lor, mai dau afară pe X sau pe Y. Dar grav e atunci când văd cum din salariul rezidenţilor de la Spitalul Judeţean din Timişoara s-au reţinut contribuţii la sindicat, deşi ei nu erau membri de sindicat.

Aşadar unde se face diferenţa? Doar în prospeţime? Nu. Abia a trecut anul de când fostul preşedinte al Colegiului Medicilor acuza o prigoană “stalinistă” atunci când anumiţi medici erau arestaţi pentru că furau milioane din banii asiguraţilor, iar sindicatele mulţumeau guvernului pentru nişte mărunţis aruncat medicilor rezidenţi.

Diferenţa e că astăzi medicii de pe Facebook spun răspicat, urlând aproape:
 • Că nu vor să trăiască din şpaga ilegală, ci din salarii decente.
 • Că nu mai vor să meargă la congrese pe banii companiilor farma, ci pe banii alocaţi transparent din fonduri centrale.
 • Că vor case de asigurări de sănătate cu membri aleşi de comunitatea locală în consiliile de administraţie.
 • Că vor reorganizarea rezidenţiatului pe alte criterii decât cele medievale în care funcţionează astăzi.
Mai cer multe altele medicii pe Facebook: unele cerinţe sunt extravagante, alte irealizabile şi, câteva, de-a dreptul ridicole. Ca orice alt grup crescut spontaneu, au nevoie de timp pentru a deveni coerenţi.

Dar este pentru prima oară, în ultimele două decenii, când un număr important de medici îşi cer dreptul la o viaţă muncită cinstit. Cinstit! Atât de puţin într-o ţară normală, atât de mult într-o ţară ca România.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11466 vizualizari

 • +4 (14 voturi)    
  Acum cativa ani.... (Miercuri, 26 august 2015, 23:00)

  newlook [utilizator]

  Acum cativa ani, o stire mi-a atras atentia: undeva, prin Timisoara vreo 22 de flacai si domnisoare care lucrau prin spitalul judetean cu norma intreaga ... erau studenti ... tot cu norma intreaga ....
  ...ati ghicit, da, la medicina !

  Ca unul ce a absolvit o institutie de invatamant superior in Romania ceausista si o alta institutie, capitalista, prin Occidentul putred, am ramas siderat !

  Nici in Romania, nici in Canada nu am intalnit nici o persoana capabila sa duca si un serviciu si o studentie, ambele la timp plin. Cand vine vorba despre medicina, performanta e inca si mai mare La McGill, spre exemplu jumatate dintre absolventi si-au prelungit studiile cu un an, un sfert cu doi. Dar asta-i amarata de McGill, nu Timisoara, nu-i asa?

  Si, am fost mandru ca sunt conational si contemporan cu cei 22 Einstein, localizati toti in Timisoara (hehehe, tot Banatu-i fruncea!), la spitalul Judetean.
  Dintr-o rautate de regatean mi-am inchipuit ca geniile astea nu sunt doar in Timisoara, ci ca gasesti in fiecare judet vreo suta-doua de combinatii Einstein-Marie Curie.

  Intre timp banuiesc ca majoritatea celor pomeniti de mine au absolvit si sunt in categoria celor plansi de autorul articolului.

  Ei, bine, sunt si eu o data de acord cu Michi Whatever: sa ne golim buzunarele, sa plece medicii nostri la Congrese:
  "Că nu mai vor să meargă la congrese pe banii companiilor farma, ci pe banii alocaţi transparent din fonduri centrale."
  Pai, asa-i cu septelul: pleaca boi si se intorc vaci, dar au mers la Congrese, n'est pas?

  PS: Toata stima, tot respectul pentru cei ce sunt intr-adevar medici si prin pregatire si prin activitate; comentariul meu, evident, nu se refera la ei.
  • 0 (6 voturi)    
   don't feed the stray dog; feed the troll! (Joi, 27 august 2015, 0:55)

   _tudor_ [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   @newlook: Strict legat de raspunsul tau voiam sa spun ca Mike Tyson e mai rosu fa F.C Barcelona.
  • 0 (6 voturi)    
   Nu e nevoie sa fii geniu (Joi, 27 august 2015, 12:08)

   Simona_Srb [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   Eu am mai cunoscut cazuri de oameni care lucrau full time si in alte domenii si mai faceau si o facultate la zi si se poate. Nu poti sa fii student de 10 la toate materiile facand asta, evident ca implica sa mai lipsesti de pe la un curs sa il iei de la colegi si sa inveti noaptea, dar daca lucrezi in domeniul tau, ceea ce pierzi ca si rezultate academice, compensezi prin experienta, care in multe domenii este mult mai valoroasa, cred ca nici medicina nu face exceptie, e drept ca aici ai rezidentiatul pentru asta, dar in situatia in care iti trebuiesc bani ca sa te sustii in facultate si nici nu ai pile unde trebuie ca sa prinzi post dupa ce termini facultatea fara sa te zbati, banuiesc ca e de preferat sa incepi devreme.

   Ne golim buzunarele pentru multe altele, cred ca sistemul medical e destul de important ca sa merite mult mai mult decat firimiturile aruncate in sila acum, mai mult decat noul cod fiscal, e drept ca nu aduc atat de multe voturi, dar asta e alta poveste. Plus ca daca am termina odata cu plicurile cu bani, diferenta s-ar simti si in buzunarul nostru.

   PS: Nu am nici o treaba cu sistemul medical, ba chiar nu prea ma tratez in sistemul de stat, tocmai pentru ca nu vreau si nu stiu sa dau spaga, cu toate astea, sunt constiennta ca s-ar putea sa nu ma tina buzunarele sa ma operez la privat daca voi avea vreodata o problema grava de sanatate si as prefera sa stiu ca banii pe care-i platesc lunar pe sanatate, vor ajunge sa-mi foloseasca vreodata.
   • +1 (3 voturi)    
    e o contradictie (Joi, 27 august 2015, 14:43)

    Dan Y [anonim] i-a raspuns lui Simona_Srb

    Problema e ca tot timpul ii auzi pe cei de la medicina ca e ingrozitor de greu, ca studiile sunt sinistre, nimeni nu mai munceste cat ei, cerintele sunt extrem de mari. Nu prea merge chestia asta cu 2 norme intregi, la spital si facultate. Pur si simplu e o contradictie.
    • 0 (2 voturi)    
     nu e contradictie (Joi, 27 august 2015, 15:26)

     Simona_Srb [utilizator] i-a raspuns lui Dan Y

     Si eu vorbeam despre oameni care faceau o faculltate grea, nu era medicina, era politehnica Electronica si Telecomunicatii, crede-ma ca se poate. Facultatea nu e o norma intreaga, poti sa lipsesti de la cursuri si sa le iei de la colegi, te duci numai la seminarii si laboratoare si nu pierzi mare lucru, daca inveti.
 • +4 (6 voturi)    
  ANI DE ZILE MEDICII AU FOST (Miercuri, 26 august 2015, 23:39)

  arheopterix [utilizator]

  Legati de glie si tratati ca niste iobagi . Politicieni vicleni au mentinut o presiune prinzindu-i intre boboru” nemultumit si prostit (cu televizoru” ) si organu”vigilent selectiv . Schema parea perfecta Din nenorocire , ca orice minciune , buba s-a spart si medicii , in special cei mai tineri , priceputi si fara relatii (adica speranta noastra ) si-au luat lumea in cap . Hemoragia este atit de grava si constanta incit in citva ani sistemul se va prabusi . (decidentii stiu sigur asta ) Inca doua precizari 1- Necesarul de medici in tarile evoluate , si dispuse sa-i plateasca cu sume de pina la 10 000 de E pe luna e de 100 000 de posturi .2- Medicii extra comunitari ,care vor obtine dreptul de practica in UE,vor dori sa lucreze tot pe sume consistente , deci tot acolo (De ce ar lucra la RO pe sume derizorii si in conditii mizerabile , Juramintul lui Hipocrat .../Pakistan?...Indienii pleaca direct in SUA...Ar fi multe de zis ...dar va jur ca e purul (si durerosul ) adevar.
 • +7 (7 voturi)    
  galaxia ponta - plicul fiscalizat (Miercuri, 26 august 2015, 23:49)

  GheorgheSilvestrovici1 [anonim]

  cand facem piata sa fim recunoscatori pentru buna servire tot cu plicul fiscalizat !
  cultura spagii pe plaiurile mioritice, seamana cu cultura hotiilor, cu cultura lenei si a muncii de mantuiala, cu cultura tepelor si escrocheriilor, cu cultura violului, cu cultura demagogiei desantate si a coruptiei politicienilor corupti, cu cultura badaraniilor si a comportamentelor nesimtite, cu cultura violentei si agresivitatii psihopatilor, cu cultura cersetoriei agresive, cu cultura mizeriei si a nesimtirii fata de mediul in care locuim.
  trebuie sa facem curatenie in societatea romaneasca ! noi toti ! nu numai justitia si parchetul !
 • +6 (8 voturi)    
  sa fim seriosi (Joi, 27 august 2015, 0:26)

  ZeroAbsolut [utilizator]

  nu se gasesc voit bani pentru sanatate sau educatie. Altfel nu era nevoie de tot circul cu legalizarea spagilor sau de amenintarea cu greva pentru ca guvernul sa promita cresterea salariilor.

  Majoritatea clasei politice actioneaza in sensul subfinantarii voite exact a celor doi piloni ai unei societati puternice, doar pentru a-si pastra pe mai departe privilegiile prin indobitocirea, saracirea si conditionarea ajutorului medical. Cat de josnici pot fi politicienii care pozeaza in salvatori de la foamete, boli, moarte, cand ei sunt chiar cei care au creat aceste probleme.
 • +4 (4 voturi)    
  ponta.... (Joi, 27 august 2015, 0:29)

  liviu_ [utilizator]

  acopera ca pisica rahatu... nu face nimic altceva.
  prin legea asta a rezolvat fix 0... dar a dat impresia ca face ceva... doar aparentele il intereseaza...

  cu riscul de a ma repeta. pagina de facebook (nu grupul) medicilor a fost dat joc o perioada acu cateva zile. nu cred in coincidente!
 • +5 (9 voturi)    
  Sa le luam pe rind (Joi, 27 august 2015, 4:40)

  Hohey [utilizator]

  1. Că nu vor să trăiască din şpaga ilegală, ci din salarii decente.
  Sa defineasca in cifre ce insemna un salariu decent. Am vazut opinii de genul 200000 de Euro (brut) ca in Franta.

  2. Că nu mai vor să meargă la congrese pe banii companiilor farma, ci pe banii alocaţi transparent din fonduri centrale.
  La congrese merg cei care au ce prezenta. Daca faci cercetare sau studii clinice esti platit in plus pentru aceste lucruri. Si din banii aia, in plus, te duci la congrese. Asta cu fonduri centrale este total comunista.

  3. Că vor case de asigurări de sănătate cu membri aleşi de comunitatea locală în consiliiile de administraţie.
  FALS! Vrem asigurari de sanatate in care banii colectati sunt redistribuiti INTEGRAL pentru necesitatile medicale. Membrii aia din comunitate o sa puna botul la primul purcoi de bani oferiti sa-si tina gura

  4. Că vor reorganizarea rezidenţiatului pe alte criterii decât cele medievale în care funcţionează astăzi.
  PERFECT ADEVARAT!

  Daca nu stim sa cerem degeaba facem grupuri pe Facebook. Vreti consultanta, dr. Mixich va poate da adresa mea de e-mail...
  • +2 (4 voturi)    
   Congrese (Joi, 27 august 2015, 10:12)

   liana [anonim] i-a raspuns lui Hohey

   La congrese trebuie sa mearga si altii, nu doar cei care prezinta ceva - daca nu este nimeni sa-i asculte, nu o sa aiba cui prezenta. Iar medicii sunt obligati sa mearga la congrese, cursuri, etc, fiindca prin lege sunt obligati sa acumuleze "puncte" , altminteri nu isi pot obtine viza anuala pentru dreptul de libera practica.
   • 0 (2 voturi)    
    o mare prostie (Joi, 27 august 2015, 14:50)

    Dan Y [anonim] i-a raspuns lui liana

    De ce sa nu aiba cine ii asculta, ca doar nu sunt numai 20 de conferentiari? Sunt zeci de sesiuni paralele fiecare cu alte zeci de prezentari. Problema e ca legea asta de care ziceti a facut ca mersul la conferinte sa insemne vacante pentru cei care se duc numai sa asculte. Majoritatea nici nu inteleg nimic, ca sa nu ne mai ascundem dupa degete, si aia care sunt invitati, foarte putini la numar, au de unde sa-si plateasca conferinta sau le e platita. Inteleg sa participe la conferinte ca simpli auditori tineri in doctorat care nu au inca rezultate si sunt interesati de cercetare, dar asa, orice doctor sa se plimbe la conferinte e cam aiurea. Un rezultat poti sa-l cunosti si citindu-l, nu trebuie sa fii motz in sala.
    S-a ajuns la o exagerare cu plimbatul la conferinte si pus in CV ca o mare realizare profesionala ca ai dormit 4 zile la o conferinta si te-ai plimbat alte 4 prin zona.
  • +4 (4 voturi)    
   Salarii decente ?? (Joi, 27 august 2015, 11:59)

   ana-pat [utilizator] i-a raspuns lui Hohey

   Pai salarii decente au toti directorii si papagalii din agentiile/autoritatile de stat (numiti bineinteles pe criterii politice), toata gasca de la Romatsa ( pt. a deveni controlor ai nevoie doar de liceu + un curs de cca 1 an platit tot de ei ),toti parlamentarii si asa zis demnitarii etc,etc, adica intre 3000 si 7500 euro pe luna. Si tot nu le ajunge.......Daca vor impozitarea spagii sa o impoziteze intii pe a lor.
  • +1 (3 voturi)    
   hmmm (Joi, 27 august 2015, 12:02)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Hohey

   poate au o mica problema de exprimare, dar nu mi se par deloc gresite punctele care le sustin.
   trebuie inteles ca medicina din romania trebuie sa se schimbe!
   si noi acum ar trebui sa sustinem demersul medicilor nu sa urlam ca cer prea mult, ca nu se exprima corect sau ca au nustiu ce lacune in cererile lor.
   • 0 (0 voturi)    
    OK! (Joi, 27 august 2015, 21:01)

    Hohey [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    Daca medicii or sa ceara 5000 Euro salariu mediu lunar (ceea ce merita pe deplin) nu cred ca o sa ii mai sustii cu atita ardoare. In plus daca o sa aiba un fond centralizat de la stat din care pot accesa anual inca 5000 Euro sa mearga la congrese, inca odata, nu cred ca o sa ii mai sustii...caci s-ar putea sa platesti minimum 20% din salariu numai CAS.

    Cit timp medicii nu vor gasi calea sa ii convinga pe guvernanti ca toate taxele colectate legate direct de sanatate sa fie declarate anual in mod transparent si integral redistribuite doar in sistemul de sanatate...nu cred ca o sa fie bani pentru cresteri salariale decit daca acceptam o crestere a acestor taxe. De asemenea managerii institutilor sanitare trebuie sa raspunda pentru cheltuieli. De asemenea trebuie gasita modalitatea cea mai buna pentru a face achizitii de calitate si la preturi competitive...si probabil multe altele. Cind aceste lucruri vor fi strict reglementate vor fi fonduri suficiente pentru a aduce veniturile celor din sistemul sanitar acolo unde trebuie.

    Nu in ultimul rind, trebuie matrasiti din sistem (fara remuscari) toti cei care baga adinc mina in buzunarul pacientului dar si in bugetele institutilor sanitare unde de obicei sunt sefi, sefuleti, etc.
 • -2 (8 voturi)    
  Aha... (Joi, 27 august 2015, 10:24)

  HP [utilizator]

  Si eu vreau 5.000€ pe luna. VREAU !! URLU !!

  "Au dreptul", zi serios ? Au "DREPTUL" ?

  Pai da-le tu ba Mixich bani. Eu nu vreau ca din banii mei, din care si asa se sifoneaza la greu, sa le maresc salariile medicilor.

  Eu ma duc la privat, sunt tratat bine, o data la doi ani, cand am nevoie.

  Vreau sa nu mai platesc DELOC CASS si asigurari. Vreau sa platesc doar cand am nevoie.

  Asa ca mai scuteste-ne cu medicii tai. Da-le tu bani.
  • +3 (5 voturi)    
   privat?! (Joi, 27 august 2015, 11:48)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui HP

   serios?! ai incercat sa mergi la privat pentru ceva grav?!
   privatul este bun pentru chestii gen ambulatoriu...
   pentru urgente si lucruri mai serioase privatul e praf si pulbere.
   • -2 (2 voturi)    
    astept domnul care (Joi, 27 august 2015, 14:31)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    m-a votat negativ sa detalieze spitalul privat unde s-a tratat de politraumatisme si alte lucruri si care l-au costat mai putin de cateva sute de mii de euro.
   • +1 (1 vot)    
    la privata (Joi, 27 august 2015, 21:09)

    Hohey [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    Privatii nu au intrat in domeniul urgentelor majore deoarece nu avem o reglementare clara cum se vor face deconturile pentru serviciile oferite.

    Stii bine ca in astfel de cazuri se deconteaza sume imense si se fraudeaza la greu...iar privatul nu-si permite sa primeasca doar "jumate" din decont pentru ca cealalta jumate o da spaga ca acel decont sa se realizeze.
 • -5 (7 voturi)    
  tupeu maxim (Joi, 27 august 2015, 10:34)

  xanti [utilizator]

  In Romania toti care santajeaza au salarii mari,medicii santajeaza ca lasa cutitul jos,aia la aviatie ca nu mai zboara si tot asa.
  Bai desteptilor Romania e saraca si salariile babane se platesc din banii nostrii asa ca ciocul mic inca 20 de ani.
  Nu va convine plecati naibii din Romania gasim medici indieni,chinezi...,care ar da orice sa lucreze in Romania decat un sat uitat le lume in China sau India.
  Ponta e fraier ca nu faciliteaza prin avantaje guvernamentale angajarea masiva a chinezilor si indienilor sa vezi atunci distractie si panica pe medicii romani.
  • -1 (1 vot)    
   santaj (Joi, 27 august 2015, 11:28)

   mda [anonim] i-a raspuns lui xanti

   Au aparut totusi suficiente device-uri de filmat pe ascuns sau la vedere. O filmare frumoasa si o reclamatie la OPC + tribunal sa vezi ce frumos se vor purta cu pacientii. Nu vorbesc de bani, vorbesc de atitudinea asistentelor ( 95%) si a medicilor ( x% ) in raport cu oamenii, priviti ca niste neica-nimenea...
  • +3 (3 voturi)    
   chiezi si indieni?! (Joi, 27 august 2015, 11:50)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   si inveti tu chineza si indiana?! pentur ca in engleza lor SIGUR nu o sa pricepi o boaba din ce spun

   ce simple sunt solutiile in mintea voastra...

   propun eu una ... ca tot avem atatea biserici... cand avem probleme medicale dam skip la spital si mergem direct la cimitir
  • +2 (2 voturi)    
   Pai asta si fac (Joi, 27 august 2015, 12:37)

   Simona_Srb [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   Conform site-ului payscale:
   http://www.payscale.com/research/IN/Job=Physician_%2f_Doctor%2c_Cardiologist/Salary, salariul mediu al unui cardiolog in India este 1.186.436 rupii pe an, facand conversia si ceva calcule, reiese ca in medie un cardiolog indian are cam 1303.4 E pe luna, pentru China au reportat numai 5 persoane, asa ca nu e concludent rezultatul, dar tot reies salarii de ordinul miilor de E. Alte idei? Eu zic sa luam din Somalia.
  • +1 (1 vot)    
   Bai smartass (Joi, 27 august 2015, 16:04)

   carcotel [anonim] i-a raspuns lui xanti

   Romania face parte din EU si nu poate aduce papuasi din Noua Guinee sa te trateze nici sa vrea. Trebuie mai intai sa aduca medici din uniune. De ce crezi tu ca s-au deschis portile occidentului pentru medicii romani sau unguri?? Ca sunt cei mai buni? Ei as...
   Englezii isi aduceau medici din India si Africa de Sud pana sa intre in EU, dupa care s-au inchis portile.
   Asa ca fecior o sa fi tratat de vraci si popi fiindca nu o sa fie inghesuiala de doctori pe 300 de euro pe luna si kilograme de injuraturi (la pachet cu banii)
 • 0 (2 voturi)    
  FACEŢI CEVA PENTRU SĂNĂTATEA NAŢIUNII (Joi, 27 august 2015, 11:17)

  GheorgheSilvestrovici1 [anonim]

  „Faceţi ceva pentru sănătatea naţiunii!“ publicat în "Viaţa medicală" nr. 13/ 28 martie 2003‏
  Scrisoare deschisă către Preşedintele României Ion Iliescu.
  Domnule Preşedinte,
  În anul 1972 am absolvit Facultatea de Medicinã din Iaşi. În mod deosebit în ultimii 20 de ani, am trãit si sentimente de ruşine, de umilinţã si de neputinţã, din cauză că mereu ni s-a spus: „nu sunt bani pentru sănătate“, neputând trata pacienţii aşa cum am fost învăţaţi să o facem şi aşa cum ar fi trebuit.
  Această scrisoare v- o adresez şi în amintirea profesorilor de medicină de la Iaşi, care au trecut în nefiinţă, sperând şi pledând pentru o asistenţã medicală adecvată pentru toţi românii.
  În anul 2003, bugetul alocat pentru sănătate, în România, este unul dintre cele mai mici bugete din Europa. Vă rog să analizaţi următorii indicatori demografici şi de sănătate: sporul natural este scăzut – mor mai mulţi oameni decât se nasc, indicele de fertilitate este de 1,3 copii pentru o femeie, speranţa de viaţă este cu 7 ani sub media europeană, indicele divorţialităţii este ridicat, morbiditatea generală şi mortalitatea generală sunt printre cele mai mari din Europa, rata emigrării este în crestere exponenţialã. Dacă politica socială va fi în continuare întocmai ca cea din ultimii 20 de ani, tranziţia va fi încheiatã fără români: fie decedaţi prematur, fie plecaţi în alte ţări.
  În ultimii ani, aţi condus sau aţi influenţat major politica din România. Veţi rămâne în istoria României ca o personalitate politică dintr-o perioadă crucială, hotărâtoare. De ce nu impuneti, prin prerogativele pe care le aveţi, alocarea de bani pentru sănătate, din PIB, cel puţin la nivelul mediei europene? Acesta ar fi primul pas către o reformă sanitară reală şi către o asistenţă medicală decentă. Restul ar fi vorbărie şi demagogie politicianistă.
 • +3 (3 voturi)    
  totul se rezuma la ce vrem... (Joi, 27 august 2015, 12:00)

  liviu_ [utilizator]

  vrem ca sa nu murim cu zile in spitale, sa avem medici si aparatura atunci medicii trebuie sa primeasca bani (mult) mai multi si spitalele trebuie dotate s.a.m.d.

  daca nu vrem asta nu e nici o problema putem sa si desfiintam spitalele...

  dar daca vrem un sistem medical decent o sa adresez cateva probleme (multe spuse fals prin diverse forumuri):
  1 - nici medicii nu vor spaga... dovada este faptul ca se traieste excelent din spaga in romania (ce putin asta zice opinia publica) medicii pleaca LA GREU!
  2 - bugetul ministerului sanatatii (nu numai salariile) este o bataie de joc
  3 - medici "importanti" este o solutie extrem de proasta din o gramada de motive (vezi ce bine o duce franta cu imigranti, bariere lingvistice, pregatire proasta etc)
  4 - privatul este o solutie foarte foarte proasta: nu sunt atat de buni precum se spune (dar oamenii confunda competenta, cu amabilitatea medicului), nu sunt pregatiti pentru interventii serioase (politraumatisme, arsuri grave etc.. chestii d-astea "misto"), si chiar daca ar rezolva problemele enumerate inainte sistemul privat E MULT MAI SCUMP!!! sa vedeci cat costa o zi de terapie intensiva si dupa aia vorbim... Hint: sistemul medical american e 100% privat si e cu 50% mai scum ca al 2lea cel mai scump si e pe la mijloc dpdv al calitatii. mai mult daca ai chemat salvarea din cartieru gresit ai pus-o! (a se citi mori).

  solutia este rezolvarea sistemului nostru... si aici sunt niste pasi relativ simplii (dar nu ieftini)
  1 - salarii bune pentur medici ... eu as zice cam ca jusistii 1000-2000E
  2 - medicii care iau spaga beliti de nu se vad (valabil pentru orice categorie dealtfel)
  3 - bani pentru sistemul de sanatate (spitalele arata deplorabil si sunt dotate prost) + lucrat la achizitiile publice (a se citi DNA)
  4 - repectul nostru al populatiei pentur medici! noi ii tratam extrem de rau si avem o parere proasta. asta trebuie sa se schimbe. trebuie sa intelegem ca primim ce dam. daca dam ura , vom primi ura.
 • +2 (4 voturi)    
  cine decredibilizeaza medicii, de fapt? (Joi, 27 august 2015, 12:09)

  art [anonim]

  Domnule Mixich,
  Citesc cu placere articolele dv si am apreciat luarile de pozitie fata de problemele din ssistemul medical. De data aceasta cred ca nu vedeti adevarata problema: guvernul incearca sau nu sa decredibilizeze organizarea recenta a medicilor, dar medicii se decredibilizeaza, ca sa nu spun ca se ridiculizeaza, ei insisi. Ati remarcat poate avalansa de scrisori ale unor medici, studenti la medicina, in care toti, fara exceptie, se plang de problemele din sistemul medical, dar in afara de cresterea salariilor nu vad si nici nu propun o alta solutie. De parca dublarea salariilor ar rezolva problemele coruptiei. Am citit cu atentie ultima din aceste scrisori aparute in presa - in Adevarul mai precis- a unei doctorite plecate in Anglia. Un ton insuportabil, dispret fata de pacienti, laude si exagerari despre munca sa, greu credibile! Totul cu greseli gramaticale nivel scoala generala si pe un ton de persoana ce se crede superioara tuturor. Si in final sa descoperim, ce? Ca dna doctor din Anglia, si cu doctorat in medicina, care tuna si fulgera impotriva sistemului, guvernului, pacientilor, dar nu si a medicilor, este o colaboratoare,probabil fosta doctoranda, a lui Mircea Beuran, cel cu plagiatul enorm, fost ministru, PSD-ist si asa mai departe. Cine poate sa ia in serios o persoana cu nasul pe sus, aroganta si dispretuitoare cu pacientii si "oamenii simpli", o agramata cu diploma de doctorat care nu stie sa faca acordul intre subiect si predicat si scrie servici, in loc de serviciu?
  Si care, culmea culmilor, nu are nici o jena sa publice articole submediocre (in jurnale romanesti unde Beuran face parte din comitet) cu un plagiator dovedit! Ca n-o fi gasit un profesor cinstit in tot UMF-ul din Bucuresti! Ca principiu si trebuie sa te desolidarizezi de un plagiator revenit in sistem pe usa din spate.
  Deci, domnule Mixich, cine decredibilizeaza medicii? Nu o fac ei insisi prin actele lor?
  • 0 (0 voturi)    
   corect (Joi, 27 august 2015, 14:52)

   Dan Y [anonim] i-a raspuns lui art

   Am citit si eu scrisoarea doctoritei aleia, a aparut peste tot. E cum spui: mult, prost si cu ton. Mai bine tacea, ca s-a facut de ras.
 • +1 (3 voturi)    
  Interesul personal e absolut firesc (Joi, 27 august 2015, 12:58)

  LianaSerbanescu1 [anonim]

  O imbecilitate totala de a-I acuza pe cei din grupul de pe Facebook de interese personale: propria bunastare, obtinuta in conditii decente nu este un interes personal? Pretentia de a-ti face meseria in conditii propice nu e firesc sa te intereseze personal? Propria reputatie nu e firesc sa te intereseze personal?
  Evident ca sunt interese private, de grup si de breasla (ce a mai ramas, sau ce incepe sa se coaguleze din ea), ca interesele mana actiunile.
  Separat de asta, banuiesc ca, daca acest Colegiu al Medicilor ar fi o institutie cinstita, care sa functioneze transparent si cu folos, ar putea aduna contributii de la farma, sa le distribuie, apoi, pe baza de aplicatii, medicilor dornici sa participe la congrese. Dar ce sa le ceri, cand ei patroneaza fara jena cloaca pe care au faurit-o guvernele pre- si post-decembriste in sistemul romanesc de sanatate!
 • +2 (2 voturi)    
  V-am legalizat mita,ce mai vreți! (Joi, 27 august 2015, 13:31)

  vali47 [utilizator]

  Așa se comportă guvernul Ponta,iar ca guvern social-democrat face de râs social-democrația.Tot insistă pe legalizarea mitei,când problema este de asigurarea actului medical gratuit,așa cum scrie în Constituție și așa cum am plătit cotizație an de an.Guvernul Ponta,șmecher și impertinent,nu ține cont de pregătirea medicului,asistentului și alt salariat din sistemul medical,de necesarul de medici pe specialități și ar vrea să lase sistemul medical să se descurce.Asta înțeleg că se vrea cu legalizarea mitei,măsură care,cinstit nu văd cum se poate aplica.Scrie la medic pe un buzunar//mită//și pe altul //gratis//?De la Bănicioiu am auzit numai măsuri trăsnite,se vede că nu are practică medicală și nici nu are spirit organizatoric.
 • -1 (1 vot)    
  competenta (Joi, 27 august 2015, 16:29)

  rani [anonim]

  si ei ce ofera in schimbul acestor cresteri salariale si legalizarii mitei? Tocmai au aratat cazul unui baietel de 5 ani vazut de medicul de familie si 3 comisii de la Grigore Alexandrescu. Niciunul nu s-a gandit sa-l asculte probabil cu stetoscopul (nu cred ca nu il aveau in dotare) si l-au trimis acasa cu diagnostic de intoxicatie cand el avea pneumonie cu complicatii. Copilul a murit din cauza incompetentei nu a unui singur doctor ci a mai multor doctori. Este numai unul din cazurile din ultimele zile care arata ce fel de doctori ies pe banda din universitatile romanesti. Cand ofera si ei un act medical de calitate si competenta si arata bunavointa macar pentru durerile pacientilor atunci sa se legalizeze spaga lor.Poate ca pleaca si pe afara dar prea putini ajung la ce doresc si chiar si acolo se plang de conditii si ca vezi doamne nu li se ploconesc toti ca in Romania (caz concret al unei doctorite intalnite care se plangea de numarul intr-adevar extenuant de ore si ca nu stiu ce doctori indieni sunt mai bine vazuti decat ea)


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by