​Op-ed

De ce dezavantajeaza legislatia fiscala capitalul autohton?

de Adrian Benta, Dragos Patroi     Consultanti Fiscali
Marţi, 25 august 2015, 8:47 Actualitate | Opinii


Adrian Benta si Dragos Patroi
Foto: Hotnews
Iata ca, dupa cateva saptamani, ecoul modificarilor fiscale se stinge treptat, treptat, iar - din pacate - politicul isi reintra in drepturi si se pare ca va da verdictul final si in acest domeniu. Am vazut in mai multe emisiuni tot felul de dezbateri pe aceasta tema, de multe ori opiniile fiind exprimate, cu nonsalanta si pe un ton grav, de multi din cei care nu au citit macar vreo pagina din noul sau actualul Cod fiscal, dupa principiul ca noi suntem buni in doctrine! Doar discutii sterile, superficiale, ca sa prinda repede si bine la popor. Nu am vazut insa o analiza de substanta, legata de faptul ca, spre exemplu, anumite prevederi fiscale dezavantajeaza capitalul autohton fata de cel strain, prevederi existente si in actualul Cod fiscal dar si in cel ce va fi adoptat conform proiectului deja aprobat de parlament dar intors de presedinte.

 Aceste prevederi  pun un intreprinzator autohton in situtia de a  fi concurat neloial chiar in tara noastra. O sa exemplificam printr-un studiu de caz relativ simplu, dar extrem de sugestiv in argumentarea acestei inechitati.

Sa presupunem ca societatea ALFA SRL este o persoana juridica romana, care are o situatie financiara destul de buna, cu un grad de indatorare mai mic decat trei, dar are in derulare cateva proiecte, ce implica contractarea unui imprumut. In obtinerea aceastei finantari nu apeleaza la institutiile financiar bancare autorizate in acest sens, ci se orienteaza catre un tert, respectiv firma mama, ce-i acorda un imprumut pe termen lung.

Iar aici apar cele doua ipoteze de lucru, ce conduc la o impozitare diferita, favorabila nerezidentilor, cum se impoziteaza dobanda cand societatea mama este inmatriculata intr-un alt stat membru sau cand societatea mama este din Romania.

 • Cazul 1 - Societate mama dintr-un alt stat membru!
Capitalul social al societatii ALFA SRL este detinut integral de firma mama  OMEGA S.R.L., persoana juridica stabilita si rezidenta fiscal intr un alt stat membru, cum ar fi Olanda. Suma imprumutata este de 100.000 de euro, la un nivel al dobanzii de 6% pe an. In aceste conditii, dobanda anuala datorata de firma ALFA catre firma mama OMEGA este de 6.000 de euro.

Ce impozit se datoreaza in Romania pentru plata aceasta de dobanda? Conform art. 23 alin. (5) lit. b) din  Codul  fiscal,  suma cu dobanda achitata de 6.000 de euro este o cheltuiala integral deductibila la nivelul firmei ALFA SRL, adica bugetul nu incaseaza nici un ban! In plus , suma cu dobanda achitata de 6.000 de euro catre  firma OMEGA SRL din Olanda, este scutita de la plata impozitului pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti, conform art.117 lit. j) coroborat cu prevederile Titlului V Cap. IV din Codul fiscal.

Pe scurt: bugetul general consolidat al Romaniei incaseaza, ca urmare a acestei tranzactii, fix 0 lei.
    
 • Cazul al II lea - societatea mama este inmatriculata in Romania.
In cea de a doua ipoteza de lucru, capitalul social al socitatii ALFA SRL este detinut integral de o alta societate romaneasca, cum ar fi  BETA S.R.L., persoana juridica stabilita si rezidenta fiscal in Romania. Sa presupunem conditiile similare de contractare a imprumutului - suma imprumutata de 450.000 lei (100.000Eur x 4,5 lei) la un nivel al dobanzii de 6% pe an. In aceste conditii, dobanda anuala datorata de firma ALFA catre firma mama BETA SRL este de 27.000 lei. Trecem peste controversele legate de aspectele procedurale privind posibilitatea acordarii acestui imprumut de catre firma mama BETA si despre necesitatea justificarii acestuia ca fiind cu titlu neprofesional.

Ne oprim tot la nivelul incidentelor fiscale. Conform art. 23 alin.(5) lit.b) din Codul fiscal  deductibilitatea fiscala a cheltuielilor cu dobanzile achitate de firma ALFA SRL catre firma mama rezidenta BETA este la nivelul ratei dobanzii de referinta BNR din ultima luna a trimestrului, adica 1,75% (valabila incepand cu 07 mai 2015).

Ce impozite se platesc, cand dobanda de plateste catre o societate romana?
Societatea ALFA SRL va putea deduce fiscal doar suma de 7.875 lei (respectiv 1,75% * 450.000 lei), suma de 19.125 lei, provenita din diferenta de dobanda - respectiv (6% - 1,75%) * 450.000 lei, este direct nedeductibila fiscal si fara posibilitatea de reportare in vederea includerii ulterioare a acesteia in cadrul cheltuielilor deductibile fiscal.

Acesta este o cheltuiala nedeductibila fiscal va mari baza de impozitare a profitului, iar (in final) se va plati un impozit pe profit cu valoarea de 19.125 lei * 16%  =  3060 lei.  

In acelasi timp, societatea mama rezidenta BETA SRL, incaseaza ca si dobanda suma de 27.000 lei, cu titlu de venit impozabil si, evident, cu efect fiscal in dimensionarea bazei impozabile a profitului si, implicit, in obligatia platii unui impozit  respectiv 27.000 lei * 16% in suma de 4.320 lei.

Ca atare, bugetul general consolidat al Romaniei incaseaza, ca urmare a acestei tranzactii, suma de 7.380 lei (3.060 lei + 4.320 lei) pentru acelasi tip de tranzactie realizata in conditii similare, doar datorita faptului ca beneficiarul sumei (firma mama) este o persoana juridica rezidenta fiscal in Romania, si nu rezidenta in oricare alt stat membru.

In exemplu prezentat de noi, raportandu-ne strict valoric, poate ca sumele sunt, intr adevar, reduse. Dar, raportate la o scara corespunzatoare mai mare, ele nu vor mai aparea atat de neinsemnate. In plus, e vorba, in primul rand, de principiu. Principiu neutralitatii legii fiscale se impune.

Nu negam nici macar faptul ca unele din scutiri se regasesc in directivele europene. E corecta, pe fond, aceasta afirmatie.  Sustinem doar ca legislatia fiscala ar trebui sa aiba un caracter neutru fata de provenienta capitalului si sa se aplice nediscriminatoriu si in cazul celui national, deoarece ¬ fara a avea pretentia ca detinem adevarul absolut - putem argumenta si cu alte exemple situatii de dezavantajare a capitalului national in comparatie cu cel strain. Si parca nu e tocmai corect- si nici macar moral !

N.a.: Cei doi autori, consultantii fiscali Adrian Benta si Dragos Patroi se delimiteaza de opinii partizane sau influente politice, opiniile exprimate reprezentand expresia analizei temeiului normativ.
  


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2305 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  Simple erori? (Marţi, 25 august 2015, 9:19)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Eu nu cred ca sunt erori voite, ci din intimplare :)))
 • +3 (3 voturi)    
  dividende (Marţi, 25 august 2015, 10:10)

  minos [utilizator]

  Nu am citit cum va aparea noul cod fiscal in intregime, dar din coemntarii reiese ca persoanele fizice vor plati CAS pe dividendele incasate. De aici rezulat o discriminare intre persoanele juridice si cele fizice, De exemolu, daca o firma are ca actionariat persoane juridice straine, aceste vor plati 5% impozit pe dividende. Persoanele romane vor plati tot 5%, dar la asta se adauga si CAS, pentru cele fizice. Pana la urma, reducreea impoztului pe dividende avantajeaza investitorii straini, dar nu si persoanele fizice romane. Deci, cineva care are macar vreo cateva sute de mii de euro, mai bine investeste in strainatate decat sa-si deschida o firma in tara.
 • 0 (0 voturi)    
  de ce ? (Marţi, 25 august 2015, 12:44)

  mentopic [utilizator]

  pentru ca asa sunt ordinele de la ue si fmi
 • 0 (0 voturi)    
  Impozit suplimentar (Joi, 3 septembrie 2015, 13:23)

  Giurgiu Marinela [anonim]

  Am un PFA cu stopaj la sursa, avand ca obiect de activitate intermedieri financiare. Am un contract de colaborare cu o banca ca si agent de vanzari , in baza caruia incasez un venit net reprezentand comision ..Asa cum am mentionat PFA-ul este cu stopaj la sursa, eu incasand venitul net. La infiintarea PFA-ului mi s-a cerut sa declar un sediu de firma. Am declarant domiciliul actual. In conditiile in care toata activitatea mea se desfasoara la banca unde beneficiez de toata logistica, vi se pare normal sa achit un impozit suplimentar pe o camera, in conditiile in care legea nu ma obliga sa conduc evidenta contabila si nu pot sa deduc nicio cheltuiala ?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by