Am o pasiune: joc tenis de camp. Amicul cu care joc a lucrat intr-o mare banca romaneasca, ca sef al Arbitrajului, adica seful baietilor alora destepti care fac in fiecare zi tranzactii cu lei si cu diverse valute pentru a aduce castiguri bancii si clientilor acesteia. Cred ca a vandut cateva sute de milioane de euro si miliarde de lei. Stie piata pe dinafara si e cu adevarat specialist in materie de cursuri de schimb. De curand, a plecat din banca, si-a facut o firma de consultanta si plaseaza banii lui si ai investitorilor cu care lucreaza.

Nu face plasamente doar pe piata monetara, ci oriunde gaseste o "oportunitate". Invariabil, inainte sa incepem sa jucam pe puncte, ne incalzim dupa modelul jucatorilor profesionisti. Ne asezam, fiecare in terenul lui, la linia careului de serviciu si, timp de 10-15 minute, schimbam mingi usoare. Dreapta, rever, vole, in plasa, strangem mingile si, din nou, usor, mangaiem mingile cu grija pentru a ne incalzi incheieturile.

Invariabil, in tot acest timp, discutam despre ce s-a mai intamplat in economie. E clar ca ultimele intalniri au fost prefatate de schimburi de idei pe tema: ca fac leul si euro? Repet, omul este un meserias in domeniu. Unul dintre cei mai tari din tara.

Dreapta. Rever. "Ba, e nasoala treaba cu leul. M-am uitat inainte sa vin incoace pe piata de la Londra si euro creste in continuare. Sa vezi ce cotatie o sa afiseze maine BNR-ul", spunea amicul meu, cu cateva zile in urma. (Tot inaintea unui meci de tenis, pe la mijlocul lunii in curs, prognozase o devalorizare importanta a leului. Atunci, m-am aratat neincrezator, dar de data aceasta mi-am adus aminte ca avusese dreptate. Leul scazuse chiar ceva mai mult decat pronosticase amicul meu.)

"Ai avut dreptate. Leul s-a dus chiar mai jos decat ai spus tu acum trei zile", ii replic eu, mai mult pentru a-l incita pentru inca o prognoza. "Ce vorbesti, domne? Asta nu-i nimic. Nu m-ar mira ca pana la sfarsitul anului sa vezi euro la ...", zice prietenul meu. Si pronunta o valoare pe care nu indraznesc nici macar sa o repet in gand, d-apoi sa o scriu.

Hopa! Rever blocat, minge in fileu. Simt prognoza amicului meu ca pe un scurt-circuit pe sira spinarii. Ma opresc, ma uit la el si pun in ochii mei toata neincrederea pe care o poate transmite o privire. "Asculta la mine! Nu m-ar mira daca leul ar ajunge atat de jos", spune el.

Simt nevoia sa-i dau cea mai banala replica: "Nu se poate. Intervine Banca Nationala". Partenerul meu de incalzire iuteste ritmul. Loveste mai tare in minge, apasa pe rever. "Banca Nationala, pe dracu. Ai convertibilitate totala a leului, intra cine vrea, iese cine vrea si cand vrea. Cei de-afara se joaca cum vor cu leul", ridica vocea amicul meu.

"Cine sunt aia de-afara?", intreb eu, fals naiv. "Marile banci internationale. Au mult mai multi bani decat rezerva BNR. Pot duce leul unde vor ei", imi explica de dincolo de fileu. "Si BNR ce poate face?", intreb eu.

"Pai, guvernatorul a facut ce trebuia sa faca. Cel mai important lucru este ca le-a spus sa nu mai traga de economie ca o sa se rupa. Sa o lase mai usor cu pensiile, cu ajutoarele sociale, cu cheltuielile de la buget, cu deficitul bugetar."

"Dar dobanzile?", pun eu paie pe foc. "Nu poti sa maresti dobanzile, ca vin banii fierbinti. Stau aici, castiga din dobanzi si ies cand prind un curs de schimb care le convine". "Atunci, inteleg ca guvernul trebuie sa fie atent cu economia", incerc sa trag o concluzie.

"Da, confirma amicul meu. Cel mai rau este ca am avut o situatie economica buna si o pierdem. Sau, ma rog, suntem pe cale sa pierdem ce am castigat in ultimii ani. Pe mine ma enerveaza ca au inceput sa ma intrebe oamenii cu care lucrez, investitorii, ce se intampla in Romania. Pleaca oamenii, iar altii nu prea mai vin, pentru ca incep sa nu mai aiba incredere in economia noastra", spune amicul meu.

Trecem de la forehand si rever la smeciuri. Lobez mingea pentru a se incalzi cu lovitura de sus, cu smeciul. Intre doua lovituri, partenerul meu de tenis apeleaza la un limbaj ceva mai plastic:" Stii cum e cu economia romaneasca? E ca atunci cand, la tenis, construiesti un punct cu grija, muncesti mult, alergi mult pe teren si iti vine o minge usoara, inalta chiar desupra fileului. Te repezi sa dai cu smeciul si o trimiti in plasa."

Ne pregatim sa incepem partida de tenis. Incalzirea s-a terminat. "Oricum, eu m-am hotarat. Pana la anul bag cateva miliarde de lei in aur si cumpar si niste fier vechi. O sa-mi aduca randamente bune". Game, set, meci.