Scutirea de la plata impozitului pe salarii pentru angajatii care desfasoara activitati prin care sunt create programe pentru calculator reprezinta un stimulent pentru industria IT de mai bine de 10 ani. In vederea aplicarii scutirii atat angajatorul cat si angajatii trebuie sa indeplineasca anumite conditii. Legislatia prin care sunt reglementate aceste conditii a suferit pe parcursul acestei perioade doua mari modificari: una in septembrie 2013 (cand Ordinul 539/2013 a abrogat Ordinul 250/2004 - modificare mult disputata de catre mediul de afaceri si autoritatile implicate) si o alta de curand, pe 30 iulie 2015, prin abrogarea Ordinului 539/2013 si intrarea in vigoare a Ordinului 1348/2015 .

Andreea Mitirita si Irina NistorFoto: Hotnews

Inca de la prima introducere in legislatie in anul 2004, Ordinul 250 prevedea ca una dintre conditiile principale pentru aplicarea acestei scutiri sa fie aceea ca angajatii eligibili sa fi absolvit una dintre specializarile cu profil IT prevazute de Ordin dintr-o lista destul de limitata. Mai mult decat atat, pe parcursul anilor, ca urmare a reformelor sistemului de invatamant, Universitatile si-au schimbat denumirile specializarilor astfel incat multe dintre ele nu au mai coincis, desi curricula a ramas aceeasi.

Multe companii din domeniu au avut o abordare conservatoare si au aplicat scutirea doar angajatilor care absolvisera una dintre specializarile din lista. Acest fapt a generat frustrari in randul celorlalti angajati care ocupau posturi similare si care desfasurau aceleasi activitati ca si cei scutiti. Angajatorii au incercat sa compenseze aceasta discriminare prin acordarea unor drepturi salariale suplimentare pentru a nu pierde forta de munca atat de necesara intr-o industrie in continua expansiune, cum este sectorul IT.

La dorinta companiilor din industrie, in anul 2013 autoritatile au decis introducerea unui nou Ordin, care a extins si a actualizat lista specializarilor. Acest ordin mult-asteptat a fost bine primit atat de catre angajatori cat si de catre angajati, insa nu a rezolvat in totalitate problema discriminarii intre angajati, legiuitorul netinand cont de calificarile profesionale si experienta angajatilor care nu puteau beneficia de scutire din cauza specializarii absolvite.

Intrarea in vigoare a Ordinului 1348 ofera solutia acestei probleme prin eliminarea in totalitate a oricaror prevederi referitoare la specializare, angajatorului si angajatilor ramandu-le sa indeplineasca restul criteriilor. De asemenea, prin Ordinul 1348 se recunoaste dreptul cetatenilor statelor Membre ale Uniunii Europene, Spatiului Economic European si Confederatiei Elvetiene de a beneficia de scutire, fapt incert pana la acest moment.

In concluzie, noul Ordin poate fi vazut ca o masura prin care aceasta industrie in continua dezvoltare sa fie mai atractiva pentru forta de munca, avand un impact pozitiv asupra intregii economii.