Naufragiul pontocratiei, cam asa se prezinta lucrurile in aceasta clipa. Social-democrat doar ca nume, PSD-ul este o corporatie mafiotica, o coalitie oligarhica lipsita de ideologie si urmarind exclusiv acapararea lipsita de orice rusine a resurselor tarii. Culpabilitatea PSD nu incepe acum, ori in 2012, ci tine de rolul acestei formatiuni din clipa in care, cu tupeu specific totalitar, s-a pretins garant al “salvarii nationale”. Cum stim, FSN a fost Frontul Salvarii Nomenclaturii. Au fost rapiti ani pretiosi pentru destinul modern al tarii, au fost furati ani de neinlocuit din vietile generatiilor crescute dupa 1990. Lui Ion Iliescu ii repugna economia de piata. Baronii sai au invatat rapid sa o utilizeze, adica sa o mimeze, in chip crapulos. In locul unei cresteri economice reale, s-au construit averile noilor oligarhi. Statul de drept a fost constant sfidat si torpilat. In Romania, cleptocratia s-a infratit cu etnocratia (tineti minte “Pastrulaterul Rosu”?) pentru a sabota democratia. Puseurile xenofobe ale lui Ponta din campania prezidentiala vorbesc despre acest trist sindrom.

Vladimir TismaneanuFoto: Arhiva personala

Fuga la Istanbul–iata titlul unui capitol din aceasta saga a nesimtirii. Eram acolo cand a ajuns sa se trateze, un nou picior in ghips precum cel al lui Victor Atanasie, chiar glumeam cu Marius Stan, ne intorcram de la Tbilisi, si-i spuneam ca asa incep marile exiluri. In fond, pe insula Prinkipo a inceput surghiunul lui Trotki dincolo de granitele URSS, dupa perioada de la Alma Ata. Dar nu, omul este revolutionar in vorbe, poltron in comportament. A stat pitit acolo, sperand sa treaca valul. S-a intors cand a fost somat de proprii sai complici din PSD sa inceteze cu tertipurile si fofilarile.

Mitomanul galactic Victor Ponta este simbolul acestor patologii. Are minciuna inscrisa in al sau ADN. Este Homo Praevericatus (formula ii apartine unui sociolog rus). Cand a organizat, impreuna cu El Crin si Felix, lovitura de stat din iulie 2012, se jura ca apara democratia. Nu facea decat sa apere monstruoasa piramida de matrapazlacuri si copminatii abjecte care, iata, se clatina acum precum copacii in plina furtuna. Dan Tapalaga are un articol foarte bun pe HotNews despre cine ar putea fi succesorii mega-plagiatorului. Personal, nu stiu niciun nume in PSD care sa lase loc la sperante din partea prietenilor societatii deschise. Cand spui PSD, lasi de-o parte orice speranta…

Comenteaza pe Contributors.ro