Vă mai amintiţi cum, în urmă cu trei ani, Victor Ponta promitea creşterea finanţării sistemului medical la 6% din PIB? Premierul Ponta nu a fost original în promisiunea sa, aceasta fiind asumată de toate partidele, rând pe rând, în funcţie de cum s-au perindat la guvernare. Şi, ca toţi predecesorii lui, nici Victor Ponta nu s-a ţinut de cuvânt.

Vlad MixichFoto: Cristian Stefanescu

O analiză bazată pe date Eurostat* tocmai a fost publicata aici. Rezultatele? Dezamăgitoare pentru medicii şi asistenţii care (încă) mai lucrează în România.

La nivelul întregii Uniuni Europene, cea mai mare parte din cheltuielile

guvernamentale (40,2%) au fost îndreptate către protecţia socială. Pe locul doi vine domeniul sanitar, cu 14,8%. Interesant este că, prin prisma cifrelor, România este unul dintre cele mai puţin sociale state europene, mult după Germania, Franţa sau Italia, guvernul socialist Ponta alocând sub 35% din cheltuielile sale protecţiei sociale.

Dar din acest puţin, categoria cu care guvernul Ponta a fost cel mai generos sunt pensionarii. Statisticienii UE au izolat segmentul de finanţare dedicat pensiilor si România este în top: un sfert (25,1%) din totalul cheltuielilor guvernamentale au fost îndreptate către pensionari. Suntem depăşiţi doar de Italia, Bulgaria şi Austria.

Cât de generos a fost guvernul Ponta cu sistemul medical, comparativ cu ceilalţi colegi europeni? Nu a fost. Dacă guvernele din Slovacia, Olanda şi Cehia îndreaptă spre sănătate peste 17% din cheltuielile guvernamentale, guvernul de la Bucureşti a alocat doar 11,4% din cheltuieli sănătăţii, adică locul 5 din coadă în Uniunea Europeană. Doar guvernele grec, cipriot, maghiar şi polonez au fost mai zgârcite. Să fie doar o coincidenţă că vorbim despre aceeaşi arie geografică în care plicurile strecurate prin spitale sunt un fenomen larg răspândit?

Desigur suntem şi mult sub media UE cu cheltuielile alocate sănătăţii. Asta în condiţiile în care România se confruntă cu cea mai gravă criză de personal medical din istoria ei recentă, judeţe întregi neavând medici specialişti din cauza emigraţiei acestora spre ţări cu salarii mai decente. Şi, în ciuda promisiunilor guvernamentale, pacienţii continuă să nu aibă acces la foarte multe medicamente esenţiale noi subvenţionate deja în alte ţări europene.

Un alt domeniu tratat cu zgârcenie de guvernul de la Bucureşti este educaţia, unde România este pe locul trei din coadă, mai parcimonioase cu profesorii fiind doar guvernele de la Roma şi Atena.

Dar nu-i nimic, căci guvernul Ponta a fost generos cu cheltuielile din domeniul „siguranţei şi ordinii publice”, unde România cheltuie procentual cel mai mult din Europa, alături de Slovacia şi Bulgaria. Asta se cheamă viziune de viitor: bani mulţi pentru miliţieni şi mai cu ţârâita pentru medici şi profesori.

* datele citate de raportul UE sunt la nivelul anului 2013.