Un premier urmarit penal in fruntea Guvernului, cu un partid intesat de lideri urmariti penal si o coalitie parlamentara cu agenda impotriva interesului public: este amestecul perfect pentru a crea o vulnerabilitate majora intr-o tara ca Romania. Aflata aproape de epicentrul celei mai mari crize din Europa ultimilor 25 de ani, izolata intre trei tari (Ungaria, Serbia, Bulgaria) apropiate de Rusia, Romania poate deveni extrem de vulnerabila daca Victor Ponta ramine premier dupa ce procurorii DNA au inceput urmarirea penala.

Cristian PantaziFoto: Hotnews

Premierul Victor Ponta, acuzat de DNA de fapte de coruptie in dosarul Dan Sova - Turceni - Rovinari, a refuzat sa-si depuna demisia ceruta public de presedintele Klaus Iohannis. Soarta lui in fruntea Guvernului atirna acum de decizia colegilor deputati, unde coalitia PSD-UNPR-PC-PLR are o majoritate confortabila. Cu alte cuvinte, in Parlament Ponta nu va avea mari emotii la votul pe cererea DNA. Poate sa aiba emotii daca se ridica valul popular de nemultumire.

De ce e o vulnerabilitate pentru Romania raminerea premierului Victor Ponta in fruntea Executivului? Iata principalele motive:

1. Premierul Romaniei devine nefrecventabil pentru aliatii Romaniei. Nu imi imaginez ca prea multi lideri din UE sau NATO vor vrea sa apara alaturi de Victor Ponta, stiind ca acesta urmeaza sa fie trimis in judecata.

2. Asupra activitatii Guvernului vor plana constant suspiciuni. Rationamentul e simplu: tot timpul opinia publica va suspecta ca in spatele unei Ordonante de Urgenta, al unei Hotariri de Guvern sau al unui proiect de lege se poate ascunde o masura care sa-l ajute pe premierul urmarit penal sa scape de probleme.

3. Un guvern condus de un urmarit penal va fi o invitatie larga pentru coruptie. Exact asa actioneaza acum Parlamentul Romaniei, in raspar fata de interesul public, legiferind in interesul unui grup de persoane cu probleme in justitie. Or, experienta Ucrainei, dar si a Moldovei ne arata ca un stat cu institutii corupte este usor de penetrat de cei care au interesul fragilizarii acelui stat. In cazul Romaniei, Rusia ar fi principalul beneficiar al acestei situatii, pentru ca stie sa valorifice la maximum vulnerabilitatile institutiilor.

4. Situatia politica redevine irespirabila. Raminerea lui Victor Ponta la Palatul Victoria inseamna inceputul unei tensiuni clare pe ruta Guvern - Presedinte - Parlament, iar ultimul lucru de care are Romania nevoie acum ar fi blocaje politice pe teme mari.