Marele pariu, ultima lor gaselnita a fost sa-i convinga pe cei mai inversunati aparatori ai justitiei sa cedeze de bunavoie, sa accepte singuri ca sistemul merge prost. Sa te simti vinovat ca aperi niste teroristi, niste brute care isi zic magistrati dar calca in picioare drepturi, destine, vieti. Nu poti tine pana in panzele albe cu abuzul, cu tortura, cu arbirarul, nu? Cum poti aplauda la nesfarsit noua inchizitie? Pana cand sa stai alaturi de macelari, de calai care decapiteaza toata Romania cu satarul unor legi strambe? Ultima scamatorie, recunosc, i-a zapacit pe multi. Stiu sa te faca din vorbe pentru ca pot. Vorbele sunt la ei, le-au cumparat cam pe toate.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Cel mai bine a explicat mecanismul noilor strategii de manipulare prin care se incearca demonizarea justitiei Sabina Fati in Romania Libera: "O poveste pe zi este tactica prin care oamenii sunt manipulati să creadă că, de fapt, greseala nu ar fi exceptia, ci regula. si chiar mai mult, că eroarea ar fi făcută din răzbunare pentru a distruge vieti si pentru a rearanja spatiul politic actual. Cazul Mariana Rarinca, femeia care a fost achitată după ce a stat în arest preventiv sase luni într-un proces cu sefa Înaltei Curti, este exemplul suprem pentru a arăta că e toxică încrederea în Justitie si că trebuie să cadă capetele celor care conduc DNA si ICCJ" (Citeste integral in Puciul care urmează sau cum joacă Ponta mingea la joasă înăltime).

Dar ce as adauga la ce a spus deja Sabina Fati este ca politicienii nu incearca sa convinga doar marele public ca justitia din Romania functioneaza prost, din eroare in eroare si atent supravegheata de forte oculte. Publicul, asa nepriceput cum este in tainele justitiei, adulmeca totusi pericolul, simte instinctiv cand un borfas cauta sa-l faca din vorbe.

Tinta sunt formatorii de opinie, elita, expertii, ambasadele occidentale, pe scurt lumea buna si influenta, gata sa sara zece metri in sus in apararea independentei sistemulului judiciar ori de cate ori se afla in pericol. Astia care tot macane enervant de cate ori apare la orizont pericolul distrugerii justitiei. Ei trebuiau, cumva intorsi din drum, pentru ca azi, cand se pregatesc de marele asalt, sa fie liniste. Dar linistea, tacerea cu care a fost intampinat votul in cazul Sova nu e buna. E resemnare, oboseala, lehamite? Exact pe asta conteaza borfasii. Ei, voi repeta la nesfarsit, au aceasta calitate unica: nu obosesc niciodata.

Cunosc destui oameni de buna credinta, absolut rationali si de partea interesului public deturnati de subtila propaganda anti-justitie, pacaliti de un lobby extrem de agresiv in interiorul si in afara tarii. Auziti astazi destui in jurul vostru care spun cam asa: ok, sa fie justitie, dar nu cu abuzuri. Ok, au furat, dar parca e prea de tot ce se intampla. Ok, arestari, dar pana cand ...Hap, au inghit galusca. Cine nu vrea o justitie pura, perfecta, populata numai cu intelepti ai dreptului, curata ca lacrima? Cine nu vrea sa depasim odata epoca magistratilor pentru a ne ocupa temeinic de sanatate, educatie, economie. Au dreptate sa gandeasca asa, dar acum urgentele sunt altele.

Am auzit si cativa naivi bine intentionati care tipa: daca justitia nu functioneaza ca un ceas elvetian, mai bine lipsa.Toti puristii astia altfel simpatici uita ca pana acum cativa ani justitia asta era condusa, totusi, de reteaua Voicu, de Costiniu, de Barbulescu, de o armata de magistrati vanduti decenii la rand politicienilor de dinainte sau de dupa 89. Acum vor totul dupa ce acum cateva zile - la scara istoriei - n-au avut nimic. A insista in acest mod de gandire inseamna a le face jocul celorlalti.

Va spun cu constiinta impacata: intr-un asemnea razboi inegal, cu armate de partid, cohorte de functionari si amploaiati la stat cu mainile infipte pana la gat in banii publici, cu moguli si alti capitalisti de stat care au adus statul in stare de putrefactie si cu o justitie care abia s-a nascut, cateva erori sunt, poate, inevitabile. Asta nu inseamna ca ele nu trebuie discutate, indreptate si sanctionate daca e cazul. Dar intrebarea este pe ce ne concentram noi azi? Pe ce punem accentul? Ce avem noi in mod prioritar de facut? Ne pierdem in mici detalii, in accidente de parcurs (daca or fi) sau continuam curatenia?

Iar aici, daca iesim putin din noua retorica intretinuta de borfasi, raspunsul e simplu: borfasii continua sa fure cu atata forta incat e nevoie ca tot sistemul sa functioneze ca si pana acum, la turatie maxima. Altfel, suntem pierduti. Da, am propriile mari semne de intrebare, nemultumiri si spaime. Dar la cat s-a furat in tara asta ar fi pacat sa ne ocupam azi in mod prioritar de filozofia dreptului. Or, unii se ocupa doar cu asta si nu mai vad in mod deliberat marele pericol.

Pericolul azi este ca borfasii sa ucida justitia, sa captureze statul la loc, sa calareasca instiutiile cheie si sa le puna la slujba lor. Catastrofa aparuta la orizont sunt cele 20 de proiecte de legi de modificare a codului penal si de procedura penala. Astea sunt concrete, palpabile, certe, nu povestile lacrimogene inventate de borfasi ca sa-si scape pielea. In fata valului anti-justitie trebuie facut zid, nu invers. De cand a ajuns justitia marele inamic in aceata tara, totusi, ca nu prea inteleg? Si de ce?

Asaltul iminent asupra justitiei este azi marea problema, nu rahatul ventilat zilnic in spatiul public de Antena 3, Ponta, Sova, Udrea, Basescu si restul trupei. Cine ramane cu ochii pironiti la scamatoria borfasilor, care scot din palarie abuzuri dupa abuzuri nedovedite pana la capat, dar prezentate cu artificii si mult fum pentru a lua ochii publicului spectator, risca sa se trezeasca maine ca politicienii i-au furat, culmea, pana si justitia.