Incepand cu 01.02.2015 ANAF a emis Ordinul 18/2015 prin care s-a aprobat o noua procedura de inregistrare a unui agent economic in scop de TVA cu conditii mult mai stricte in ceea ce priveste acest lucru prin inroducerea unei declaratii neexistente pana acum, sia nume (Declaratia 088). E si justificat acest fapt, intrucat, asa cum se justifica si ANAF, in materia TVA s-au facut foarte multe fraude fiscale, in special cu TVA intracomunitar (din spatiul Uniunii Europene). Toate bune si frumoase dar vom analiza acum acest lucru prin prisma a doua situatii intalnite foarte des in practica si de care se loveste orice agent economic la inceput de drum, la infiintarea firmei si solicitarea codului de TVA cat si o firma care se afla in plina desfasurare a activitatii economice insa a depasit plafonul de 220.000 lei la care are obligatia inregistrarii in scop de TVA.

Cornel Grama, consultant fiscalFoto: Hotnews
  •  Situatia nr. 1

Prima situatie se intalneste atunci cand un tanar antreprenor aflat la inceput de drum, vrea sa inceapa un business ( e vorba de absolventi, studenti etc). Daca vor avea parteneri de afaceri care au cod de TVA si ei la randul lor pentru deducerea acestei taxe in cadrul unei relatii comerciale vor alege pe acei parteneri (firme) care sunt inregistrate in scop de TVA.

Pentru aceasta firma noua de care vorbeam solicita la ANAF codul de TVA. Conform ordinului 18/2015, incepe procedura de inregistrare prin completarea Declarartiei 088, in care printre altele se solicita mentionarea printre altele (acte sediu, contract pentru servicii contabile, 3 persoane ce pot da relatii despre asociati etc ) care sunt ok sa fie in regula, si veniturile pe ultimele 12 luni ale asociatilor . Pai daca e un tanar la inceput de drum si vrea sa inceapa o afacere ce venituri sa aiba? Nu conteaza asta, pentru ca functionarii din ANAF, intrucat printr-un algoritm numai de ei stiut, iti face un punctaj si intr-un final emit o decizie de respingere a soilicitarii inregistrarii in scop de TVA pe motiv ca citez : "persoana impozabila NU justifica intentia si NU are capacitatea de a desfasura activitate economica, pentru a fi inregistrata in scopuri de TVA", asta fara nicio motivatie scrisa comunicata solicitantului .

Prin urmare firmei respective i se refuza inregistrarea in scop de TVA pe motiv ca asa vrem noi . (n.r. ANAF ) si daca nu-ti convine fa constestatie in 30 zile de la comunicarea deciziei de respingere a inregistrarii in scop de TVA.

Insa ANAF ignora cu desavarsire jurisprudenta Curtii Europene de Justitie care s-a pronuntat asupra dreptului unei persoane impozabile (firme) sa solicite si sa fie inregistrata in scop de TVA daca indeplineste conditiile de forma impuse de lege.

Hotararile Curtii Europene de Justitie sunt obligatorii pentru toate statele membre ale Uniunii Europene.

De altfel chiar in Codul Fiscal se prevede la art 1 alin (4 ) ca : "(4) Daca orice prevedere a prezentului cod contravine unei prevederi a unui tratat la care Romania este parte, se aplica prevederea acelui tratat."

Ori, art 153 privind conditionarea inregistrarii de capacitatea unui agent economic sa desfasoare activitati economice in absenta unor elemente obiective nu pe presupuneri si suspiciuni cum se face acum, incalca flagrant legislatia europeana.

Astfel in Cauza C527-11 - Valsts ienemumu dienests impotriva Ablessio SIA, Curtea a decis ca

Articolele 213, 214 si 273 din Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata trebuie interpretate in sensul ca se opun refuzului din partea administratiei fiscale a unui stat membru de a atribui un numar de identificare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata unei societati pentru simplul motiv ca aceasta nu dispune, in opinia respectivei administratii, de mijloacele materiale, tehnice si financiare pentru a exercita activitatea economica declarata si ca titularul partilor sociale ale acestei societati a obtinut deja, in

repetate randuri, un asemenea numar pentru societati care niciodata nu au exercitat efectiv o activitate economica si ale caror parti sociale au fost cesionate la scurt timp dupa atribuirea numarului respectiv, fara ca administratia fiscala in cauza sa fi stabilit, avand in vedere elemente obiective, ca exista indicii serioase care permit sa se suspecteze ca numarul de identificare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata atribuit va fi utilizat in mod fraudulos. Revine instantei de trimitere sarcina de a aprecia daca administratia fiscala mentionata a furnizat indicii serioase cu privire la existenta unui risc de evaziune in cauza principala.

Prin urmare acea firma nu va putea incepe afacerea respectiva pentru care a investit bani (cheltuielile de infiintare la ORC, in jur de 2000 lei aprox si timp pretios cu aceste operatiuni).

Deci din start un antreprenor nu stie daca dupa ce isi infiinteaza o firma si vrea sa aiba codul de TVA il va obtine sau nu .

E o loterie in care se castiga dupa bunul plac al ANAF atata timp cat nu se respecta Hotararea CEJ de mai sus si algoritmul prin care se face acel punctaj pentru inregistrarea in scop de TVA nu este public facut de ANAF spre a fi adus la cunostinta contribuabilului sa stie din start daca merita sa investeasca timp si bani pt o firma noua la care sa obtina codul de TVA sau nu.

Justificarea ANAF este ca, pana acuma erau foarte multi evazionisti care isi infiintau firme, luau codul de TVA si derulau operatiuni fictive in tara dar mai ales intracomunitare si eludau statul cu TVA datorat in urmaa cestor operatiuni.

Logica ANAF ar fi cam asa : stiu ca am 10 de dusmani ce se ascund intr-un sat in care stiu ca sunt 100 de oameni, si lansez o bomba asupra celui sat ¬ lichidez tot satul dar macar stiu ca am scapat si de cei 10 dusmani pe care ii cautam.

Si daca un evazionist vrea sa eludeze statul cu TVA intracomunitar, isi ia cod de TVA doar pentru operatiuni intracomunitare pentru care nu i se solicita Declaratia 088 si nu i se fac aceale verificari si punctaje si poate linistit sa cumpere din UE bunuri fara TVA ca mai apoi sa profite de pe urma acestei taxe neplatite .

  • Situatia nr. 2

O firma neplatitoare de TVA in plina activitate ajunge la plafonul de 220.000 lei, pentru care are obligatia solicitarii si inregisrarii in scop de TVA. Conform art 152 din Codul Fiscal, acesta solicita ANAF acest lucru . Pentru a respecta legea, ANAF e obligata sa emita decizia de inregistrare in scop de TVA insa apoi acesta solicita firmei respective faimoasa Declaratie 088 de care vorbeam mai sus in care e analizat dupa algortitmul secret mentionat.

Si iau cazul in care ANAF emite decizia de anulare a codului acordat cu cateva zile in urma pe motiv ca : "persoana impozabila NU justifica intentia si NU are capacitatea de a desfasura activitate economica, pentru a fi inregistrata in scopuri de TVA" si asta fara nicio motivatie scrisa comunicata solicitantului.

Deci cum vine asta ? Pana acuma firma respectiva a crescut cifra de afaceri tocmai pentru ca a depasit plafonul de 220.000 lei dar nu justifica capacitatea de a desfasura activitate economica ? Cat de absurd e asta?

Mai mult decat atat de aici incepe calvarul firmei rsepective cu codul de TVA anulat, deoarece conform Codului Fiscal la art 11 :

"(1^3) Contribuabilii, persoane impozabile stabilite in Romania, carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA conform prevederilor art. 153 alin. (9) lit. b) - e) si h), nu beneficiaza, in perioada respectiva, de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor efectuate, dar sunt supusi obligatiei de plata a TVA colectate, in conformitate cu prevederile titlului VI, aferenta operatiunilor taxabile desfasurate in perioada respectiva".

Cu alte cuvinte la tot ce va factura de la momentul anularii codului de TVA, asa ca o pedeapsa din partea ANAF a unui contribuabil de buna credinta, va trebui sa colecteze TVA si sa o si plateasca efectiv la bugetul statului insa, contrar prevederilor in materie a legilatiei europene, nu va avea drept de deducere asupra niciunei TVA de la achizitiile sale.

Adica acea firma va fi numai buna de aruncat la gunoi, fiind condamnata la faliment multumita deciziei de anulare a codului de TVA de catre ANAF.