Presedintele Klaus Iohannis a semnat, marti, decretul pentru numirea procurorului iesean Daniel Horodniceanu in functia de sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism pentru o perioada de 3 ani. Pe semnatura sa, Iohannis a pus intr-o pozitie cheie din sistem un procuror agreat transpartinic tocmai gratie mediocritatii sale. Este primul moment - cheie ratat de seful statului. Daca tot ce i se putea reprosa pana acum erau tacerile, reactiile tarzii sau lipsa lor, acum trecem la fapte, la decizii proaste. Acestea lasa, din pacate, urme institutionale adanci.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Riscul, in cazul de fata, este ca DIICOT sa revina sub control politic. Si am vazut din cazul Bica - Cocos ce dezastre pot produce procurori sefi manevrati de politicieni.

Ce i se poate reprosa, in fond, procurorului Horodniceanu? Aproape totul. Revedeti inregistrarea interviului dat la CSM. Presedintele Iohannis l-a cerut si el spre consultare, pentru a se convinge singur daca este de pus sau nu. Urmariti prestatia deplorabila, raspunsurile precare, atitudinea umila, cautati date despre performantele acestui procuror sters si raspundeti-va sincer daca l-ati fi pus intr-o pozitie atat de importanta, cu tot avizul pozitiv dat de "profesionistii din sistem". Insa, atentie mare! Nici CSM, nici ministrul Robert Cazanciuc, cel care a trimis formal propunerea la Cotroceni, nu va raspunde, la o adica, pentru aceasta nefericita alegere.

Cel care si-l asuma integral pe noul sef DIICOT, Daniel Horodniceanu, este presedintele Klaus Iohannis. Nu Ponta, nu Cazanciuc, nu CSM. Pe deasupra, semnarea decretului n-a fost, in cazul de fata, catusi de putin un gest formal, ci unul perfect asumat. A tinut sa verifice personal valoarea personajului, cumpanind asupra deciziei mai bine de o saptamana. Nici cand l-a invitat martea trecuta la Cotroceni pentru a avea un prim contact direct n-a cazut pe ganduri cand, la finalul intrevederii, procurorul si-a exprimat dorinta de a face un selfie cu seful statului, gest care pune putin sub semnul intrebarii discernamantul procurorului.

HotNews.ro l-a intrebat luni, pe seful statului daca n-ar fi mai bine ca selectia candidatilor pentru functiile de procurori sefi sa se faca pe baza unor criterii clare de performanta si competenta, asa cum a cerut mereu Comisia Europeana, asa cum este firesc. Klaus Iohannis a raspuns descumpanit ca procedura legala a fost indeplinita.

Insa la fel de adevarat este ca n-a avut loc un proces de selectie reala. Cum se face ca, din toate DIICOT-urile tarii, s-a gasit un pretendent la sefia tocmai de la Iasi, unde clanul Cordunenilor zburda prin oras si are grija sa nu-i sufle careva amanta de sub nas primarului Nichita. Cum e posibil asa ceva? Care sunt performantele acestui procuror iesean, cu ce se poate lauda in cariera in afara de faptul ca in orasul sau crima organizata si politia lucrau cot la cot pentru primar? Pe toti astia i-au saltat, pana la urma, procurorii DNA, nu eroii locali ai DIICOT.

Strict formal, ministrul Justitiei a transmis o propunere dupa ce a luat un aviz de la CSM in urma unei audieri protocolare. Dincolo de procedura, seful statului a mai vazut si restul? A urmarit inregistrarea audierii pana la capat? A vazut momentele cand doi membri CSM l-au incomodat cu intrebari? Ar fi fost suficient pentru a vedea calitatea indoielnica a magistratului. Horodniceanu nu-si cunoaste propria institutie, reguli de baza, propune un proiect de management copiat din lucrari depasite si habar n-are ce inseamna autoplagiatul. "Din mine insumi?", a raspuns sincer mirat.

In fata tuturor evidentelor, presedintele Iohannis n-a avut curajul sa-si exercite rolul de cenzor, de filtru democratic. Iohannis apara justitia din vorbe, nu prin fapte. Odata ajuns in situatia de a face ceva concret pentru justitie, rateaza deplorabil. Or, Klaus Iohannis a castigat pe un val anti-coruptie ridicat de violenta atacurilor PSD la adresa justitiei si statului de drept.

Cum satisface noul presedinte asteptarile publicului care l-a votat? Ce mesaj transmite sistemului prin numirea unei mediocritati intr-o functie - cheie? Unul descurajator, evident, si atutl de sfidare a adevaratilor profesionisti. Chiar in aceste zile au loc concursuri pentru ocuparea functiilor de conducere in asa numitele parchete nespecializate (de pe langa Judecatorii, Tribunale, Curti de Apel). Ce trebuie sa inteleaga toti acesti oameni? Ca orice nulitate poate ajuge sef daca e sustinut de cine trebuie? Acolo intoarcem sistemul, cu zece ani in urma?

Ar mai fi cateva lucruri de spus. Nu-l banuiesc pe Iohannis de troc politic, de negociere directa pe functia sef DIICOT cu premierul Ponta, dupa modelul Basescu. S-au inteles altii la masa verde in numele lui, iar Iohannis le-a binecuvantat aranjamentele numindu-le omul in functie.

Nu pot sa nu constat bucuria nedisimulata exprimata de Victor Ponta pe Twitter: "Nu îl cunosc personal pe noul procuror şef al DIICOT - domnul Horodniceanu - dar am încredere şi îi urez un mandat de succes!". Oricat fuge de comparatia cu Basescu, la numirea sefului DIICOT i-a iesit exact la fel, adica prost. Deja ma intreb cu groaza cum vor arata numirile de la DNA si Parchetul General anul viitor, cand expira toate functiile de conducere.

In fine, mai trebuie subliniat ca toate aceste orori - plus acceptarea unor prevederi scandaloase din legile electorale, cum ar fi alegerea presedintilor de Consilii Judetene de catre consilieri, procedura menita sa incurajeze vanzarile de functii in dauna dreptului cetatenilor de a-si vota singuri reprezentantii locali - se intampla cand presedintele se bucura inca de multa popularitate.

In treacat fie spus, un sondaj INSCOP indica deja o usoara scadere a incredere in functia prezidentiala. Tendinta de cadere se va accelera pe masura ce deciziile proaste se acumuleaza, iar cetatenii simt ca presedintele nu lucreaza pentru ei, ci este o marioneta in mana altora. Asadar, daca nici acum, cand inca este pe val, Klaus Iohannis nu are curaj sa se impuna, cat de lungi vor fi tacerile si cat de grave vor fi abdicarile mai incolo, dupa ce va pierde increderea celor care l-au votat?

Cu Daniel Horodniceanu numit la sefia DIICOT, presedintele Klaus Iohannis face, pentru istorie, un selfie cu prima mare ratare institutionala. A fost un moment de cotitura, cand presedintele inca mai putea schimba ceva din imaginea de presedinte neputincios.