Ai avut incredere in mine si ti-ai facut casa de marcat speciala pentru bacsis, registru de bani personali pentru ospatari? Te-am pacalit, acum m-am razgindit si desfiintez taxa. Ai platit taxele corect si ti-ai angajat farmacistii cu carte de munca, nu pe PFA? Te-am pacalit si pe tine, ca m-am decis sa dau amnistie fiscala pentru cei care au fost mai smecheri si au strigat mai tare. Te-a incurcat supra-acciza pe carburant si te-ai bucurat cind am zis ca "nu a fost un proiect bun? Te-am pacalit si pe tine, pentru ca ea ramine si de la anul. Ai crezut in sloganul "Dreptate pana la capat"? Te-am pacalit si pe tine, avem aproape zece proiecte de modificare a Codului Penal, toate in interesul marilor penalilor si IMPOTRIVA interesului public. Cam asa arata un dialog imaginar intre premierul Victor Ponta si omul de afaceri roman supus capriciilor unui guvern care si-a dat saptamina trecuta masura maxima a incompetentei.

Cristian PantaziFoto: Hotnews
  • Impozitarea bacsisului a aratat de la inceput ca o masura luata pe genunchi: fara consultarea mediului de afaceri, fara studiu de impact, fara minima inteligenta politica necesara pentru a intelege ca impozitul ii lovea EXACT pe votantii cu venituri mici - ospatari, frizeri, taximetristi, vinzatori. Duo-ul Ponta - Teodorovici (nu stie nimeni ce il recomanda pe acesta din urma pentru functia de ministru al Finantelor) a reusit sa bulverseze in scurt timp un intreg sector economic pentru o miza derizorie (cateva zeci de milioane de lei anual adunate in plus la bugetul de stat).

Avocatul Cornel Popa a sintetizat perfect stupizenia nu atit a impozitului pe bacsis in sine (e dreptul oricarui stat sa stabileasca politica fiscala), cit a modului in care a fost gindit. Nu e nevoie sa revenim asupra demonstratiei. Dar toata epopeea impozitului pe bacsis, care nu s-a terminat inca, arata ca Guvernul Ponta are un comportament de tip Pacala, complet neserios pentru orice partener legitim, ca e vorba de mediul de afaceri sau de consumator.

La fel stau lucrurile si cu alte initiative stralucite ale Executivului.

  • Supra-acciza pe carburant, de exemplu. Anuntata si ea de pe o zi pe alta, comunicata intr-un mod la fel de arogant catre cetateni si firme, supra-acciza a avut un impact invers celui scontat de Ponta. In loc sa ajute bugetul de stat, a dus la scaderea consumului si nemultumirea tuturor consumatorilor. Ponta a recunoscut in cele din urma ca "nu a fost un proiect bun", dar majoritatea parlamentara in frunte cu PSD nu vrea eliminarea ei din viitorul Cod Fiscal.

Acelasi tip de comportament de tip Pacala si in cazul putin discutatei amnistii fiscale pentru puternicele lanturi de farmacii care, in loc sa-si angajaeze farmacistii cu carte de munca, au preferat o solutie mai ieftina - colaborare cu Persoane Fizice Independente. La presiunea publica (denuntata chiar de Ponta) a acestor lanturi de farmacii si a consultantilor fiscali care le-au cintat in struna in ultimii ani, guvernul s-a executat si a propus amnistia fiscala. Ce intelege din asta un antreprenor calcat de Fisc si sanctionat pentru o abatere de cateva sute/mii de lei? Ce ascendent mai au organele de control ale statului asupra celorlalti contribuabili, cind acelasi stat ii iarta de sanctiuni pe cei puternici, in semn de sfidare la adresa celor mici?

Rezum ce vedem in aceste zile la guvernul Ponta: un comportament arbitrar fata de firme si cetateni, sfidarea normelor de baza ale libertatii economice, nesocotirea regulilor economice care cer calcule de impact si studii pentru orice masura fiscala.

Coroborat cu scaderea TVA la alimente si proiectul generos al noului Cod Fiscal (care prevede scaderi de taxe si impozite considerate greu sustenabile pentru buget), comportamentul guvernului Ponta arata o teama reala pentru viitor: acela ca scaderile principale de taxe si impozite din acest an si de la anul sa nu produca un catastrofal deficit bugetar. Avertismentul public a fost deja lansat de mai multi parteneri credibili: Comisia Europeana, Fondul Monetar, Consiliul Fiscal.

Nici mediul de afaceri nu pare foarte convins de sustenabilitatea viitoarelor taieri de taxe si impozite, pentru ca Executivul Ponta nu mai are credibilitate. De aici si reticenta oamenilor de afaceri in a demara investitii si planuri de business bazate pe viitoarele taxe scazute. Odata ce si-a consolidat imaginea de Pacala al economiei, guvernul Ponta isi poate recistiga cu greu credibilitatea. Iar povesti precum taxarea bacsisului si eliminarea ei dupa doar o saptamina nu-l ajuta deloc.

PS: Acelasi comportament strigator la cer la la Ponta si PSD in cazul Dragnea. Desi singuri au anuntat la Consiliul Nationall din 20 martie ca au votat o rezolutie potrivit careia orice condamnatpentru fapte de coruptie - fie si in prima instanta - isi pierde functiile din partid, in cazul Dragnea regula nu functioneaza decocamdata. Ponta a iesit public astazi dupa sedinta PSD spunind ca tot partidul il apara pe seful baronilor si ca e nevoie de un for superior al partidului pentru a-i decide soarta. Adica egalitate pentru catei, nu si pentru dulai.