Corupția politică este o boală care omoară mii de români în fiecare an. Îi omoară pentru că banii care ar trebui cheltuiți pentru sistemul de sănătate sunt furați și ajung în conturile politicienilor și ale partidelor politice. Costul corupției politice se vede zilnic în sistemul nostru educațional, aflat într-un accelerat proces de degradare, în trenurile învechite și în sistemul de autostrăzi inexistent.

Don LothropFoto: Arhiva personala

Fiecare 50.000 de euro care sunt furați de la bugetul de stat reprezintă o viață pierdută din cauza unei boli tratabile sau viitorul unui copil care este sacrificat din cauza unei educații precare. Am văzut prea mulți români murind din cauză că statul nu își permite să le ofere medicamente de bază în lupta împotriva cancerului.

Ofensiva românească anticorupție, condusă de remarcabili procurori, judecători și agenți de informație, suscită atenția întregii lumi deoarece corupția este recunoscută în prezent ca fiind cea mai mare problemă care privește drepturile omului. Dacă nu ar exista corupția politică, am pune capăt foametei, am învăța fiecare copil să citească și am oferi servicii medicale de bază fiecărui cetățean.

Nu sunt surprins de faptul că România este lider în combaterea corupției. Nimeni nu urăște corupția mai mult decât cetățenii români.

Foto Voicu Bojan

Din păcate, guvernul nu își face treaba. Instanțele de judecată au acordat prin hotărâri definitive sume în valoare de aproape 1 miliard de euro care TREBUIE folosite pentru reconstruirea sistemului nostru educațional și procurarea de medicamente care pot salva vieți. Guvernul nu colectează acești bani!

În prima săptămână din mai, Parlamentul a propus adoptarea unor legi noi care ar duce la slăbirea sistemului anticorupție, astfel încât câteva sute de membri ai stabilimentului politic să poată fura în continuare banii contribuabililor, ignorând costurile amețitoare plătite de milioane de români.

Schimbarea nu începe prin taxarea bacșișurilor unor bieți ospătari. Ea începe din vârful Parlamentului. Exemplul moral începe întotdeauna din vârf. Parlamentul trebuie să înceapă să se comporte ca o democrație vestică, iar nu ca un stat postcomunist. Asta începe cu eliminarea amnistiilor penale și a voturilor secrete în Parlament. Parlamentul trebuie să se supravegheze pe sine prin intermediul propriilor comitete de etică, care să investigheze corupția printre parlamentari și să aprobe fiecare membru de cabinet propus.

foto Voicu Bojan, restaurant chinezesc Turda

Românii sunt oameni buni, care știu să distingă binele de rău. Fiecare membru al Parlamentului trebuie să se uite în oglindă și să se întrebe: „Care este rolul meu când permit ca țara cu cea mai mare bogăție minerală din Uniunea Europeană să aibă cea mai redusă speranță de viață și cel mai prost sistem de educație publică?”

Cetățenii români le datorează propriilor părinți și copii să-i facă pe deputați și senatori direct responsabili pentru întărirea fiecărei instituții anticorupție și pentru recuperarea banilor din fiecare hotărâre definitivă. Mai devreme sau mai târziu, viața ta va depinde de asta!

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contibutors.ro