Cele doua scandaluri in jurul hipermarketurilor au dezvaluit doua realitati ingrijoratoare din interiorul PNL. Prima: o alunecare a partidului spre stinga populista. A doua: lipsa oricarui leadership in partid. Liberalii au jucat atit de prost in scandalul preturilor marite si in cel al inchiderii hipermarketurilor duminica incit l-au facut pe Victor Ponta sa para un demn urmas al lui Ronald Reagan sau Margaret Thatcher. Iata cum au reusit PNL-istii sa ridice mari semne de intrebare in rindul electoratului de dreapta.

Cristian PantaziFoto: Hotnews

Ultimul scandal e si cel mai relevant. Ce s-a intimplat? Opt deputati PNL, lider de initiativa fiind Nini Sapunaru (tineti minte numele, e relevant si mai departe) au depus un proiect de lege prin care hipermarketurile ar urma sa fie inchise duminica. Motivarea e halucinanta, si vorbeste despre "reorientarea" consumatorului roman spre viata in familie, cultura, miscare in aer liber etc. Cu alte cuvinte, fortat fiind sa-ti faci cumparaturile in timpul saptaminii sau simbata, vei petrece automat o duminica placuta in familie sau in piata, departe de tentatiile capitalistilor hapsini care detin hipermarketurile - adevarate temple de pierzanie a sufletului curat de roman verde.

Pe scurt, o interferenta flagranta in piata libera, bazata pe supozitii precum calitatea superioara a produselor livrate de comerciantii din piete versus produsele din supermarketuri sau rezolvarea problemelor cu somajul prin dezvoltarea micilor magazine.

Initiatorii au citat si presupuse masuri similare din UE, fara a da exemple concrete si fara a aminti contextul in care s-au intimplat. Le putem da noi: in Germania sau Belgia, autoritatile au incercat cu ani in urma sa dea o sansa de integrare imigrantilor care detineau mici magazine. De asemenea, in Ungaria exista o initiativa similara a guvernului Orban, care are razboiul sau arhicunoscut cu capitalul strain. E suficient sa cititi comentariilor cititorilor de la acest articol pentru a vedea cum e amendatat enormitatea argumentelor aduse de liberali.

Nu insist: masura ne aduce aminte de regula existenta pe vremea lui Ceausescu: o duminica aveau voie sa circule masinile care aveau numar cu sot, o duminica - masinile cu numar fara sot.

Probabil ca nici macar initiatorii nu cred in argumentelor lor (le puteti citi aici in toata splendoarea), mai ales ca din text se intrevede interesul proprietarilor de piete agroalimentare.

Ce au reusit liberalii cu aceasta stupizenie? Un lucru greu de imaginat: sa-l faca pe Victor Ponta sa para cel mai vajnic aparator al pietei libere. "Propunerea de inchidere a supermarketurilor in weekend este o masura populista, stupida", a spus seful PSD. Si culmea e ca are dreptate! (Sa nu ne iluzionam insa: e acelasi Ponta care astazi i-a amenintat public pe angajatii Ministerului Justitiei ca-i da afara daca nu ii avizeaza propunerea legislativa de interzicere a exportului de lemn neprelucrat!)

Dar e vorba de acelasi Ponta care escaladase in ultima luna culmi nebanuite ale populismului prin campania presupuselor cresteri de preturi in hipermarketuri. HotNews.ro a demonstrat in citeva articole ca e o campanie bazata pe o ipoteza falsa, Institutul National de Statistica a intarit aceasta idee - cititi aici articolul lui Dan Tapalaga.

Ei bine, in acest al doilea scandal au avut si liberalii partitura lor. Culmea, acelasi Nini Sapunaru a sarit in sprijinul campaniei lansate in tandem de PSD - B1 TV. Sapunaru, in calitate de presedinte al Comisiei pentru agricultura din Camera Deputatilor, a convocat o sedinta de urgenta in care i-a tras de urechi pe reprezentantii hipermarketurilor. Si nu a fost singurul liberal care a jucat pe mina PSD: si alti membri al marelui PNL au vituperat impotriva cresterilor de preturi. Care cresteri de preturi nu s-au adeverit niciodata.

Acestea sint doar doua ilustrari flagrante ale alunecarii PNL - sau a unei parti vocale din PNL - spre stinga. Dar exemple in ultimul an mai sint: pozitia liberalilor in criza francilor elvetieni, insolventa persoanelor fizice, cind au sustinut o solutie la fel de populista ca si PSD; pensiile speciale ale parlamentarilor (tema din care s-au extras cu greu). Sa nu uitam si de votul secret de ieri la proiectul marca Ioan Chelaru - Cristiana Anghel prin care arestarea preventiva e mult ingreunata.

Toate acestea ne arata o deruta ideologica majora in sinul marelui partid de dreapta. Exista o explicatie rapida: PNL a fost lasat in offside de PSD dupa ce guvernul Ponta a adoptat un proiect de Cod Fiscal care prevede taieri mari de taxe si impozite, adica exact ce isi doreste orice partid de dreapta (nu e locul aici sa discutam de sustenabilitatea noului Cod Fiscal, e suficient sa amintim ca FMI si Comisia Europeana au atentionat asupra unui derapaj major de la tintele de deficit bugetar).

Dar mai exista o explicatie pentru acest derapaj al PNL. O explicatie mai dureroasa: criza majora de leadership in sinul partidului. Procesul de contopire intre vechiul PNL si PDL e greoi, liderii celor doua partide nu se inghit deloc (vezi si scandalul stenogramelor), a inceput bataia pe functiile viitoare, si, peste toate, nu exista un lider carismatic si validat care sa puna ordine in partid. Vasile Blaga e low-profile ca intotdeauna, Alina Gorghiu nu a demonstrat prin nimic ca e mai mult decit trimisa lui Iohannis, Catalin Predoiu nu reuseste sa comunice puternic, Ludovic Orban e ocupat sa-si consolideze pozitia de candidat la primaria Bucuresti. Iar dinspre Cotroceni nu vine nici un semnal.