La patru zile dupa aparitia pe Contributors.ro a articolului "Ispita fascistă a tovarășului Putin", adica dupa ce a avut timp suficient sa cintareasca fiecare cuvint, ambasadorul Rusiei la Bucuresti a emis un comunicat oficial prin care ii jigneste pe autori ("badaran"), da lectii presei romanesti si face apel la "valorile ortodoxe pazite cu grija" de poporul roman. Comunicatul grosolan al ambasadorului Oleg Malginov face parte dintr-un plan de comunicare mai larg, alaturi de un interviu provocator acordat agentiei Agerpres. Iesirea ambasadorului rus e un test la adresa societatii romanesti, pentru a vedea cit i se permite Rusiei sa intinda coarda.

Cristian PantaziFoto: Hotnews

Aceasta metoda de a testa starea de spirit dintr-o societate e folosita pe scara larga de Rusia lui Putin. O face constant in relatia cu Occidentul pentru a vedea care e rezistenta la actele sale profund nedemocratice, iar analistii kremlinologi cunosc perfect mecanismele de functionare.

De ce spunem ca e vorba de un test? In primul rind, intre momentul publicarii articolului semnat de Vladimir Tismaneanu si Marius Stan pe Contributors.ro (23 martie) si publicarea comunicatului pe site-ul Ambasadei Rusiei (27 martie) a trecut timp suficient pentru ca o eventuala reactie emotionala (destul de rara in lumea diplomatiei) sa fie estompata de ratiune. Asadar, e un interval in care comunicatul Ambasadei a fost, cel mai probabil, discutat si analizat intre Ambasada, MAE rus si eventuale alte institutii de la Moscova.

In al doilea rind, ambasadorul Malginov insusi arata in comunicat ca e constient de reactiile pe care le va stirni cu exprimarea sa grosolana, iesita din orice canoane diplomatice: "Îmi închipui ce ecouri le poate provoca reacția mea destul de emoțională. Cu toate acestea, sunt convins că rațiunea și moralitatea societății romănești în sfărșit vor prevala".

La acest test au reactionat, in cele 48 de ore trecute, o mina de ziaristi si editorialisti si cativa oameni politici (Monica Macovei, Cristian Preda). Nici o institutie (presedintie, guvern, MAE, parlament) si nici un partid politic nu a luat pozitie publica pina la acest moment (UPDATE ora 11.12: MAE roman a reactionat si a calificat "inacceptabile" jignirile proferate de ambasadorul rus. Mai multe detalii aici.). Sa fie ignorarea cea mai potrivita reactie? Noi credem ca nu. Publicul care a luat la cunostinta directivele date de Oleg Malginov presei romanesti nu trebuie lasat sa inteleaga ca reprezentantul Rusiei a ajuns la Bucuresti intr-un sat fara ciini. La grosolanie se raspunde adecvat.

Din comunicatul ambasadorului rus mai iese in evidenta si referinta la ortodoxia poporului roman, in numele careia nu ar trebui permise - sustine Malginov - astfel de aprecieri la adresa lui Putin (subinteles drept campionul ortodoxiei in lume). Pe linga nuanta antisemita introdusa in discutie (sa ne mai slabiti cu lectiile dvs., domnule evreu Tismaneanu, pare a spune comunicatul, ca o reminiscenta a anilor in care Romania Mare il jignea la fel pe acelasi Tismaneanu), apelul la ortodoxie e o tema pe care asteptam demult sa o vad exprimata in mod oficial de un reprezentant al Rusiei. Rusia bate moneda pe apararea valorilor ortodoxiei calcate in picioare de un Occident decadent - vezi ideologia oficiala a lui Alexandr Dughin, vinturat si el pe la Bucuresti in persoana sau via Skype, vezi apropierea unor inalti ierarhi ortodocsi romani de confratii lor rusi. Sa ne asteptam ca, de-acum incolo, sa vedem tot mai multa comunicare din partea Rusiei in aceasta cheie.

Si mai aflam ceva din secventa comunicationala in care actor principal a fost Malginov: ca in luna mai se va deschide la Bucuresti Centrul Cultural Rusesc: "plănuim să facem din el un centru de diseminare a culturii ruseşti, a literaturii ruseşti, poate a învăţării limbii ruse, de orientare în învăţarea limbii ruse". Sa nu uitam sa-i multumim dlui Titus Corlatean pentru aceasta binefacere (a semnat acordul in celebra sa vizita din Rusia in calitate de ministru de Externe, pe cind se chinuia impreuna cu seful sau, Victor Ponta, sa scoata Romania de pe orbita valorilor occidentale si s-o apropie cit mai mult de Rusia si China). Cu acest centru de radiere a ideologiei putiniste in inima Bucurestiului vom avea parte tot mai des de jigniri si amenintari la adresa tuturor celor care isi vor permite sa spuna adevarul despre liderul de la Kremlin: un autocrat care isi reduce criticii la tacere cu Kalasnikovul sau puscaria, un pretins luptator impotriva fascimului care se foloseste de fascistii sadea pentru a dezbina Occidentul. Pe scurt - un pompier care da foc la casa pentru a poza apoi in salvatorul natiunii.

Si inca un lucru: intelegem ca in cultura institutionala rusa e obligatorie confirmarea cu orice ocazie a atasamentului oricarui angajat la stat fata de tatucul natiunii. Dar nu ne obligati si pe noi sa revenim la obiceiul demult apus - cam de pe vremea lui Ceausescu - de a sari in apararea presedintelui mult-iubit. E treaba presei romanesti cum isi face agenda si cum isi selecteaza colaboratorii.