Ca să nu vă pierd timpul: astăzi plenul Senatului a hotărât să încuviințeze arestarea preventivă a colegului lor Dan Șova. Procesul verbal consemnează 151 membri prezenți, fiind îndeplinit cvorumul. Conform Constituției, hotărârile camerelor se iau cu majoritatea membrilor prezenți, cu alte cuvinte dacă 76 de senatori votau pentru ridicarea imunității ea era adoptată. Au votat 79. Nu există niciun fel de suport legal pentru a vorbi de ”majoritatea membrilor Senatului”, prevederea din regulament respectivă a fost declarată neconstituțională acum 7 ani, în consecință nu mai are efecte juridice(*).

Miron DamianFoto: Contributors.ro

Asta e situația de fapt și de drept. Nu o decide nici dna Jipa, autoarea citatului rușinos de mai sus, și nici dl Tăriceanu. Acest bluf al conducerii Senatului nu e amuzant chiar deloc, ”haide să ne facem că nu s-a adoptat ridicarea imunității, pe baza unei prevederi declarate neconstituționale deceniul trecut”. Dacă dl Tăriceanu NU semnează hotărârea respectivă atunci EL este în situația de a comite un abuz în serviciu. Nu i se cere sau incriminează aici opinia sau votul de senator, i se cere un act formal, pe care e obligat să-l facă. Dacă îl împiedică conștiința sau îl strâng ciorapii sau orice altceva, atunci e liber să părăsească postul respectiv. Dar Senatul a luat o hotărâre, președintele instituției este obligat să îndeplinească formalitatea de a o semna.

(*) Completare, aceasta a fost situația până în 2009. În 2009 Senatul a decis să își pună regulamentul în acord cu Constituția, și să aprobe ridicarea imunității cu majoritatea membrilor prezenți. Iată hotărârea. Prin urmare, a se citi mai sus ”conform Constituției și Regulamentului Senatului, ridicarea imunității se adoptă de majoritatea senatorilor prezenți”.

Completare: Vorbim de două prevederi distincte, cea privind urmărirea penală a senatorilor (foști) miniștri și cea privind ridicarea imunității la arestare. Ambele ar trebui să fie adoptate la fel, însă doar cea privind miniștri a fost atacată, invalidată și apoi modificată de Senat. Cea privind imunitatea… nu s-a gândit nimeni să o atace în fața Curții Constituționale. De unde și acest tertip rușinos care-l scapă momentan pe Dan Șova de arest…

Comenteaza pe Contributors.ro