Elena Udrea este un fel de Adrian Nastase neterminat, o copie feminina, varianta “Doamna” a lui “Insusi”. O parte din “mafia personala” Bitner-Petrache-Cocos s-a mutat de la fostul premier la Traian Basescu, la pachet cu o groaza de personaje din presa sau politica care au facut un ban cinstit din a alerga pentru Nastase. Se manifesta la Udrea aceeasi megalomanie, apetenta pentru bani, lux si kitsch. Am vazut aceeasi foame imobiliara, preocuparea maniacala de a poseda proprietati, bunuri.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Pentru detalii, aruncati o privire pe declaratia de avere a Doamnei. Nastase actiona prin interlopii lui pe piata imobiliara. Unii isi mai amitesc, poate, de Cristian Sindie. Cuplul de succes Cocos-Udrea l-au avut pe Gheorghe Stelian.

Pana si pasiunea pentru servicii secrete e comuna. Fostul premier s-a inconjurat de generali din fosta Securitate gen Silinescu sau Priboi si punea mare pret in general pe informatia de sertar. Cuplul Udrea – Cocos a tinut apropae de servicii, au actionat in umbra lor, s-au insinuat pe langa ele.

Metoda de a investi niste bani pentru a justifica eventual niste venituri seamana pana la un punct. Are Nastase ferma la Cornu? Detine si Udrea o afacere agricola la Nana. Nastase a avut o matusa, Tamara pe numele ei, care i-a lasat mostenire un milion in cont. Elena Udrea s-a bazat pe un sot, Cocos pe numele lui, de la care continua sa incaseze sute de mii de euro dintr-o asa numita sulta convenita in urma partajului. Ar merita mai multa atentie si sulta asta.

Nastase colectiona tablouri, Udrea posete si pantofi cu toc. Amandoi genereaza cantitati impresionante de dispret in spatiul public, sunt anti-carismatici si inadecvati prin fiecare gest si iesire printre muritorii de rand. Imaginea lor pozitiva depinde exclusiv de bunavointa televiziunilor.

In Gala Bute a functionat mecanismul din Trofeul Calitatii. Vorbim, in esenta, de bani adunati cu mana altora, uzand de institutiile statului, pentru imagine personala.

Si ea a avut o obsesie din a controla presa platind-o sau cumparand-o cu bani gheata. Amandoi dispretuiesc profund statul de drept si vad in institutii-cheie gen justitie sau servicii secrete simple instrumente personale, asa cum a vazut Udrea in Bica cand a sustinut-o la sefia DIICOT. Nastase a infiintat PNA, numai ca l-a pus pe Amarie sa NU ancheteze marile afaceri, nu sa deschida dosare.

La fel ca Adrian Nastase, Udrea denunta un complot impotriva ei, dar cum nu-l putea acuza pe Traian Basescu de razbunare, inventeaza o intreaga conspiratie cu servicii secrete. Fosta protejata a presedintelui tipa azi ca fostul prim-adjunct SRI, Florian Coldea, o uraste personal. Nastase sustinea ca este victima lui Traian Basescu si ca dosarele sunt deschise la ordinul lui.

Perversitatea acuzatiei lansata de Udrea sta in faptul ca nu poate fi nici probata, nici negata categoric. Astfel, tot ramane un rest, un semn de intrebare, pluteste o umbra de indoiala. Si Nastase a procedat la fel.

Sub Udrea s-a desfasurat o intreaga retea de interese si complicitati, la fel sub Nastase. Cu cat reteua e mai mare, cu atat se distruge mai greu si cu zgomotul aferent. Voicu, de Nastase, de Voiculescu si azi Udrea: cu totii au picat intr-o harmalaie de nedescris incercand sa darame institutii, sa distuga oameni pentru a-si salva pielea.

Udrea insasi se descrie ca un caz exceptional, nemaintalnit. In dorinta ei de a fi mereu soarele in jurul careia se invarte micul univers romanesc, confera episodului prabusirii sale conotatii epopeice. Incearca sa faca dintr-un moment rusions - cele trei cereri de arestare pe numele sau - ceva glorios. Si Nastase a tinut sa-si faca o iesire din scena semi-eroica, inscenand o sinucidere. Udrea nu merge pana acolo, dar se teme in gura mare ca nu cumva sa-i faca altii de petrecanie. Angajeaza in chip demonstrativ niste garzi de corp.

Este, ziceam, un Adrian Nastase neterminat deoarece Elena Udrea n-a ajuns, din fericire, premier, asa cum visa sa se intample in caz ca iesea Ponta presedinte. Inca o diferenta notabila: puterea lui Nastase venea in mare parte din El Insusi. Doamna s-a hranit din forta lui Traian Basescu si n-a apucat, slava Domnului, sa exercite puterea nemijlocit din varful statului. A fost doar ministru la dezvoltare si turism, gestionar peste bugete generoase, un politician facut, nu nascut.

Situatia cu adevarat exceptionala, nemaintalnita este ca Nastase si Udrea au pierdut la limita, cazand din varful puterii in bratele procurorilor cand foarte putini mai credeau ca asa ceva ar fi posibil.

PS: Amuzanta iesirea lui Traian Basescu. Ilustreaza perfect zicala: a vorbit ca sa nu taca.