​​Într-un interviu recent acordat Fox News, George Friedman (Stratfor) declară că ”Statele Unite intenționează să aducă vehicule blindate americane, artilerie și alte mijloace militare în statele baltice, Polonia și România”. Friedman susține că SUA ” au început procesul de creare a unei bariere împotriva Rusiei”. Declarația vine la puțin timp după cea a Victoriei Nuland: ”Trebuie sa instalăm centre de comandă la șase frontiere in jurul Ucrainei cat mai rapid posibil. NATO trebuie sa devina varful de lance care ne va permite sa ne deplasam rapid la locurile conflictelor”.

Sebastian LazaroiuFoto: Contributors.ro

Aceste declarații intervin pe fondul creșterii ofensivei Federației Rusiei în estul Ucrainei și al unor voci europene care cer ridicarea nivelului de sancțiuni impuse agresorului de la Răsărit. România participă, prin serviciile sale de informații, în calitate de naţiune-lider la Fondul de Sprijin pentru dezvoltarea capacităţii de apărare cibernetică a Ucrainei, creat prin participarea voluntară a ţărilor membre NATO. Într-un context mai larg, SUA intenționează să instaleze elemente ale scutului anti-rachetă în România.

În acest timp, la București, izbucnesc două scandaluri succesive care vizează serviciile de informații. Primul îl are în prim plan chiar pe directorul SRI, care este nevoit să demisioneze, după o serie de atacuri stranii la judecători ai Curții Constituționale. Tema este sensibilă pentru că privește pachetul de legi denumit generic ”Big Brother”, în care pot fi puse sub semnul întrebării anumite drepturi și libertăți individuale garantate de legea fundamentală. Judecătorii acuză presiuni din partea unor oameni din servicii și din politică, iar acuzele lor sunt menționate în treacăt chiar în ultimul raport al Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare și Verificare pe justiție. Greu de înțeles comportamentul lipsit de diplomație al unui om care ne obișnuise cu discreția și limbajul ermetic-instituțional. Și mai greu de înțeles sunt mustrările publice adresate CCR chiar de omul care știe cel mai bine cum sunt privite de partenerii noștri internaționali burzuluielile politicienilor împotriva deciziilor forului suprem obligat să apere Constituția. Pentru mine e chiar imposibil de înțeles cum însuși directorul SRI, în acest context regional tulbure, provoacă un asemenea scandal în cel mai nepotrivit moment posibil.

Un al doilea scandal este amorsat la doar câteva zile, de data asta dinspre zona politică. O doamnă parlamentar, pusă sub control judiciar de DNA, face confesiuni despre legături dubioase între oameni de afaceri, procurori, șefi de servicii și politicieni. Dezvăluirile sună evident a amenințări către cei care, spune doamna, stau în spatele anchetei ce o privește direct. Bani negri, influență media, întâlniri secrete, cam tot ce citim prin romanele de spionaj sau vedem în serialele House of Cards. Acuzațiile se îndreaptă mai ales spre fostul prim-adjunct al directorului SRI, acum șef interimar al serviciului. Poveștile ar trece poate neobservate, dacă nu am vorbi despre o doamnă care a stat mulți ani în proximitatea puterii, în preajma președintelui sau în executiv. Cu alte cuvinte, istoria sursei îi conferă acesteia și credibilitate. Din nou, suntem atenți la contextul regional în care apar aceste declarații și admitem că ele pică foarte prost pentru structurile de securitate din România.

Citeste mai mult si comenteaza pe Contributors.ro