Jocul cu focul
PSD a fost lovit in plin de anchete. Baronii locali, sefii de CJ-uri etc au picat unul cate unul. Nu exista partid care sa nu-si doreasca astazi diminuarea puterii colosale dobandite in ultimii ani de DNA. Poti omora o institutie cheie in mai multe moduri. O inchizi cu totul, modifici legea, o ingropi prin comasare cu alta, slabesti cadrul legal, o populezi cu oameni de slaba calitate profesionala etc. S-au incercat, pe rand, cam toate metodele, insa institutia a rezistat datorita presiunilor externe.
Cea mai perfida arma de distrugere a unei institutii ramane subfinantarea. Pastrezi aparentele, institutia exista, legea e la locul ei, oamenii par in regula numai ca nu pot misca mare lucru. Din toate explicatiile publice oferite de sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, rezulta ca procurorul general, Tiberiu Nitu, ar fi intervenit pe propunerea de buget formulata de DNA si ar fi trimis catre ministerul bugetului cifre mai mici. Ar fi pentru prima data de la infiintarea institutiei cand procurorul general intervine pe bugetul procurorilor anticoruptie.
Greu de crezut ca lui Tiberiu Nitu a taiat cifre fara aprobarea premeierului Victor Ponta sau ca nu a estimat efectul dezastruos pe termen lung al diminuarii bugetului DNA. Si mai greu de crezut ca Victor Ponta n-a stiut ce face. Dar putem sesiza o realitate: Ponta se afla intre ciocanul partidului si nicovala publicului. Baronii vor sa se salveze de procurori, publicul doreste curatenie. Functia de presedinte PSD depinde in mare masura chiar de cei anchetati azi. Viitorul politic i-l aigura insa publicul. Deocamdata, publicul l-a sanctionat drastic pe Victor Ponta. Cota sa de incredere s-a prabusit, spre deosebire de cea a DNA, undeva la 26,1%.
Din nou, sub presiunea publica, Guvernul a dat inapoi. Ministrul bugetului, Darius Valcov si ministrul justitiei, Robert Cazanciuc, au promis in urma unor discutii cu Laura Codruta Kovesi ca DNA va primi bugetul solicitat. Vom vedea vineri daca n-a fost doar o temporizare si, mai ales, va trebui urmarit cu atentie ce se intampla in Parlament, unde proiectul de lege urmeaza sa fie discutat si votat.
Ca de obicei, Ponta doreste sa impace si partidul, si publicul, sa omoare cumva o institutie dar sa nu se vada prea tare. Din pacate, nu poti sa te joci cu focul fara sa te arzi putin la degete. Probabil a simtit-o deja pe pielea lui, asa ca prietenul Sebastian Ghita i-a facut partid. S-ar putea sa aiba deja infrastructura asigurata in cam toate judetele, sedii, calculatoare si mobilier, mai putin oameni. Faptul ca Ghita taie la randul sau finantari de la Romania TV ar putea fi inca un indiciu ca investeste masiv resurse dincolo, in noul partid, in caz ca iese prost in asta care continua lupta cu justitia prin toate metodele posibile.

Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Numai anul acesta, DNA a pus sechestre pe bunuri a căror valoare cumulată este de 150 milioane euro.
În 2013, în toate dosarele penale din România s-au constatat prejudicii de 2 miliarde de euro. Nimeni nu ştie însă din aceste 2 miliarde de euro cât este prejudiciu cauzat bugetului de stat şi cât unor entităţi private.
Un exemplu ilustrativ este dosarul ICA, în care statul are de recuperat 60 milioane euro.
ANAF, instituţia care este responsabilă de recuperarea prejudiciilor, nu acţionează şi, în consecinţă, rata de executare a sentinţelor judecătoreşti este mică.
Există o cifră globală de 2 miliarde euro – prejudicii constatate în toate dosarele penale de până acum.
In anul 2013, DNA a indisponibilizat bunuri si valori de 300 de milioane de euro. In acest an, pana in 30 noiembrie, aproximativ 200 de milioane de euro, deci raportat la aceste sume evident ca bugetul DNA nu este foarte mare.
Mai trebuie sa stii ca mare parte din bugetul DNA se duc pe expertize si rapoarte.
Intrebare acum, daca DNA produce de 10 ori mai putin decat bugetul alocat, crezi ca e bine ?
Pe de alta parte, de ce ordonatorii de credite nu au fila de buget? Centralizare mai ceva decit pe vremea comunismului, dai bugetul la o harabaie de minister, iar acolo imparti cum vrei tu, asa ca ordonatorul de credite de sub tine nu ordoneaza nimic, practic!
Apropo, s-a uitat cineva ce ministere vom avea luni? Ramin asa? Ca ar trebui sa fie, cum s-a spus, pe ministere acest buget! Deci e fila de buget la economie si la energie? Dar la mediu si la ape? Sunt separate? Dialogul social mai e? Dar Romanii de pretutindeni? Sau luni fac un alt guvern si rotesc banii de nu mai pricepe nimeni nimic?
In fine, daca DNA nu are fila separata de buget se incalca inclusiv Constitutia, pentru ca este institutie independenta, iar unul dintre elementele independentei este autonomie financiara! Asta urmaresc? Sa dea rasol la buget, pentru a fi contestat la CCR?
Ca de comentarii de 2 lei sintem satuli.
DNA a recuperat aproape un miliard de euro.Cerd ca si-a platit "masa" pe cativa ani de zile.Stiu ca nu gasesti.
Daca toti finantaorii tai ajung la mititica va trebui sa-ti gasesti o meserie adevarata.Si banuiesc ca nici munca nu e chiar pe gustul tau ....
mari.an are dreptate.trebuie sa iesim in strada acum!!
sa impunem ceea ce consideram normal sa impunem -eradicarea coruptiei.ponta si guvernul lui trebuie sa paraseasca scena politica!!orice ezitare, orice slabiciune,orice amanare pot fi extrem de periculoase pentru ceea ce am inceput.alternativa administratiei johannis trebuie sa i se asigure un succes pe masura asteptarilor noastre!!
afara cu guvernul ponta de la guvernare!
d e m i s i a!!
Bietii de ei... oare chiar asa o fi?!
Acum e momentul, intr-adevar, la initiative legislative de a face DNA, ICCJ, ANI - de neatins, cu puteri maxime si cu bani pe masura. Dar si ceva care nu sa o faca vesnica pe Kovesi, dar ceva pe aproape. Kovesi a avut cel mai bun randament, cea mai multa voita dar si putinta.
Borfasii fac infinit mai mult decat sa se joace cu focul, ei parjolesc intreaga tara, cu 'pompierulDNA', cu tot.
DNA este, spre nefericirea poporului, mult prea mic pentru un razboi (parjol) atat de mare.
Incendiatorii isi fac treaba cu bestialitate, ca iesiti din minti.
Poporul educat, de comunism, in mentalitatea ca 'tara este proprietatea comuna a tuturor', adica a nimanui ('in indiviziune', ziceau legile comuniste!), asista la lupta pompierului DNA cu focul, avand convingerea "legitima" a unor tutari care stiu, fiecare in parte, ca bunurile care ard nu le apartiin.
Vreo cativa romani, de care nu s-a prins comunismul, au sarit sa ajute pompierii, inarmati cu galetuse, fiind considerati, de confratii lor,'niste aventurieri' care se amesteca unde nu le este treaba.
Realitatea este ca si-ar dori desfiintarea DNA - de aceea li se spune comunisti!