Mic eseu despre democratie

de Dan Tapalaga     HotNews.ro
Miercuri, 10 decembrie 2014, 11:05 Actualitate | Opinii


Dan Tapalaga
Foto: Hotnews
Democratia nu functioneaza de la sine. In societatile moarte, democratia genereaza frustrari intr-o mare de indiferenta. Cine crede ca merge la vot o data la 4 - 5 ani pentru a-si alege salvatorii natiunii - niste supereroi care vor face totul fara nici o contributie din partea lor - se afla inca in zorii civilizatiei politice. Timp de 25 de ani, deci vreme de un sfert de secol, democratia romaneasca a functionat in salturi si a murit repede dupa fiecare zvacnire.

Cetatenii s-au trezit din patru in patru ani pentru a-si schimba conducatorii - sau tatucul - apoi au adormit la loc. Din acest motiv, o mica nomenclatura - formata din 50, sa zicem 100 de oameni, s-a tot rotit pe functii. Unii si aceiasi, la nesfarsit.

Acest lucru s-a intamplat deoarece nimeni nu le-a cerut socoteala conducatorilor dupa momentul votului. Cu totii au asteptat ca salavatorii natiunii, super-eroii amintiti mai sus, sa faca minunile promise, nu conteaza cum si cu cine.

Asa s-a ajuns - dupa 25 de ani - intr-un punct mort, la neincredere in virtutile democratiei. Am auzit cu totii tot mai des lamentari de tipul: nu votez deoarece oricum nu pot schimba nimic; nu mai intereseaza alegerile deoarece se schimba doar niste hoti cu alti hoti; votul nu conteaza.

Votul din 16 noiembrie a infrant aceasta mentalitate fatalista. A fost nevoie de un abuz masiv al statului impotriva propriilor cetateni pentru a-i face constienti, in cele din urma, de puterea lor. Schimbarea structurii alegatorilor, dezvoltarea generatiei Facebook - daca vreti o generatie eliberata din prizonieratul televiziunilor - a facut posibila mobilizarea rapida in apararea unei cauze.

Primele semne ale trezirii societatii s-au vazut totusi mai devreme, la protestele din 2012 si cele din toamna lui 2013 impotriva proiectului Rosia Montana. Toate acestea ne-au aratat ceva simplu: nimic nu e castigat definitiv fara implicare continua.

Cand cei din jur va intreaba: o sa fie mai bine cu noul presedinte? Raspunsul corect este: nu, daca nu veti face tot ce tine de voi astfel incat sa fie mai bun decat cel de dinaintea lui, astfel incat sa nu mai ajungem in situatia de a inlocui o camarila cu alta.

Democratia este puternica numai daca ne batem cu totii pentru ea in fiecare zi. Tot ce s-a castigat in ultimii ani cu eforturi uriase - de pilda, o justitie eliberata de control politic si puternica - se poate pierde peste noapte.

Nu avem doar de pastrat, ci si de schimbat in profuzime. Ne trebuie noi legi electorale, o noua clasa politica. Actuala a expirat si nu poate fi schimbata decat largind baza de recurtare in afara partidelor existente. Pentru asta, trebuie liberalizata piata politica, spart monopolul partidelor osificate in rau. Sa nu uitam de votul electronic/prin corespondenta/anticipat.

Mai avem o urgenta: sa scoatem statul din secolul 19. Intreaga administratie functioneaza cu tone de hartii, cu postalionul, cu stampile si zeci de semnaturi pe o hartie si plati cash in epoca internetului. Aici, in intestinele acestei administratii kafkiene, prafuite, netransparente, excesiv birocratizate si ineficiente se scurg banii, timpul si nervii nostri, aici infloreste si ne macina coruptia.

Daca nu va deveni urgenta, ecartul dintre Romania si tarile occidentale se va mari periculos in urmatorii ani. Vom balti la marginea lumii civilizate, uitati in timp.
Aceste birocratii infernale nu se vor schimba niciodata fara presiune uriasa din partea noastra, a tuturor.  Administratiile cat mai inepte reprezinta rezervoarele partidelor de facut bani, vandut functii, rasplatit clientela etc.

Aici trebuie intrat cu aruncatorul de flacari, altfel ne prabusim cu totul. Prapastia dintre progresul tehnologic si modul de functionare al administratiei - ca in secolul 19 -  este uriasa si de neacceptat. Nu este suficient de azi incolo sa ne indignam in gol. Sa cerem zi de zi partidelor de la putere, presedintelui ales sa faca o prioritate din debirocratizare, informatizare si aducerea administratiei in epoca noastra.

Si, desigur, curatarea partidelor. Ne-am saturat de figurilor lor ponosite, de incompetenti sau gargaragii de televiziune. Sa caute figuri noi, oameni competenti si integri.

Daca noi vom sta cu mainile in san, nu asteptati minuni. Valul civic ridicat de o suita de agresiuni din partea partidului-stat ne ofera sansa sa obtinem reforme mereau amanate de toate partidele. Ar fi pacat sa nu profitam din plin de aceasta poarta deschisa odata la un sfert de secol.

Vedem ca politicienii au facut cativa pasi inapoi, speriati de furia strazii si sub presiunea opiniei publice, dar vor incerca sa-si recupereze statutul de atotputernici, care nu dau socoteala decat eventual o data la patru ani, de indata de in jurul lor se va instala iarsi indiferenta.

Or, nu cred ca ne mai putem permite astazi indiferenta. Democratia, pana la urma, nu este decat asa cum o definea unul din marii ei teoreticieni: in sine, nu inseamna nimic bun in mod special, ci doar un mijloc de a evita tirania. Este, poate, un sistem politic imperfect, nimic nu se intampla repede intr-o democratie. Dar stim deja: este cel mai bun sistem pe care omenirea l-a inventat pana azi, chiar si pentru o tara imprevizibila ca Romania.

Nota: O  versiune a acestui text a fost prezentata la o dezbatere organizata de EFOR despre Codul Electoral si reforma administratiei Electorale.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.42085 vizualizari

 • -40 (54 voturi)    
  un si mai mic eseu despre democratie (Miercuri, 10 decembrie 2014, 11:14)

  Mazeta [utilizator]

  Când am văzut titlul, eu am crezut că autorul vrea să ne vorbească despre tortura CIA, care s-a petrecut și pe aici, „la marginea lumii civilizate”.
  • +28 (30 voturi)    
   tov Mazeta spune mi daca Votezi pentru (Miercuri, 10 decembrie 2014, 11:25)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   1 Introducerea Proclamatiei de la Timisoara in Constitutie
   2 Legea Ticu in formatul propus de Acesta
   3 Confiscarea Averilor p$d istilor CONDAMNTI penal IREVOCABIL pana la rudele de gradul al IV lea Inlusiv
   4 Condamnarea Violentelor si Valadalizarilor din iunie 1990 IN SOLIDAR cu FAPtele din decembrie 89 - prin/pe Ion Iliescu
   5 Recuperarea Banilor Securitatii romane de la CRESCENT prin EXECUTAREA - NATIONALIZAREA TUTUROR CONTURILOR LUI FELIX VOICULESCU
   6 Recuperarea Tezaurului Romaniei..nu inseamna ca este ULTIMUL Lucru..dar merita mentionat
   Cand vei fi de accord cu chestiile astea..atunci va fi ceva !
   • -27 (27 voturi)    
    Democrație înseamnă libertate (Miercuri, 10 decembrie 2014, 12:06)

    Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui un domn

    inclusiv pentru hoți și criminali, societatea trebuie organizată astfel încăt fiecare să facă ce-i place fără să-i deranjeze pe ceilalți. Adică criminalul să ucidă fără să omoare pe nimeni, hoțul să fure fără să păgubească pe nimeni. Pare imposibil dar nimic nu-i imposibil, trebuie doar să te gândești cum faci, nu să ascunzi problema sub preșul pușcăriei.
    • +11 (11 voturi)    
     pentru p$d Pushcaria (Miercuri, 10 decembrie 2014, 12:14)

     un domn [utilizator] i-a raspuns lui Con_stan_tin

     este precum usturoiul pentru vampiri...ca p$d ii sunt altfel de vampiri..e o discutie interminabila de care ai ar profita de aceea Pushcaria Le Este Leacul !
     • -6 (10 voturi)    
      Dacă pușcăria era leacul (Miercuri, 10 decembrie 2014, 13:37)

      Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui un domn

      ar fi dat rezultat până acum. Leacul pentru hoție, minciună și crimă este dipariția rasei umane. Izolarea criminalilor nu rezolvă în totalitate problema pentru că orice om poate fi criminal, e mai viabil sistemul prin care fiecare individ este izolat de riscul de a fi ucis.
     • -2 (8 voturi)    
      daca vampirii ar exista (Miercuri, 10 decembrie 2014, 21:34)

      numaiamnume [utilizator] i-a raspuns lui un domn

      as intelege ce ai vrut sa zici. O societate civilizata merge pe preventie si pe dezvoltarea constiintei, nu pe inchisul in puscarii.
      • +2 (4 voturi)    
       Societatile civilizate ii spanzurau (Miercuri, 10 decembrie 2014, 22:19)

       Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui numaiamnume

       la greu. Procesul a inceput acum multe sute de ani. Faza e ca ei au perseverat si astfel s-a ales neghina de secara. Si mai au si principii sanatoase...adica sub nici o forma nu se ia apararea unui criminal cum i-o iei tu lui Puonta Kinte.
    • +12 (14 voturi)    
     sau... (Miercuri, 10 decembrie 2014, 12:39)

     Seneca [utilizator] i-a raspuns lui Con_stan_tin

     ...să baţi câmpii fără ca nimeni să-ţi atragă atenţia...
     • -1 (3 voturi)    
      Legile și pușcăria (Miercuri, 10 decembrie 2014, 21:42)

      Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui Seneca

      bat câmpii de mai bine de 2000 de ani fără se rezolve hoția și crima. Să mai așteptăm alți 2000 de ani să le rezolve?
    • +9 (13 voturi)    
     Gresiti profund ! (Miercuri, 10 decembrie 2014, 13:06)

     translativus [utilizator] i-a raspuns lui Con_stan_tin

     DEMOS = POPOR
     CRATOS = PUTERE
     DEMOCRATIE = PUTEREA POPORULUI

     In democratie, singura libertate totala este libertatea de a alege iar societatea este constituita pe o suma de drepturi si obligatii majoritar acceptate de acea societate si consfintite in CONSTITUTIE, care reprezinta baza constituirii acelei societati.

     Din adevarurile spuse in atricolul de mai sus, se poate trage o singura concluzie : SISTEMUL POLITIC ACTUAL NU MAI RASPUNDE CERINTELOR SOCIETATII ACTUALE SI TREBUIE SCHIMBAT.

     Anacronismul, acestui sistem politic se poate observa cel mai bine la cea mai recenta constructie politica de acest fel si anume PARLAMENTUL EUROPEAN, macinat de aceiasi enorma, costisitoare si ineficienta birocratie, aceleasi metehne ale aceluiasi tip de politicieni care, lipsisti de raspundere, nu dau doi bani pe promisiunile facute in campania electorala, tarand si mentinand in criza, cea mai performanta economie mondiala.

     De aceea propun schimbarea acestui sistem politic anacronic, devenit dusmanos la adresa cetatenilor si trecerea la un nou sistem politic, bazat pe relatia contractuala intre alesi si alegatori, unde alesii sunt angajatii iar alegatorii sunt angajatorii iar veniturile angalatilor sa depinda, asa cum este normal, de realizarea promisiunilor electorale.

     Contractul si nu parlamentarismul, este cea mai buna inventie a omenirii.
     In sistemul de administrare a statului prin contract, DEMOCRATIA se exprima la alegerea programului de guvernare iar MERITOCRATIA se va instala automat in toate patidele, fara legi speciale si alte masuri coercitive pentru ca doar competentii vor putea realiza programul promis.

     Decat sa "luptam mereu pentru mentinerea democratiei" mai bine ne construim un sistem care sa se autoregleze, stimulat de castigul material meritat si de justitie.
     • +3 (5 voturi)    
      Bravo... (Miercuri, 10 decembrie 2014, 13:38)

      hot news [utilizator] i-a raspuns lui translativus

      ... admir nespus tenacitatea cu care sustii acest minunat sistem, cu care sunt 100% de acord. Multi il considera o utopie, insa nu ar fi deloc complicat de implementat.
      Cu siguranta va aparea un nou sistem politic, sper sa-l traim si noi...
      • +3 (5 voturi)    
       Va multumesc pentru apreciere..... (Miercuri, 10 decembrie 2014, 14:24)

       translativus [utilizator] i-a raspuns lui hot news

       ......iar celor care considera sistemul propus de mine ca fiind o utopie, ii rog sa nu vina doar cu pareri ci cu argumente care sa le demonstreze atitudinea.

       II astept pe forum HN la sectiunea - politica - schimbarea sistemului politic si acolo putem dezbate.
       Tot acolo sunt bineveniti si toti cei care, satui de aceasta mega-escrocherie numita "democratie parlamentara", sunt in cautarea unei alternative.
       Acolo vom putea dezbate asupra noului sistem politic, constienti fiind ca pentru noi si urmasii nostri o facem.
       • +1 (3 voturi)    
        atentie... (Miercuri, 10 decembrie 2014, 22:37)

        urob [utilizator] i-a raspuns lui translativus

        Sistemul pare ...mirific.
        Dar nu este asa.Intotdeauna ORICE sistem are plusuri si minusuri.Intodeauna se vor gasi oameni care vor profita de puntele slabe si vor cauta sa traga foloase.Asta duce la dezechilibrarea oricui sistem,inclusiv cel democratic.
        Beneficiul democratiei consta in functia sa de auto-reglara si adaptare.

        Meritocratia nu poate fi nici ea viabila decat teoretic.Cel mai slab punct al ei este exact punctul care este cel mai puternic. cum se vor satbili meritele?In ce domeniu? Pe ce criterii? etc etc In mod sigur numai in stabilirea acestor criterii se vor bate interese materiale si conflicte bazate pe principii.Si esete foarte posibil ca anumite criterii de competenta stabilite la un anumit punct in timp sa nu mai fie valabile 5,10 sau 15 ani mai tarziu.Si o ieie de la capat cu aducerea la zi a criteriilor.si cine le va face de data asta?Cei merituosi sau toata populati care ar fi putut intr.un sistem democratic sa particpe la dezbatere?Banuiesc ca doar cei "merituosi","competentii".Dar ei sint deja la putere.De ce ar mai vrea sa schimbe ceva?
        Ai prins ideea?
        In final implicare cator mai multor puncte de vedre este mai utila.Asta e plusul democratiei.

        Calcaiul lui Ahile este ca daca toti prostii isi dau cu parerea exista o sansa ca deciziile sa fie proaste. Iti trebuie o masa critica de oameni cat mai informati.
        E grele,democratia asta dom'le! Ca de era "meritocratia" in joc,numai cei cu note de 9 si 10 putea sa emita idei.... ;-)
        • +1 (3 voturi)    
         sunt dezamagit..... (Joi, 11 decembrie 2014, 9:49)

         translativus [utilizator] i-a raspuns lui urob

         .....de postarea dvs.
         Se vede ca nu ati citit ideea de baza a sistemului de administrare a statului prin contract si ce este mai trist, nici din postarea mea de mai sus nu ati inteles nimic.

         In doua vorbe, in sistemul pe care il propun eu, DEMOCRATIA este autentica si se exprima la alegerea programului de guvernare si prin referendum ori de cate ori poporul isi doreste ceva (orice, pentru ca el plateste) iar MERITOCRATIA se va instala automat DOAR IN INTERIORUL PARTIDELOR pentru ca acestea, datorita noului sistem politic, vor fi obligate sa isi indeplineasca programul de guvernare promis in campania electorala si ales de o majoritate iar aceasta nu se poate face cu mincinosi, hoti si escroci ci doar cu oameni competenti (merituosi - meritocratie).

         Cred ca, inainte de a ne exprima, corect este sa cunoastem subiectul si de aceea, va invit pe forum HN, sectiunea politica la schimbarea sistemului politic, pag.1.
         Acolo veti gasi ideea de baza si daca intr-adevar sunteti interesat, va astept, tot acolo, la dezbateri.
    • +4 (4 voturi)    
     Bati campii cu gratie (Miercuri, 10 decembrie 2014, 22:17)

     Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui Con_stan_tin

     Puscarie si confiscarea averilor, ca pe vremea lui Tepes...sa vezi cum se linistesc.
   • +10 (12 voturi)    
    mazeta (Miercuri, 10 decembrie 2014, 12:16)

    Snitzelvienez [utilizator] i-a raspuns lui un domn

    N-are cum sa fie de acord ,pt ca ei au jurat supunere moscovei la fel ca tatuka ilici
  • +4 (18 voturi)    
   Eu am remarcat (Miercuri, 10 decembrie 2014, 11:51)

   HansBrinker [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   ca protestatarii din 2012 si 2013 sunt acum semne ale trezirii societatii. Pai, nu Dl. Tapalaga ne explica ca protesteaza gresit, ca alunga investitorii, ca nu au program politic si ca in general fac o mare greseala ca au iesit in strada (mai ales cei din 2012).
   Acu' ca se schimba guvernarea si nici Gold Corporation nu mai plateste reclame e mai liber la opinii.
   Nu o sa treaca anu' si o sa citim in editorialele D-lui Tapalaga ce corupt a fost Basescu si ce incompetent a fost Boc.
  • +7 (9 voturi)    
   ce vrei sa se inteleaga din comentariul tau? (Miercuri, 10 decembrie 2014, 12:30)

   cloudmaker [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   ca esti ghita contra? orice scrie dan tapalaga, hopa si tu cu un comentariu ca nuca-n perete?
   sau esti suporter al dictaturii de orice fel, numai carmaci "luminat"sa fie?
  • +3 (5 voturi)    
   Mazeta are dreptate.Desi nu intentiona (Miercuri, 10 decembrie 2014, 22:27)

   urob [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   EXACT asta este cel mai bun exemplu despre ce inseamna democratia.
   Faptul ca dupa un numar de ani in congresul american SE raporteaza excesele facute de un serviciu de informatii foarte discret (NSA).
   Asta este beneficiul uni sistem democratic functional : statul isis asuma PUBLIC propriile greseli si excese.Asta este primul pas inainte de a le corecat si a pedepsi pe cei care au permis acele excese.
   Asa ceva nu se va intampla niciodata ,de exempl, in RUSIA,o tara foarte draga tie.Sau in China alt stat admirat de cei ca tine.
   Acolo nu vei auzi nicioadat despre asumarea raspunderii in public pentru erorile comise de acel stat.
   In timp cel SUA a recunosct PUBLIC si la cel mai inalt nivel erori facut dupa aprox 13 ani, Rusia nici acum nu recunoaste erorile facute de URSS altor state .Nici dupa 85 de ani(vezi pactul lui Molotov ).
   Mai mediteaza ,"prietene Mazta....
 • +15 (21 voturi)    
  o complectare la: (Miercuri, 10 decembrie 2014, 11:17)

  victor L [utilizator]

  "Si, desigur, curatarea partidelor."
  Adica, "curatarea mass media".
  De minciuni si distorsionari a faptelor, stirilor.
  Atit partidele cit si mass media pot face la fel de mult rau.
  Nu cred ca trebuie sa dau exemple.
 • +7 (15 voturi)    
  Dupa ce v-ati chinuit sa ne "bagati in casa" (Miercuri, 10 decembrie 2014, 11:20)

  sestra [utilizator]

  ca Ceausescu, in ultimii 10 ani, cel putin - si mult mai violent decat dupa Revolutie - azi veniti sa ne vindeti mitul "democratiei" pt. care chipurile-ar trebui sa ne activam la loc

  aiurea. democratie e cat vrea DNA sa fie, in rest, participarea oamenilor la luarea deciziilor in Romania e un no-go absolut, pt. ca nimeni nu ne va-ntreaba vreodata daca vrem, de exemplu, sa fim rezervorul de gaze al Europei pe un pret de nimic.
  Dupa exact acelasi principiu dupa care DNA se fereste pana-n ziua de azi sa vada vanzarea de catre Tariceanu a Insulei serpilor inainte chiar de-a fi dobandita la Haga. Asa ca - democratie va fi tot "la televizor" ca pan-acum. Diferenta e ca Iohannis, nefiind basescu-capabil sa alimenteze circul,
  o s-apara evenimentul artificial creat numit "democratia de televizor"
 • +1 (11 voturi)    
  Comment sters de user (Miercuri, 10 decembrie 2014, 11:23)

  polonyca [anonim]

  • +3 (3 voturi)    
   cred ca esti bine intentionat (Miercuri, 10 decembrie 2014, 13:34)

   alex73 [utilizator] i-a raspuns lui polonyca

   si de aceea iti prezint o evaluare alternativa, tot bine intentionata.
   1. Maxim 2 mandate: asta e ok, cel mai mare rau ar fi ca o persoana extrem de competenta si apreciata sa trebuiasca sa se dea la o parte. Daca e un om valoros il vor vrea altii in alta demnitate, societatea castiga per ansamblu.

   2. Depolitizare: asa sunt si acum, angajati numai prin concurs pe post, a carui rezultat este cunoscut de inainte. Problema nu e una de forma ci fond - o structura deja corupta se va auto-propaga si adapta la orice forma. Multe institutii trebuie pur si simplu desfiintate si inlocuite cu structuri noi care sa le preia atributiile, nu sunt reformabile din interior. Vorbesc din interior...

   3. Reforma legii partidelor: imperioasa, dar nu in sensul pe care il propui. Problema noastra nu e ca e UDMR-ul in parlament. Blocul lor de votanti se va indrepta catre un partid etnic care sa ii reprezinte, l-au facut deja. 10% ? Nu face decat sa ridice si mai mult pragul de admitere in sistem si sa mentina partidele curente, ce si-au epuizat resursa umana, ca ideologica nu au avut niciodata. 5% cum este acum este foarte bine, ce sunt absurde sunt conditiile de infiintare a unui nou partid (suntem unici in Europa, poate si in lume, cu 25.000 de membri fondatori dispersati geografic in 18 judete cu minimum 700 fiecare. Asta necesita sa ai structura in teritoriu inainte sa ai structura in teritoriu).
 • +7 (9 voturi)    
  responsabilitatea civica (Miercuri, 10 decembrie 2014, 11:25)

  gummi [utilizator]

  din pacate conceptul de "responsabilitatea civica" este prea putin cunoscut sau inteles in Romania. crescut in america, eu am fost invatat aceste lecte de mic copil la scoala. si nu este doar vorba despre responsabilitatea votului, dar si responsabilititea care fiecare dintre noi o avem ca membri unori comunitati mai mici (ex: bloc de resedinta sau cartier) sau mai mari (ex: tara de romani). ar fi bine sa existe mai multa discutie pe acest subiect.
 • -8 (14 voturi)    
  Democratia - binele suprem ... (Miercuri, 10 decembrie 2014, 11:27)

  Victtor [utilizator]

  Democratia nu reprezinta binele absolut, asa cum crede toata lumea.
  In mod voit s-a inoculat ideea ca nu exista nimic mai presus de democratie, astfel ca acum oamenii nu cred ca poate exista si altceva.
  Democratia nu functioneaza pentru comunitati mari, ea este buna pentru cateva mii de persoane, cu valori comune.
  • +3 (5 voturi)    
   democrati vs altceva (Miercuri, 10 decembrie 2014, 12:37)

   Snitzelvienez [utilizator] i-a raspuns lui Victtor

   Altceva? Poate trebuie sa te grabesti sa patentezi noua ideologie.
   Cea mai buna forma de democratie este cea participativa,Elvetia fiind un bun exemplu. Ca si in cazul unei firme modul de organizare democratica da cele mai bune roade in care energia si talentul individului poate aduce plusvaloare . combinat cu cel autoritar cand se greseste . Legile, regulile si accesul la informatii sunt esentiale pt distributia bogatiei intr-o societate.
  • -1 (3 voturi)    
   De unde pana unde?? (Miercuri, 10 decembrie 2014, 14:29)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Victtor

   De unde ai scos ideile astea? In primul rand, nu toata lumea crede ca e binele absolut. Si nimeni (sau aproape nimeni) nu a inoculat asta. Democratia e cel mai bun sistem existent, si atat. La ora actuala nu exista altul mai bun, sau chiar daca ar mai fi idei, nu pot fi implementate in societatea actuala. Iar de functionat, functioneaza si pentru comunitati mari si la fel poate sa nu functioneze si pentru societati mici. Asta depinde si de oameni, atat alegatori cat si alesi.
 • +11 (11 voturi)    
  excelent! (Miercuri, 10 decembrie 2014, 11:31)

  ..13 [utilizator]

  Adevarat!

  Nu cred insa ca partidele existente se mai pot reforma - si aici includ inclusiv PMP-ul.

  Este nevoie de alte partide, care insa sa nu fie sugrumate de mai marii zilelor noastre. Nu cred ca este usor si nici nu stiu exact daca si cum este posibil. Dar cred cu tarie ca numai asa se pot schimba institutiile, pastra statul de drept si recastiga increderea...

  Dar mai cred ca democratia nu se face cu matul gol!

  Fortele anti-democratice, din tara si din afara tarii, au incercat si in mare parte au reusit sa transforme oamenii in persoane asistate. De aceea cred cu tarie ca democratia, in fazele ei incipiente, cam pe unde se afla inca RO acum, ar trebui sa beneficieze de un booster economic...
 • +16 (22 voturi)    
  care proteste?.. (Miercuri, 10 decembrie 2014, 11:31)

  pehash [utilizator]

  alea au fost proteste? :) 100 de zilieri la trustul intact? 'duminica in familie'?..
  Singurul protest cat de cat serios a fost la Cluj, inainte de al 2lea tur de prezidentiale.. 3% din populatia orasului..

  Da, democratia inseamna participare. Daca te implici doar 5 minute la 4 ani ca sa dai un vot, trebuie sa intelegi ca sunt altii activi 24/7 pe scena politica. Cele 5 minute ale tale nu valoreaza mai nimic in acest caz. Cineva trebuie sa faca efortul. Acel efort trebuie rasplatit. Naivii care cred ca un politician poate trai doar cu aer si apa pana ajunge cunoscut, pana ocupa o functie, isi merita soarta. Ipocritii care cred ca e normal ca un parlamentar sa castige cat un programator cu 1-2 ani experienta sau un primar sa castige cat portarul de la o multinationala, isi merita soarta!..

  Partidele au nevoie de finantare. Politicienii au nevoie de sustinere si in cei 4-5 ani inainte de alegeri, dar si dupa.. Pentru electoratul de dreapta, asta inseamna cotizatii din care echipa activa din partidul sustinut sa-si permita un nivel de trai cel putin egal cu al sustinatorilor. Mai inseamna voluntariat cateva zile pe an inainte de alegeri si cateva ore pe zi in campanie. Rezultatele sunt pe masura efortului...
 • +9 (9 voturi)    
  eu cred (Miercuri, 10 decembrie 2014, 11:43)

  xanti [utilizator]

  Ca trebuie inceput cu curatenia presei care pentru un pumn de "publicitate" se vinde oricui.
  Jurnalistii care trec dintr-o barca in alta sau fac partizanat nu au ce cauta in presa .
  De politicieni se ocupa DNA de jurnalisti ne putem ocupa noi cititorii sa nu-i mai citim.
  • +1 (1 vot)    
   democratie = actiune + rezultate, vorbele la final (Miercuri, 10 decembrie 2014, 12:28)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   Este important sa fie cenzurat cuvantul care se vinde celui care da pretul mai mare.

   Dar esenta democratiei consta in actiune+ rezultate si aici, vezi 16 nov. 2014, noi, aia mai simpluti, putem face diferenta.

   Ca sa faci diferenta intre o persoana integra si una mafiota ar trebui sa documentezi si sa actionezi in consecinta.

   Asa ca sa privim cu respect in curtea noastra intai si mai apoi la vecini.
  • +1 (1 vot)    
   presa trebuie sa fie libera (Miercuri, 10 decembrie 2014, 18:40)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   mass-media privata nu poate fi cenzuarata. pot sa faca partizanat cat vor ei. e dreptul fiecarui jurnalist privat sa-si exprime opiniile politice. daca gigel vrea sa il ridice in slavi pe Iliescu pentru ca asa crede el si gaseste o mie de gura casca sa-l asculte.. e treaba lor. presa privata, daca e finantata din fonduri private, nu trebuie cenzurata.

   devine o problema atunci cand mint, calomniaza, intoxica intentionat cu informatii mincinoase. pentru asta avem deja instrumentul legal - CNA. din pacate CNA-ul este azi utilizat gresit. se rezolva la fel ca toate celelalte probleme.. va implicati activ in democratie, sustineti candidatii care credeti ca ar face o treaba mai buna si ei vor putea influenta numirile de la CNA.
 • +15 (15 voturi)    
  Birocratia (Miercuri, 10 decembrie 2014, 11:44)

  Je__ [utilizator]

  E suficient sa mergi intr-o institutie publica, sa stai la un ghiseu, si iti dai seama, ca procesul lor e facut sa dea de lucru functionarilor, si nu sa optimizeze interactiunea functionar/client.

  Exemplu:
  ANAF la caserie. Iei hartia de la un birou, mergi la caserie. La prima fanta lasi hartia/chitanta. Astepti OK-ul si stampilele, iti da hartia si te muti la urmatoarea fanta sa achiti.

  primarie, institutii
  depui cererea, si tu mergi din usa in usa sa obtii toate aprobarile si stampilele. Fiecare usa iti cere o copie xerox, sa se acopere
  Nu-i mai simplu sa o lasi la un ghiseu, si intern sa-si urmeze cursul, tu revenind dupa 1-2h sa o ridici?
  • +2 (2 voturi)    
   lipsa one stop center... (Miercuri, 10 decembrie 2014, 12:29)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Je__

   Unii l-au inventat si acum il aplica - deci se poate...

   Chestiunea este ca este nevoie sa fie cerut si propus si ANAF /primarii/alte institutii publice nici passs nu ar trebui sa mai zica...
  • +1 (3 voturi)    
   e diferenta intre latini si anglo-saxoni (Miercuri, 10 decembrie 2014, 13:46)

   alex73 [utilizator] i-a raspuns lui Je__

   Stii unde e problema? Problema e ca ilustrii inaintasi, cand au fondat starul Romania, s-au oprit pe la 1860 la Paris si nu au trecut garla sa vada cum se fac lucrurile la Londra.

   Am locuit in lumea anglo-saxona multi ani si "one stop center" devenise firea lucrurilor.
   Ei, in 2000 am fost in vacanta in Costa-Rica si am intrat intr-o banca acolo. Ce sa vezi - ghisee numerotate de la 1 la 12...nu mai vazusem din Romania...m-a lovit precum trenul.

   In profunzime totul vine de la diferente de mentalitate si de grad de respect fata de cetatean.
   Eu daca as fi dictator benevolent as:
   - desfiinta institutiile curente
   - plati bani seriosi la englezi sa ne invete cum se face birocratie
   - reinfiinta institutiile cu ADN britanic la baza si cu oameni scoliti de ei.
   Cum se poate pune planul asta in practica intr-un regim ne-autoritar nu stiu...
 • +4 (4 voturi)    
  Comment sters de user (Miercuri, 10 decembrie 2014, 11:54)

  Melchisedec [anonim]

 • 0 (2 voturi)    
  impresionant (Miercuri, 10 decembrie 2014, 12:01)

  VladBerliba [anonim]

  Impresionanta dezvoltare literara in jurul unei ideologii simple dar eficace, care exploateaza natura de a alege a mintii umane.
 • +12 (12 voturi)    
  . (Miercuri, 10 decembrie 2014, 12:04)

  Marius Muntean [utilizator]

  Consider ca Dan Tapalaga, ca si altii care gandesc ca el se inseala: politicienii au un contract clar: sa ne reprezinte interesele cu cinste si onestitate. Nu este normal sa stam cu ochii pe ei ca pe hotii de cai, asa cum ne indeamna Dan T. Cand merg cu masina la service nu stau langa mecanic pana imi repara masina si daca face ceva ilegal protestez. Nu. Ii las masina si vin dupa ea doar cand ma suna ca e gata.
  Si politicianul si mecanicul auto sunt platiti de noi ca sa faca o anumita treaba.

  Cauza problemei este cred mai generala decat o clasa politica corupta, este o anumita degradare morala a societatii romanesti, degradare care genereaza probleme pe toate planurile si in toate domeniile.

  Fostii nomenclaturisti comunisti au grija sa imprastie coruptia si sa se hraneasca din ea, sa imprastie infectia si sa se hraneasca din puroi.
 • +3 (3 voturi)    
  Democratie? (Miercuri, 10 decembrie 2014, 13:01)

  nick24 [utilizator]

  la noi e democratie?
  Puterea este a poporului?
  Reprezentantii alesi reprezinta poporul?
  daca 80% din populatie e saraca, tot 80% din Parlament sunt saraci ( sau macar - au fost saraci)?
  Separarea puterilor exista sau e cam subreda?
  Presa e independenta sau manipuleaza conform cerintelor patronului?
  • +1 (1 vot)    
   Feudalism (Miercuri, 10 decembrie 2014, 14:19)

   SKLR87 [anonim] i-a raspuns lui nick24

   Romania este stat democratic doar cu numele. Realitatea, in special in afara celor cateva centre urbane mari, sta cu totul altfel.

   Pe teritoriul Romaniei functioneaza un sistem feudal fragmentat, alcatuit dintr-o serie de nuclee de putere, sub forma unor partide politice. Regiunile administrative sunt impartite de conducatorii acestor partide politice catre diverse persoane influente din "alaiul" lor. Exista o structura verticala complexa. Rolul acestor persoane influente este unul dublu: sa "munceasca pamantul", altfel zis sa utilizeze populatia zonei arondate pentru a produce bani pentru vistieria partidului, si sa aduca "osteni", sub forma de voturi, pentru a cotropi adversarii sau pentru a se apara de acestia.

   Populatia teritoriilor arondate este tinuta in mod special intr-o stare usor controlabila, de saracie si dependenta fata de conducatori, prin sisteme de sanatate si educatie slab dezvoltate, alaturi de indobitocire religioasa si propaganda "jurnalistica".

   Rolul cetateanului in Romania, a celui din afara sistemului, este acela de iobag pe feuda diversilor "baroni" sau altor asemenea detinatori de titluri mai mult sau mai putin oficiale.

   Iluzia care tine acest sistem in picioare este aceea ca politicienii ar fi in vreun fel subordonati intereselor cetatenilor si nu intereselor sefilor de partid, sau ca ar exista vreo corespondenta, macar infima, intre cele doua lumi.

   Riscul sistemului este faptul ca nucleele de putere nu detin foarte multe mijloace de reprimare, in momentul in care valul de ignoranta aruncat peste "prostime" se evapora.
 • +1 (1 vot)    
  Limitele democratiei (Miercuri, 10 decembrie 2014, 14:59)

  EXEs [utilizator]

  In primul rand democratia nu functioneaza decat in cadrul populatiilor cu un nivel ridicat de civilizatie.Populatiile necivilizate isi doresc un sistem asistential cu lideri tatuci care sa le rezolve problemele in locul lor.
  Pe de alta parte un sistem democratic nu poate functiona decat intr-o societate coagulata cu diferente acceptabile intre extremele societatii. Daca diferentele dintre membrii societatii sunt extrem de mari nu inteleg de ce ar functiona un sistem de vot in care votul celor extrem de saraci poate fi egal cu votul celor extrem de bogati. Aici apare delasarea celor care stiu ca nu pot schimba nimic pentru ca votul meu este anulat de votul unei armate de asistati sociali sau faptul ca votul meu este anulat de mafia celor care fura voturi in interesul sistemului corupt.
  Parerea unora este ca o reglare a nivelului social poate duce la o crestere a nivelului de civilizatie. Eu nu sunt atat de convins mai ales ca mi se pare ca oamenii sunt conditionati major de mostenirea genetica si mult mai putin de educatie. De asemenea mi se pare ca toata cresterea economica din ultimul secol a dus la scaderea necesitatii competivitatii si ca urmare a favorizat cresterea demografica a indivizilor cu potential genetic scazut. Inteleg ca imbecil nu implica automat necivilizat, dar eu cred ca e factor major.
 • +2 (2 voturi)    
  Meritocratia (Miercuri, 10 decembrie 2014, 20:07)

  rokoz [utilizator]

  Democratia nu poate functiona decat mana in mana cu meritocratia. Fundamentul oricarei societati este dictat de nivelul de evolutia al populatiei. Atata timp cat populatia poate fi manipulata prin diverse mecanisme controlate de catre un grup minoritar care urmaresc scopuri personale ( mass-media, pomeni electorale, promosiuni electorale fara acoperire, premierea suporterilor cu pozitii in structurile administrative), orice incercare de a crea un sistem democratic nu duce decat la pseudo-democratie. Sistemul clientelar din Romania e departe de a fi democratie si nu poate sa se transforme intr-o democratie adevarata atata timp cat persoane dubioase sunt prezentate ca si model de urmat. Priviti doar la personajul Ponta si puteti sa intelegeti tot ce e rau in tara asta: falsul intelectual, cu grija ambalat, este vandut ca si inteligenta suprema, etalonul de urmat in societate. Si asta nu e marea problema din pacate ... marea problema o reprezinta faptul ca societatea nu e in stare sa descopere si pedepseasca falsul intelectual si politic. Propagarea acestor persoane dubioase in structurile de conducere politica si administrativa a tarii, ura fata de adevaratele valori ignorate duce la o societate bolnava, unde baronii locali au puterea absoluta. Johannis are dreptate cand afirma ca numai educatia poate ajuta la bunastare, la cladirea unei democratii autentice. Si aici trebuie vizata nu numai educatia scolara (matematica, fizica, limba romana) ci si educatia sociala bazata pe meritocratie, dezvoltarea spiritului civic si implicarea activa a elitelor in viata politica.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by