Nu sunt economist, nu ma pricep la finantele tarii. Dar nu inteleg de ce as mai plati noi taxe unui guvern care refuza sa recupereze sute si sute de milioane de euro cat reprezinta prejudiciile aduse statului stabilitate deja de instante prin hotarari definitive pronuntate in ultimii ani in cauzele penale?
De ce mi-as face eu, contribuabil cinstit, datoria fata de stat cand statul, prin institutiile sale, tine cu borfasii? Daca oricare dintre noi ajunge dator la fisc cu doi lei, a dou zi are conturile proprite. Constatam insa ca acelasi fisc vigilent nu mai are nici o reactie in fata unor hoti dovediti in instanta, refuzand sa puna in aplicare hotararile judecatoresti. Sau, cu maxima indulgenta spus, nu se arata nici pe departe la fel de diligent in cazul lor.
Ca sa va faceti o idee, procurorul sef DNA, Laura Codruta Kovesi, spunea intr-un interviu ca acesti bani reprezinta cam o treime din bugetul sanatatii pe un an. Fiscul a recuperat cam 5% din sutele de milioane de euro. Vedeti mai jos un tebel realizat de EFOR cat se poate de relevant

Nu exista nici o justificare, nici un motiv acceptabil pentru care aceste sume sa nu fie intoarse la bugetul de stat. Am participat acum doua zile la un seminar organizat de ExpertForum pe tema confiscarii extinse (alt subiect care merita dezbatut pe larg, dar cu alta ocazie), unde balbalielile unui reprezentant al fiscului au reusit sa-i enerveze pe toti cei prezenti.
N-a inteles nimeni ce opreste fiscul sa execute hotararile definitive in cauze penale, sa vanda case, masini, alte bunuri puse sub sechestru in timpul urmaririi penale, sa recupereze prejudicii, sa operez e confiscari daca ele au fost dispuse de instanta. De ce i-ar lasa pe coruptii mari si mici, pe evazionisti cu tunurile de milioane de euro date statului?
Simt nevoia sa subliniez: vorbim de prejudicii de recuperat sau confiscari stabilite prin hotarari judecatoresti definitive. Acestea trebuie puse in executare, dar acest lucru nu se intampla in majoritatea cazurilor iar responsabili sunt cei de la ANAF. Altfel spus, Romania are astazi o justitie functionala, subminata insa de o institutie a executivului, cum bine remarca Laura Stefan.
Nu ne mai incanta de multa vreme simpla sanctiune morala - trimiterea la inchisoare pentru un an doi, trei. Vrem mai multa eficienta. Vrem ca banii furati sa se intoarca la buget pentru ca ei au fost luati de la autostrazi, scoli, spitale, adica de la noi. Vrem ca, acolo unde este cazul, sa opereze confiscarea extinsa deoarece Romania dispune din 2012 de legi care permit asta.
Daca Romania nu va face in mod hotarat si pasul urmator, toti coruptii sau evazionistii isi vor face urmatoarea socoteala simpla: aha, deci daca fur statul de cateva milioane de euro, risc maxim doi-trei ani de inchisoare. Merita? Cei mai multi vor raspunde ca da, evident, din moment ce raman tot restul vietii cu atata banet.
Pe scurt, fiscul trebuie pus serios la treaba. Premierul Victor Ponta a facut mare caz de intarirea disciplinei fiscale din primele zile de guvenare. Foarte bine. Dar inainte sa jumuleasca populatia cu noi taxe si impozite, sa se uite putin in ograda sa, sa-si trimita zapcii inclusiv dupa banii hotilor dovediti.
Aud de la oameni importanti din mediul de afaceri ca la Guvern, in foamea lui eterna de bani, s-a discutat la modul foarte serios calcularea retroactiva a unei noi grile de impozitare pentru IMM-uri. Inteleg ca Guvernul nu stie sa incropeasca un buget decat luand noua lei de la cei care produc zece. Ar fi de-a dreptul ridicol sa mai acceptam asa ceva cata vreme statul abia daca s-a atins de sutele de milioane de euro pe care era obligat sa le recupereze.
Alte tari, ca Anglia, raporteaza cu mandrie sume care au sarit de suta de milioane de lire sterline. Au avut si aceste tari perioadele lor de paralizie institutionala in absenta unor parghii legislative, cand fiscul taxa banii traficantilor de droguri insa nu-i confisca dar aceste vremuri s-au cam dus. Azi Romania dispune de institutii, de legi si de instante care dispun recuperari de prejudicii, confiscari sau chiar confiscari extinse (trei pana acum). Mai este nevoie ca si Guvernul, prin institutiile lui, sa-si faca treaba, altfel risipim o multime de resurse pentru a trimite oameni la inchisoare (alta cheltuiala), ceea ce nu-i suficient. Trebuie sa le luam si banii.
Ce ar putea sa faca Victor Ponta? Ca premier, poate sa-i ceara sefului ANAF sa infiinteze printr-un simplu ordin intern o directie speciala care se ocupa exclusiv cu recuperarea prejudiciilor din dosarele penale. Nu e nevoie de insitutii noi, astea dureaza pana le pui pe picioare. Noua directie mai are nevoie de un cont special, deoarece acum banii recuperati cauze penale se pierd in cosul comun de incasari. N-are decat apoi sa le stabileasca obiective si sa treaca la demiteri cand ele nu sunt atinse.
Uite, Ponta, niste bani usor de luat. Eziti de teama nu-ti sara tot partidul in cap? Sau speri ca poporul va inghiti la nesfarsit ca voi, politicienii, sa tot furati bani si noi sa tot peticim gaurile sacului? Ma tem insa ca, dupa 16 noiembrie, nu va mai fi chiar atat de usor. Vom sta cu totii cu ochii pe bugetul tau si pe banii furati. Revin: daca vedem ca tii mai departe cu borfasii, de ce ti-am mai plati vreun leu la bugetul tau?
http://www.hotnews.ro/stiri-international-18207462-este-taxa-google.htm
Altele, care ar trebui sa fie recuperate din vanzarea activelor, sunt practic imposibil de recuperat la valoarea stabilita de judecator, de exemplu, la scoaterea la licitatie. As vrea sa stiu si eu cine ar indrazni sa liciteze pentru fostul imobil al lui Voiculescu, ala in care este A3? Mafia se va inscrie la licitatie, perfect legal, si ar avea grija ca la runda x, imobilul sa fie cumparat pe un pret modic (eventual tot de familia extinsa Voiculescu - A3), departe de valoarea lui reala sau de valoarea evaluata.
Sa zicem ca s-a pus poprire si se mai scot la vanzare masini de lux, tehnica de calcul - pai astea se depreciaza valoric pe zi ce trece.
Ne blocheaza conturile din banca (legea le permite - si chiar FARA ca banca sa faca vreo notificare) si, pur si simplu, ne golesc conturile!!
Pe ce lume traiti, D-le Tapalaga? Am prieteni carora li se golesc conturile, pentru simplul motiv ca ANAF a gresit!! Ati citit bine: ANAF e cel care a gresit, a folosit gresit un soft (sau poate softul era prost conceput) - iar acum prietenilor mei le sunt golite, luna de luna, conturile in care firma la care lucreaza le baga salariile!!
Vreti sa nu le mai platiti? Lucrati "la negru"! :P
Asa ca, mincinosul galactic s-ar putea sa aiba probleme cu smecheria lui de buget.
Sorin Blejnar: ian. 2009 - apr. 2012, pus de Boc; omul PDL amestecat in dubiosenii fara numar, cazul Codrut Marta fiind doar un exemplu; in 2012 dadea deja interviuri la DNA dar cand Razvan Ungureanu a vrut sa-l schimbe s-a opus tot PDL-ul, cea mai vocala fiind Elena Udrea; acum e inculpat pt. evaziune fiscala (!!!) si constituire de grup infractional organizat in dosarul sotilor Nemes;
Serban Pop: apr. 2012 - apr. 2013, pus de Razvan Ungureanu; a fost seful de cabinet la lui Mihai Tanasescu in timpul guvernului Nastase; din 2005 a fost recuperat de gruparea Rusanu-Vosganian din PNL; este inculpat in dosarul de santaj al sefului Antenelor, Sorin Alexandrescu;
Gelu Stefan Diaconu: apr. 2013 - prezent, pus de Ponta; a fost mana dreapta a lui Nini Sapunaru la Vama ("Nini Palmolive"in perioada lui de maxima celebritate); seful Vamilor in timpul guvernarii Tariceanu; partener de afaceri prin offshoruri cu gruparea Rusanu-Chitoiu din PNL, si-a dat demisia si a ramas cu Ponta la ruperea USL; nu stiu sa fie deocandata inculpat dar e plin netul de zvonuri despre spagile si dosare in care ar fi cercetat;
deci cum ar putea face ANAF recuperari de prejudicii de la infractori cand toate partidele isi incep guvernarea punand cate un mafiot la conducerea ANAF? im?
Dar, din pacate, nu cred ca rezolvam ceva sugerandu-i tocmai domnului Ponta astfel de solutii. Normal ca, asa cum ati spus, el are autoritate, fiind prim-ministru. Bineinteles autoritate are si Ministrul Finantelor, dar nu are sens sa vorbim acum de doamna Ioana Petrescu. Ea e ocupata sa introduca loteria fiscala, ce Dumnezeu, are probleme mai mari.
Ce ziceti de o scrisoare deschisa adresata domnului Iohannis in acest sens? Sau chiar presedintelui in exercitiu, Traian Basescu? El pare ca inca isi doreste sa contribuie acum, pe ultima suta de metri. Trebuie facute presiuni asupra ANAF-ului din orice parte se poate. Presa, societate civila, presedinte etc. Poate prim-ministrul, se va conforma pana la urma, fie ca este vorba de Ponta sau de succesorul lui in ultima instanta.
Ref. recuperarea din bunuri confiscate, ideea folosirii cladirii lui Voiculescu de catre DNA mi s-a parut excelenta, shi mult mai buna decat vanzarea sub pretz, probabil tot catre unii din MAFIE.
Bine ca ne-a venit mintea romanului cea de pe urma. Astfel de idei si actiuni concrete trebuie puse sub nasul tuturor celor care sustin cu voturile lor partidele. INDIFERENT CARE!!
Nu e suficient sa vorbim in general despre morala, trebuie sa vorbin EFICIENT si despre o MORALA CONCRETA a binelui public.
genereaza venituri mai repede decat daca astepti sa le vinzi.
Confruntat cu valul imens al revoltei populatiei din tara si din diaspora, al presei autohtone si din tarile puternice, al conducatorilor acelor state, Nitu s-a aflat intr-o situatie extrem de dificila, intre ciocan si nicovala : fie sa se incline in fata valului, asumandu-si raspunderea investigarii juridice a cazului, fie sa paseze altuia raspunderea (sa se spele pe maini), asa cum face prietenul lui -carlanul imoral si iresponsabil -, care paseaza raspunderea luarii unor decizii dificile, de la guvern, unde el are raspunderea principala, la parlament, unde raspunderea se pierde in hatisul ceor 588 de capete goale (multe cu dosare la DNA)..
A ales solutia sa se spele pe maini : a pasat problema in raspunderea DNA, dupa o matura consfatuire de taina mafiota, cu golanasul infractor.