Ministrul energiei – îl ştiţi, cel care se jura că liberalizarea pentru non-casnici se va face la sfârşitul anului, după lege! -nu a ratat ocazia de a împinge ideea amânării liberalizării pieţei de gaz pentru cei 170.000 de cosnumatori non-casnici.

Otilia NutuFoto: Arhiva personala

De ce doar pentru CET-uri şi nu pentru IMM-uri?

Simplu: pentru că până acum CET-urile cumpărau gazul folosit pentru producţia de energie termică la preţurile de gaz pentru consumatorii casnici (51-53 RON/MWh), în timp ce IMM-urile ajunseseră deja, conform calendarului pentru non-casnici, la 89-90. Pentru CET-uri ar fi o creştere de cost pentru termie cu vreo 40%, pentru IMM-uri nu.

Pentru că preţurile pentru IMM-uri nu vor fi mai mici decât 89-90 RON/MWh dacă nu se liberalizează piaţa, acesta este deja preţul din bursă (tranzacţiile de pe BRM, cam 10% din tot gazul din ţară, se încheie în jurul acestui preţ).

Pentru că într-adevăr în cazul CET-urilor nu vrem să adâncim şi mai mult problema deconectării. Avem discrepanţe între centralele pe gaz şi termoficare tocmai din cauză că s-a amânat liberalizarea pieţei de gaze, lucru care i-a făcut pe oameni să opteze pentru încălzirea pe gaz nu cu mult mai scumpă, comparativ cu termoficarea scumpă şi de calitate execrabilă. Dar în cazul IMM-urilor, orice IMM va vrea să opteze între cei 100 de furnizori din piaţă mai curând decât să fie stimulat să rămână dependent de monopolul EON şi GDF. IMM-urile nu au nevoie de altceva decât de informaţii privind ofertele furnizorilor, nu de monopol privat cu patalama de la stat, la preţuri chiar mai mari decât în piaţa concurenţială!

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro