Motto: “Domnul Melescanu a incercat sa ajute pe ultima suta de metri”–Victor Ponta, la o zi dupa pierderea alegerilor

Vladimir TismaneanuFoto: Arhiva personala

Cum altfel? Dupa ce a incercat sa arunce in aer statul de drept, dupa ce a condus cea mai infecta campanie din toate cele cunoscute in Romania post-decembrista, dupa ce si-a batut joc de diaspora romaneasca de o maniera incalificabila, dupa ce a primit un verdict categoric din partea a circa 55 la suta dintre alegatori ca nu-l doresc in fruntea statului roman, piromanul Victor Ponta refuza sa-si faca bagajele si sa demisioneze. Orice om politic cu minim bun simt ar fi facut-o. Evident, nu e cazul cand vorbim de mitomanul galactic. Cum el nu va ceda de bunavoie, a sosit clipa sa fie ajutat prin masive si neintrerupte proteste civice, evident pasnice, sa inteleaga ca timpul sau a trecut.

Magnatul, ca sa nu spun baronul PSD, Liviu Dragnea, merge pana acolo incat preia, poate fara sa stie, o formula a unui distins intelectual public polonez, regretatul Bronislaw Geremek: “Presdeintele vostru, premierul nostru”. Nu, domnule Dragnea, in Polonia lui Jaruzelski i s-a spus “adio”, presedinte a afost Lech Walesa. Guvernul era al “Solidaritatii”. Domnule Dragnea, pe 16 noiembrie 2014, PSD-ul a fost invins electoral. Acceptati acest lucru, daca va pasa de democratie si de pluralism! Vi-o spune, in fond, chiar si colegul Dvs de partid, Dan Sova:)

In loc sa se gandeasca la riscul de a fi urmarit penal pentru rolul sau in impiedicarea exercitarii dreptului de vot de catre zeci, poate sute de mii de cetateni romani din strainatate, Victor Ponta, acest aventurier politic anunta, cu acelasi zambet sfidator pe buze, ca va ramane in fruntea guvernului cata vreme coalitia sa il sustine. Altfel spus, isi continua marsul pe marginea prapastiei, incercand sa tarasca intreaga tara dupa el. Este de sperat ca exista inca oameni rationali in condicerea PSD care sa-i administreze un necesar dus al realitatii. Altminteri, il vor primi si ei din partea strazii…

A sosit momentul ca UDMR sa decida daca va continua sa faca parte dintr-un guvern care, prin comporamentul sau scandalos din aceste saptamani, s-a dovedit dincolo de orice indoiala rationala unulanti-patriotic. In clipa cand scriu aceste randuri, Teodor Melescanu, principalul vinovat de dezastrul votului parizian de pe 16 noiembrie, este in continuare ministru de externe al Romaniei. De ce nu a fost demis inca? Pana cand vor accepta cetatenii acestei tari o asemenea jignire?

A sosit momentul ca dl Klaus Iohannis si echipa de conducere a ACL sa actioneze pentru a indeplini ceea ce-au promis. Anume, formarea unui nou guvern sub conducerea lui Catalin Predoiu. Este vorba de un om politic responsabil si credibil, o voce care a fost auzita constant in perioada luptei pentru statul de drept din ultimii ani. Ni se va spune ca ACL nu detine majoritatea parlamentara. Vom vedea cate defectiuni si dezertari vor avea loc in urmatoarele zile. Exista ceea ce in politologie se numeste efectulbandwagon, deci saltul in tabara castigatoare a celor care, initial, jucau la doua capete. Alegerile anticipate, preferabil in primavara lui 2015, sunt, cred, inevitabile dava vrem sa mentinem viu spiritul revolutiei civice. Decalogul politic al Monicai Macovei, acceptat de Klaus Iohannis, are valoare de carta a acestei revolutii pasnice.

Tinerii care l-au infrant pe Ponta nu au protestat doar contra unui individ, indiferent cat de detestabil este acesta. Au protestat impotriva abuzurilor nesimtite, impotriva calcarii in picioare a drepturilor civice, impotriva canaliilor care domina de atatia ani clasa politica a acestei tari. Este momentul sa li se raspunda de catre beneficiarii luptei lor ca i-au auzit. Sustin aici “Declaratia de la Cluj” si ii indemn pe toti cei care iubesc libertatea sa faca acelasi lucru!

citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro