Jocul s-a resetat, democratia a invins in mod miraculos. Este victoria frumoasa a spiritului libertatii impotriva sfidarii si arogantei ca mod de a face politica. Romania se aseaza din nou, cu capul sus, in randul lumii civilizate. Au salvat-o cetatenii ei de la dictatura minciunii, i-au redat deminitatea dupa ce un guvern abuziv si-a umilit proprii cetateni. Dar cel mai mare castig acesta este: tot sistemul se echilibreaza. Tentativa partidului - stat de a pune mana pe toata puterea a esuat. Toate institutiile cheie au o sansa buna de a consolida ce au inceput cu multi ani in urma. Amenintarea ca DNA, Inalta Curte, ANI si alte institutii cheie vor fi ocupate de politicieni a disparut pentru moment.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Nici un politician nu va mai avea curajul sa se atinga de ele dupa valul protestelor din tara unde s-a strigat tare si apsat in apararea justitiei. Victor Ponta si PSD au inteles abia astazi ca nu mai pot continua defiland sfidator la brat cu toti coruptii si borfasii Romaniei, propuand cetatenilor inversarea scarii de valori, cu mafioti conducand la vedere o tara. De teama ca furia populara i-ar putea matura si de la Guvern, Ponta s-a grabit sa anunte luni ca va respinge proictul legii privind amnistia si gratierea si sa spuna ca a inteles mesajul publicului.

Este vital ca Romania a gasit resurse interne de a-si salva democratia si valorile ei intr-o regiune in care lideri ca Viktor Orban proclama falimentul democratiei liberale de tip occidental, cazand sub vraja Moscovei. Imaginati-va cum se vede azi Romania din Occident. In Estul cenusiu, de unde vin mereu vestile proaste, un popor a proclamat cea mai raspicata declaratie pro-Vest alegand un etnic german sa-i fie presedinte.

Aceasta alegere simbolica, intre un neamt si un nationalist, este cea mai puternica declaratie de atasament fata de valorile Occidentale facuta de Romania dupa intrarea in NATO si UE. Planurile Rusiei sunt pentru moment date peste cap. Rusia a pierdut partida deocamdata pe acest "battleground state" numit Romania. Investitia in nationalismul gaunos, religia tarata in politica si utilizarea populismului extrem s-au dovedit a fi idei proaste. Au mai cazut niste mituri politice, in special cel etnic.

Este apoi un semnal de bun augur pentru investitori. Iata, de pilda, cum percepe Financial Times rezultatul alegerilor prezidentiale din Romania: "Iohannis’s victory is a sign of Romania’s strengthening democracy and may bring a more pro-business government to power in the medium term."

Vestea buna este ca Romania are o capacitate de regenerare mai mare decat am fi banuit. Valul ridicat in afara si in interiorul tarii, generatia de tineri ajunsa la exasperare ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru toate partidele, nu o plama data doar PSD. Daca PNL isi imagineaza ca au castigat ceva se inseala.

Nu pentru ei au votat cetatenii. Daca vor crede ca pe valul acesta anti-Ponta se vor putea catara inapoi la putere cu vechile figuri ponosite, vor fi spulberati la fel ca PSD la alegerile din 2016. Opozitia este obligata si ea sa gaseasca oameni noi si energii proaspete din noua generatie, care reclama in strada dreptul de a fi condusa altfel decat pana acum.

Ce s-a intamplat pe 16 noiembrie 2014 este mai mult decat un vot anti-Ponta sau o declaratie pro-occidentala ferma. Este o mica revolutie, comparabila cumva, pastrand proportiile, cu evenimentele din 89 care au daramat comunismul. Romania s-a ridicat impotriva unui intreg sistem puterd incarnat de azi Victor Ponta si ai lui, dar nici opozitia nu arata fundamental diferit. Pe scurt, establishment-ul politic are de ales: ori se schimba, ori dispare in nenantul istoriei.

O alta veste buna este ca nu s-a pastrat ruptura intre Transilvania si restul tarii vizibila la votul din primul tur, ci valul anti-Ponta s-a ridicat si in baronate dure ca Vrancea sau fiefuri PSD ca Prahova. Si electoratul maghiar din Harghita si Covasna, care a votat masiv cu Klaus Iohannis a transmis un mesaj puternic UDMR. Kelemen Hunor ar trebui sa iasa de la guvernare in scurt timp pentru a nu adanci ruptura dintre Uniune si alegatorii maghiari. Acestia au avut o contributie importanta la alegerea lui Iohannis.

In fine, Romania castiga o noua figura de politician, care promite o schimbare radicala a modului de a face politica. Klaus Iohannis a derutat pe multi comentatori si politicieni prin stilul sau retinut, echilibrat, non-agresiv. S-ar putea ca tocmai asta sa-si doreasca alegatorii dupa atatia ani de razboie politice galagioase si dispute sterile. Vom avea un altfel de presedinte, asteptarile si sperantele sunt mari dar sa nu uitam ca Iohannis dispune de putine parghii de actiune ca sef de stat si ca Ponta si PSD se afla la butoanele guvernarii.

Acolo trebuie sa ramana momentan, pentru a plati pana la capat factura unei guvernari populiste, pentru a-si asuma pana la capat cheltuielile nesabuite din campanie. Ar fi incorect sa astupe dreapta gaurile bugetului in 2015 pentru a se catara apoi din nou stanga la guvernare in 2016.

Nu putem sti de acum daca Iohannis va dezamagi sau nu, daca va actiona corect sau gresit ca sef de stat. Ca primar a administrat eficient Sibiul, sa-l vedem in haina de presedinte. Oricum ar proceda, avem totusi o certitudine: Romania a oprit avansul raului absolut, a santionat drastic un partid anti-democratic labartat peste tot statul.