Prima confruntare televizata dintre candidati a fost complet irelevanta in privinta informatiilor noi aflate despre pozitionarea candidatilor pe temele mari. Dezbaterea de la Realitatea TV a fost insa relevanta pentru a afla cine si cum SINT cu adevarat candidatii, si a fost mai mult despre Klaus Iohannis decit despre Victor Ponta. Ponta a fost exact asa cum il stim din nenumaratele aparitii TV: agresiv, alunecos, manipulator, nationalist de cartier. Marea miza a fost Iohannis.

Cristian PantaziFoto: Hotnews

Si am vazut un candidat care a aparut nepregatit de dezbatere si a ratat cateva momente-cheie, precum discutiile despre coruptie si votul in diaspora, dar a fost calm, a incercat sa aduca o abordare noua a acestor dezbateri dupa standardul impus de Traian Basescu, continuat de Crin Antonescu si Victor Ponta.

Ce e cel mai ingrijorator insa la Klaus Iohannis e lipsa de pregatire pe temele mari. Realizatorii de la Realitatea TV au si explicat dupa dezbatere ca Iohannis i-a anuntat ca vine cu 45 de minute inainte de inceperea emisiunii, si a ajuns singur, fara staff si fara nici o hirtie ajutatoare. Mai mult, el si-a creat astfel singur un dezavantaj pentru ca, asa cum au explicat Rares Bogdan si Eli Roman, toti moderatorii Realitatea TV aveau intrebarile pregatite pentru Victor Ponta - asadar pentru un premier care e si candidat. Or, lui Iohannis i s-au pus vrind-nevrind si intrebari legate de Executiv, la care nu avea ce sa raspunda.

Asta nu inlatura insa semnul de intrebare legat de improvizatia momentului. De ce a venit atit de nepregatit Iohannis? A fost o decizie in pripa, a ignorat necesitatea pregatirii momentului, a cedat unor presiuni ale staffului sau unei proprii toane de moment? Inca nu stim, dar rezultatul e vizibil, si telespectatorii/cititorii/utilizatorii de retele sociale l-au taxat. Pentru ca e inadmisibil ca un candidat la prezidentiale sa aiba atitea lacune in privinta informatiilor, sa nu poata stapini tema coruptiei cind are in fata presedintele PSD si sa cada in capcanele retorice facile ale acestuia.

Senzatia de moment improvizat la Iohannis a fost dublata de superficialitate la abordarea temelor economice. Nu am aflat nimic nou, iar Iohannis s-a incurcat in explicatii despre pensia soacrei. Timp pierdut inutil.

Cind insa a avut timp sa discute asezat, in ritmul sau, Iohannis a dat un mesaj clar, lipsit de dubii, spunind ca "nu e nevoie de nici o noua axa Romania - China". In paralel, Ponta a folosit iar echivocul despre relatia cu China, vorbind despre necesitatea investitiilor in energie.

Si un moment care a fost apreciat de multi internauti: si-a cerut scuze public pentru eventualele derapaje din campanie (care nu erau ale sale, ci tiparite intr-un obscur ziar de campanie al ACL). In contrast total cu Ponta, care a negat ca ar fi autorul vreuneia dintre marile manipulari amintite de Iohannis: vinzarea de copii, manipularea cu parintii, falsa taiere a pensiilor etc.

Pe scurt: senzatia a fost ca Iohannis nu e pregatit structural pentru un duel verbal cu un partener care stapineste la maximum smecheria de limbaj, si s-ar simti mai in largul sau pe formatul britanic de debate, cu timpi clari alocati fiecarei chestiuni esentiale. Probabil ca acesta e unul dintre motivele pentru care a evitat dezbaterile in studiourile TV, caracterizate de un grad mare de improvizatie.

Si e de remarcat o fixatie ciudata a lui Klaus Iohannis pentru ceas. I-a atras atentia moderatorului Rares Bogdan ca timpul dezbaterii a expirat. A parut ca-si doreste cu disperare sa se termine, semn ca nu s-a simtit deloc in regula.

Ramine sa vedem daca Iohannis va participa si la dezbaterea de astazi, de la B1 TV. Un luptator veritabil asa ar face. Daca nu pentru mindria lui, atunci pentru publicul votant.