Exista riscul ca toata atentia sa se concentreze, pe buna dreptate, pe votul din strainatate, dar sa nu uitam ca marele risc il reprezinta votul masiv pe listele suplimentare in unele judete din tara. In sudul si estul tarii, unde opozitia a disparut aproape in totalitate, s-au inregistrat la primul tur cele mai multe voturi suspecte. In aceste judete, opozitia ar trebui sa-si inlocuiasca de indata toti reprezentantii in sectiile de votare, cel putin acolo unde votul pe liste suplimentare a depasit de doua sau trei ori numarul locuitorilor. Au aparut destule suspiciuni de noncombat, aici opozitia nu mai poate conta pe oamenii ei. Daca nu-si trimite alti oameni in sectiile cu probleme, sa nu se planga dupa de furt.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

In ce priveste votul in straintate, toata atentia se concentreaza pe Londra, Paris, Munchen si alte orase europene cu mari comunitati de romani. Totusi, o atentie speciala merita Republica Moldova, o tara din afara UE prea mult iesita de pe radar. Cum vorbim de o tara cel putin la fel de corupta si cu administratie vraiste la fel ca Romania, oricand pot aparea surprize pe listele speciale. Sunt, totusi, peste jumatate de milion de moldoveni cu dubla cetatenie. Desigur, multi au plecat din republica Moldova, la turul I au fost in total 20.000 de voturi. Nimic nu garanteaza insa ca turul doi nu va fi alterat. Frauda electorala in Republica Moldova poate fi chiar mai simpla decat in Romania, mai ales in zonele rurale. Iata marturia pusa pe Facebook de cineva care traieste in Republica Moldova:

  • "Ieri pe la orele prînzului, într-o cafenea mai de fite din centrul Chisinăului, am nimerit absolut întîmplător lîngă o discutie dintre niste tipi din România si din Republica Moldova despre cum vor fi adăugate niste voturi în favoarea lui Ponta. Mamă si tată, scuze!, stiu că m-ati învătat că nu este frumos să trag cu urechea, însă auzind în această perioadă crîmpeie de cuvinte si fraze precum ”Prahova”, ”donatii”, ”microbuze”, ”o să infiltrăm oamenii nostri la coadă la Consulat si acolo stiu ei ce să facă mai departe” nu ai cum să fii indiferent."

In ce priveste problema votului in straintate, in turul I a rezultat, pe langa faptul ca nu sunt destule stampile si sectii de vot, ca procesul birocratic in sine este greoi. Prin urmare, atentie mare la completarea declaratiei pe propria raspundere. Chiar daca guvernul promite ca trimite maxim de stampile in sectiile existente si ca va mari numarul cabinelor de vot, de viteza completarii hartiilor depinde fluidizarea procesului de vot. Atentie mare la urmatoarea observatie trimisa de un cititor:

  • "Sunt unul dintre miile de romani care au stat la cozile umilintei si am identificat o metoda importanta de a impiedica fluidizarea votarii. Descarcarea si completarea acelui formular este o capcana. Am votat impreuna cu un grup de prieteni si am completat formularul cu adresa din Olanda conform instructiunilor din formular. Cand am ajuns sa votam am fost trimisi sa-l recompletam cu adresa din Romania. Dupa noi au fost alti prieteni care au completat cu adresa din Romania si au fost trimisi inapoi sa-l recompleteze cu adresa din Olanda. Deci oricum era completat era gresit. Romanii din diaspora ar trebui sa aiba doua formulare completate, unul cu adresa din Romania si unul cu adresa unde locuiesc."

De notat ca alegatorii romani din strainatate se organizeaza deja pe Facebook, incercand sa-si rezerve locuri din timp la viitoarele cozi care se vor forma inevitabil la sectiile de vot, cata vreme guvernul refuza sa le suplimenteze numarul. O alta preocupare legata de votul in strainatate, impartasita chiar de romani care traiesc peste hotare, o reprezinta eventuala trimitere a unor provocatori care sa incite spiritele in ziua votului. Au circulat astfel de zvonuri pe internet. Orice provocare ar trebui imediat raportata de catre alegatori organelor de ordine din tarile respective.

Au aparut o serie de inregistrari cu lideri PSD locali (sefi de CJ, primari) care conditioneaza votul pentru un anumit candidat de acordarea ajutoarelor sociale, fondurilor pentru primari, salariilor pentru anumite categorii profesionale.Toate aceste practici sunt incalcari flagrante ale legii. Opozitia ar trebui sa le descurajeze prin actiuni penale.

In fine, mai trebuie stiut ca sondajele arata inca o distanta confortabila pentru Victor Ponta in turul doi, dar in acelasi timp putem vedea disperarea partidului-stat. Guvernul Ponta a trimis studentii in vacanta in zilele de vineri si luni de teama mitingurilor anuntate deja pe data de 14 noiembrie, dupa ce s-a vazut ca protestele mari au avut loc sambata trecuta in special in centrele universitare puternice.

  • Aici simt nevoia unei noi sugestii primite pe FB: ce-ar fi daca toti acesti studenti ar fi incurajati sa mearga observatori pe langa sectiile de votare, unde opozitia sta mai prost? Daca tot le-a dat liber Guvernul, ar putea utiliza eficient timpul.

Campania murdara a atins apogeul in aceste zile: in sediul ACL au fost aruncate gaini cu mesajul "sunt Iohannis" si mi-e frica de dezbatere". In fine, guvernul promite sindicatelor din educatie salarii mai mari de anul viitor si o noua lege a educatiei. Pe scurt, cu toate ca sunt creditati cu prima sansa pentru turul doi, PSD si Victor Ponta se comporta ca si cum ar fi pe punctul sa piarda. Cu o asemena stare de spirit nu este totul jucat.