"Nu am vazut pina acum decit indemnuri la vot impotriva mea, nu pentru Iohannis. De ce vor toti sa voteze impotriva mea?", se intreba sincer mirat Victor Ponta luni seara la RTV. Fara sa-si dea seama, Ponta a sintetizat intr-o intrebare retorica tot valul de nemultumire creat de felul in care PSD foloseste statul roman ca pe un agent electoral: fie prin crearea de privilegii pentru unii (pomeni electorale), fie prin ingradirea drepturilor fundamentale pentru altii (interzicerea de facto a votului in diaspora). E suficient de puternic acest val de nemultumire la adresa lui Ponta pentru a schimba soarta alegerilor?

Cristian PantaziFoto: Hotnews

Sa zabovim insa o clipa asupra prestatiei lui Klaus Iohannis. Candidatul ACL da in continuare senzatia ca ii lipseste adrenalina necesara unei asemenea batalii. Desi a intetit putin ritmul dupa turul 1, e departe de profilul unui lider incontestabil. Nu da semne ca ar putea zgudui sistemul din temelii, dar are de partea sa "calitatea" de a fi contracandidatul PSD. Ca Iohannis sa aiba o sansa reala in turul 2, cred ca e nevoie de trei conditii indeplinite concomitent:

- mobilizare mare la vot in orasele mari. De aici pot veni multe voturi pentru candidatul dreptei, cu conditia ca el sa si lupte pentru oamenii dispusi sa voteze. Pina acum nu am vazut un efort major al lui Iohannis si al echipei sale in acest sens

- mobilizarea ACL in sectiile de vot din sud si Moldova nedezvoltata (vezi harta realizata de sociologul Dumitru Sandu). Sint exact acele judete in care PSD a devenit partidul-stat, unde - dupa cum chiar Vasile Blaga recunostea - organizatiile locale ale ACL au fost destructurate. Nu intimplator in aceste judete HotNews.ro a descoperit cele mai mari rate de turism electoral pe listele suplimentare: la adapostul linistii, s-a furat masiv.

- o confruntare televizata. Stiu ca multi din anturajul lui Iohannis se tem de o posibila gafa a acestuia. Dar nu-l mai cocolositi atit! E om matur, responsabil, lasati-l sa iasa la bataie! Daca voi nu aveti incredere in el, cum vreti sa aiba incredere 18 milioane de oameni?

Cit despre Victor Ponta si PSD, vedem repetarea comportamentului specific acestui partid care are in ADN-ul sau adinc intiparite coruptia si frica de competitie. Tendinta confiscarii statului si a institutiilor sale se acutizeaza pe masura apropierii de turul doi, pentru ca Ponta si echipa lui vor sa-si securizeze victoria cu orice pret. In plus, PSD a introdus in ecutia politica si aleatoriul: cum altfel putem numi initiativa de a da o mini-vacanta studentilor DOAR in turul 2? Iata citeva dintre simptomele transformarii PSD in partid-stat:

- stenogramele publicate de Gandul de la sedinta PSD Satu Mare. Liderul judetean ameninta si santajeaza liderii mai mici din judet cu rezultate proaste in turul 1, anuntindu-i ca le va taia alocarile bugetare. Seful PSD foloseste un ton incalificabil la adresa directorilor de scoli, de companii de utilitati etc. De ce? Pentru ca PSD i-a numit, PSD le controleaza banii.

- acordarea de sinecuri guvernamentale pentru candidatii care i-au promis voturile lui Ponta. Teodor Melescanu s-a ales rapid cu un post de ministru de Externe (plus promisiunea ca va deveni consilier al viitorului presedinte Ponta), doi lideri PPDD au intrat in Guvern in pozitii din esalonul doi.

- pomenile electorale continua din bani publici. Ultima dintre ele, bani in plus pentru detinutii politici, a prilejuit si o uluitoare luare de pozitie a lui Emil Constantinescu in sprijinul lui Ponta.

- nici una dintre ele nu intrece insa in grozavie comportamentul PSD fata de romanii din strainatate. Inutil de repetat toata istoria; vedem doar cum "presedintele care uneste" nu face altceva decit sa taie legaturile dintre tara si romanii plecati sa caute o viata mai buna.

Mai sint cinci zile pina la turul 2. Valul de nemultmire dinspre diaspora se transmite rapid catre rudele si prietenii din tara. Va fi el suficient pentru a schimba soarta alegerilor? Se va transforma bataia de joc la adresa romanilor din strainatate in lebada neagra a alegerilor? Vom avea curind raspunsurile.

PS: Doar o vorba despre Biserica Ortodoxa Romana. Institutia pastorita de "pragmaticul" Daniel iese din campanie cu buzunarele pline, dar cu un urias deficit de imagine.