Un inalt oficial american, Victoria Nuland, a lansat joi o critica fara precedent impotriva unor “lideri politici din Europa Centrala care profita de avantajele de membri NATO si UE, care par sa fi uitat de valorile pe care se bazeaza aceste instutii”. Aluziile la Viktor Orban, premierul Ungariei, si Victor Ponta, premierul Romaniei, sunt cat se poate de clare. O fraza ii este dedicata premierului Orban: “Cum puteti sa dormiti dumneavoastra sub patura articolului 5 al NATO in timp ce vorbiti deschis despre "democratie neliberala", teorie impinsa pana la ultranationalism; restrictionarea presei libere sau demonizarea societatii civile?”

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Urmatoarea fraza se adreseaza fara echivoc lui Victor Ponta: “As intreba acelasi lucru despre protejarea oficialilor corupti de urmarirea penala; ignorarea Parlamentulului cand va este convenabil sau protejarea afacerilor murdare care cresc dependenta tarilor dumneavostra de o sursa de energie straina, in ciuda politicilor declarat liberale.”

In ambele fraze se regasesc cei doi lideri: nationalisti, obsedati sa controleze totul. Este prima comparatie oficiala intre cei doi lideri, fapt fara precedent. Romania intra oficial in clubul tarilor problema din Europa. Asemanarile dintre cei doi lideri au devenit stridente in ultima vreme, mai ales dupa ce PSD a decis sa investeasca masiv in tema nationalista, facand din “mandria de a fi roman” tema centrala a ofertei electorale a candidatului Ponta.

Personal, am facut pentru prima data in mod apasat comparatia intre Victor Ponta si Viktor Orban in urma cu doua saptamani. Am spus atunci intr-un text despre confiscarea mitului fondator al Romaniei urmatoarele: “Romania incepe sa semene tot mai mult cu Ungaria lui Viktor Orban. Chiar daca provin din lumi politice diferite, Orban si Ponta lucreaza parca dupa aceeasi reteta. Nu suporta lumea occidentala, investesc in nationalism, supraliciteaza valorile traditionale si pun sub control institutiile de baza ale democratiei”.

Dupa aceasta comparatie, un diplomat occidental m-a intrebat daca nu cumva am fortat putin lucrurile. I-am spus ca nu, cu argumentul ca Viktor Orban si Victor Ponta procedeaza la fel, cu diferenta ca premierul maghiar isi asuma totul, in timp ce premierul roman insala publicul, inca mai pastreaza aparentele.

Orban injura pe fata democratia liberala, joaca la vedere cu Putin, rupe legaturile cu lumea Occidentala. Ponta, in schimb, utilizeaza limbajul dublu sau multiplu. Una spune si alta face, pretinde ca actioneaza in numele democratiei dar intreg comportamentul sau politic ii submineaza valorile de baza. La sfaristul zilei insa, cei doi lideri ajung prin metode diferite la acelasi rezultat: pun in paranteza democratia si sunt gata sa scoata tara de pe orbita occidentala pentru a se mentine la putere.

Primele ingrijorari referitoare la orbanizarea lui Ponta au aparut in 2012, dupa tentativa de lovitura de stat. Premierul Romaniei a reusit sa insele pentru o vreme vigilenta Occidentului. Intre timp, credibilitatea premierului Ponta in exterior s-a prabusit la loc. Astazi, nimeni nu mai crede in bunele sale intentii.

Acum, dupa ce Ponta este oficial redus la statut de paria intre liderii Europei si pus alaturi de Orban, liderul roman risca sa devina si mai periculos. Nu va mai cauta nici macar sa pastreze aparentele, deoarece vede ca nu mai poate pacali pe nimeni, dar va fi in stare de orice pentru a se mentine la putere.

Din acest motiv, nu l-as crede orice angajamente si-ar lua, orice promisiuni ar face. Nu as conta prea tare pe capacitatea sa de a rezista, in caz ca va ajunge presedinte, in fata presiunilor coruptilor si baronilor din partid cand i se va cere sa numeasca un premier. Nu as paria ca nu va distruge in cateva luni institutii ridicate in ani de munca si efort sustinut. A dovedit deja ca e mult prea slab, imprevizibil si controlabil. Prin urmare, ce se poate face?

Occidentul priveste neputincios la Viktor Orban. Ungaria a ajuns rusinea Europei si nimeni nu l-a mai putut opri pe liderul maghiar dupa ce FIDESZ a luat toata puterea.

In Romania inca se mai poate limita dezastrul. PSD trebuie impiedicat cu orice pret sa acapareze toata puterea, cum a facut Orban in Ungaria, si apoi dezmembrat, rupt in doua pentru a inlatura un pericol perpetuu pe termen lung. Trebuie separat ce se gaseste curat si recuperabil de partea corupta si irecuperabila, cangrena intinsa peste stat.

Un PSD puternic reprezinta o amenintare continua, fiind construit de sus pana jos, la fel ca restul partidelor, pe baze putrede, cu diferenta ca detine azi o pondere care il poate aduce in situatia de a controla societatea in mod abuziv.

Apoi, dupa exploziile Microsoft si EADS, cand suflul acestor mari scandalul de coruptie va pune la pamant o serie de lideri importanti, pe ruinele clasei politice trebuie resetat jocul si construite partide noi, cu figuri proaspete, integre, fara limbaj dublu si cu optiuni occidentale ferme.

Aceasta clasa politica a expirat, si-a epuizat complet credibilitatea si resursele iar de azi incolo va reprezenta o amenintare continua la adresa cetatenilor deoarece va cauta sa se salveze cu orice pret, distrugand in primul rand institutiile - cheie ale democratiei.

Prin urmare, avem nevoie de reconstructie, de alt tip de oameni in politica, de curatenie generala, altfel Romania va avea soarta Ungariei, iar odata ajunsi aici, dat fiind ca Bulgaria se afla intr-o situatie mult mai rea, va pica intrega regiune. Deja la Bruxelles se pune problema separarii Romaniei si Bulgariei pe tema MCV, diferentele de rezultat fiind evident in favoarea noastra.

Anihilati fara manusi si in mod explicitorice manifestare a Rusiei pe teritoriul Romaniei. Pentru a inchide poarta, distrugeti retelele mari de coruptie, ucideti orice vulnerabilitate construita pe vanzarea politicienilor. Toate acestea nu sunt altceva decat autostrazi catre inima statului. Orice implicare rusesca in media romaneasca trebuie evacuta fara menajamente. Oricine submineaza angajamentul pro-occidental al Romaniei, marginalizat, scos pe tusa. La fel, mogulii care incalca regulile jocului in incercarea de a si le impune pe ale lor. La granita noastra e razboi. Nu mai avem timp de pierdut.

Romania poate fi, asa cu sugera George Friedman, o ancora de stabilitate in regiune. Cu o mare conditie: daca si Occidentul intelege sa o salveze. Romanii pur si simplu nu o pot face singuri.