​Kelemen Hunor, vicepremier in functie, presedinte UDMR si candidatul minoritatii maghiare la prezidentiale, a lansat joi, 18 septembrie, un proiect radical de autonomie, aproape neschimbat fata de varianta in romana si maghiara publicata de HotNews.ro pe data de 9 septembrie. Oricat l-am credita pe liderul UDMR cu bune intentii, continutul proiectului si momentul ales submineaza din start demersul sau. Proiectul de autonomie este conceput pe criterii pur etnice, acorda drepturi colective unei minoritati, fapt inacceptabil in Europa, iar momentul ales pentru prezentare - fix ziua in care s-a votat pentru independenta Scotiei - poate trece lejer drept o provocare suplimentara. Cu toate acestea, Hunor este inca in Guvern, iar reactiile publice sunt slabe.

Dan TapalagaFoto: Hotnews
  • Vezi aici proiectul de autonomie

Spre comparatie, in 2012, PSD - pe atunci in opozitie - a ridicat in motiunea care a dus la caderea guvernului Ungureanu inclusiv problema liniei de finantare in maghiara la Targu Mures. Ponta si PSD spumegau atunci, sustinuti de campanii isteric anti-maghiare la TV. Pe scurt, Guvernul Ungureanu a cazut pe o motiune in care era invocata, intre multe altele, si o falsa problema: linia de finantare in maghiara de la Targu Mures. Or, daca privim azi retrospectiv, solicitarea absolut rezonabila a maghiarilor acceptata de guvernul Ungureanu nu primeste comparatie cu problema reala de azi, cand UDMR pune pe masa oficial un proiect radical de autonomie dar ramane intr-un guvern total ostil proiectului! Or, a face din Tinutul Secuiesc un adevarat stat in stat este de neacceptat. PSD se delimiteaza din varful buzelor, dar se teme sa transeze problema si sa-i ceara un lucru simplu liderului UDMR: ori respecta statul roman, ori pleaca de la guvernare.

Dar astazi e liniste, toata lumea tace in fata unei provocari. Actul de provocare nu este proiectul de autonomie in sine, ci o serie de prevederi care imprima intregului demers un caracter segregationist pe criteriul strict etnic. Este primul document scris, oficial asumat de UDMR, care propune o forma radicala de autonomie pe criterii etnice. Televiziunile, cu mici exceptii, tac malc, Antena 3 a renuntat la isteriile anti-maghiare de cand UDMR a intrat la guvernare. Ia sa fi propus asa ceva maghiarii pe vremea guvernului Boc! Ponta si PSD erau in stare sa acuze guvernul de inalta tradare.

Tot din calcul meschin, de teama sa nu piarda votul maghiarilor in turul doi, opozitia se face si ea ca nu sesizeaza ridicolul situatiei: vicepremierul Hunor aflat intr-o continua demisie de aproape trei luni iese public cu un proiect radical de autonomie pe care celalalt vicepremier, Liviu Dragnea, il denunta ferm, dar nu se intampla mai departe nimic. PSD si UDMR isi vad de guvernare impreuna, desi partenerii maghiari tocmai le propun partenerilor romani un partaj clar, o separare administrativa cvasi-totala a Tinutului Secuiesc, un fel de independenta scotiana. Asta da schizofrenie!

Am scris in urma cu zece zile ca daca proiectul de autonomie va fi prezentat fara modificari esentiale, cel mai probabil PSD va scoate UDMR de la guvernare. S-a intamplat altceva:au evacuat cu totii subiectul din spatiul public ca si cum n-ar exista!

UDMR a coafat putin proiectul, dar in realitate a mentinut toate prevederile controversate, inclusiv numirea judecatorilor maghiari pe criterii etnice in Tinutul Secuiesc. A renuntat doar la proportia fixa de 2/3 maghiari si 1/3 romani, lasand insa intact principiul care stabileste practic acelasi lucru: "Numărul magistraţilor apartinând comunitătilor române si maghiare (...) trebuie să fie în acord cu ponderea acestor comunităti din teritoriile arondate."

Au trecut deja doua zile de la lansarea proiectului si s-a asternut o liniste absurda in spatiul public. Victor Ponta pare terifiat de un scandal pe care nu-l va putea gestiona. Spera, poate, la fel ca Nastase in 2004 sa castige voturile maghiarilor dar cu grija, sa nu trezeasca nationalistii din somn. Prin urmare, ingroapa cat mai adanc bomba cu fitil numita "proiectul de autonomie". Acest lucru nu se poate intampla. Nu suntem chiar toti orbi, oportunisti, mancurtizati si subordonati mogulilor.

Fitilul a fost aprins chiar de partenerii de guvernare si bomba se afla acum pe masa premierului Victor Ponta. N-o va putea ignora la nesfarsit. Va veni curand vremea cand ii va exploda in fata. Daca pretinde ca nu sustine un proiect atat de important pentru UDMR, cum e posibil sa guverneze impreuna mai departe cu maghiarii ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic? Ce inselatorie sinistra a propriului electorat! Unde i-a disparut brusc "mandria de a fi roman"? Cum de nu se mai simte lezat in tricolorul de care face atata parada tocmai acum, cand partenerii de guvernare vopsesc bornele Tinutului Secuiesc in culorile Ungariei?

Si cum de nu-i solicita lui Kelemen Hunor demisia, pentru a-l scuti de suferinta schizofreniei? “Nu pot sa traiesc intr-o stare de schizofrenie. Este imposibil ca UDMR, in calitate de initator sa se afle in proces cu UDMR-ul, in calitatea sa de membru al coalitiei de guvernare“, declara pe 7 iulie Kelemen Hunor referindu-se la cazul Minority Safe Pack. Uite ca de trei luni traieste si n-a murit nimeni chiar daca azi schizofrenia s-a cronicizat rau. Cum poate trai intr-un guvern care se declara ferm impotriva celui mai important proiect al UDMR, autonomia Tinutului Secuiesc?

Kelemen Hunor a respins orice speculatie ca proiectul de autonomie ar fi un instrument de destabilizare interna manevrat de maini obscure. Nu poate nega insa o realitate: UDMR-ul se comporta azi ca o anexa a FIDESZ-lui lui Victor Orban, care tocmai s-a declarat un inamic al democratiilor liberale si un admirator al Rusiei. Liderii maghiari din Romania s-au radicalizat la incurajarea sau poate chiar sub imperativul Budapestei. Iar radicalizarea unei minoritati, destabilizarea situatiei interne intr-o tara utilizand levierul etnic, in contextul evenimentelor din Ucraina, foloseste din plin doar Rusiei.

Amintim ca, intr-un articol publicat la data de 20 august de Center for Eurasian Strategic Intelligence, un think thank cu sediul la Londra infiintat in 2014 care urmareste politica expansionista a Rusiei in Europa de Est si Asia Centrala, se sustine ca "serviciile speciale rusesti colaboreaza in prezent cu lideri maghiari in Romania si, profitand de particularitatea relatiilor etnice in regiune, incearca sa creeze probleme Bucurestiului din interior". Nu este clar insa daca informatia se refera la lideri maghiari din Ungaria sau din Romania.