Pe intelesul tuturor. Cum trebuie citit conflictul SRI - Curtea Constitutionala pe tema Big Brother si cartele prepay

de Cristian Pantazi     HotNews.ro
Vineri, 19 septembrie 2014, 13:25 Actualitate | Opinii


Cristian Pantazi
Foto: Hotnews
Deciziile Curtii Constitutionale de a declara drept neconstitutionale asa-numita Lege BigBrother si Legea cartelelor prepay au determinat o reactie extrem de nervoasa, fara precedent, din partea serviciilor de informatii, care s-au exprimat fie direct, fie prin personaje apropiate. CCR a cenzurat acumularea de noi puteri pentru servicii, intr-un joc specific oricarei democratii in care functioneaza sistemul de checks and balances: serviciile de informatii incearca sa cistige cit mai multa putere, institutiile de control (in cazul Romaniei - CCR) frineaza expansiunea. Nimic anormal, mai cu seama intr-un context global in care comunitatile de informatii cer, deseori pe drept cuvint, o putere mai mare pentru apararea cetatenilor. Dar episoadele CCR-SRI sint doar un episod din jocul mai larg al serviciilor din ultima perioada.

Un mic razboi punctual pe Legea BigBrother si Legea cartelelor prepay. Sau cum ies publice razboaiele subterane

In 8 iulie 2014, CCR a declarat neconstitutionala asa-numita Lege BigBrother
(in vigoare din iunie 2012), o lege care prevede obligativitatea furnizorilor de telefonie fixa si mobila si de internet sa retina timp de 6 luni anumite date ale abonatilor care sa fie trimise, la cerere, autoritatilor din domeniul sigurantei nationale pentru actiunile de prevenire, cercetare, descoperire si urmarire a infractiunilor grave. SRI, dar si alte voci, au contestat decizia, spunind ca serviciul va fi vaduvit de un instrument esential in lupta impotriva terorismului, pentru ca nu va mai avea acces la datele stocate de operatori.

CCR a explicat insa motivele pentru care a declarat neconstitutionala legea BigBrother:
 • directiva UE care statea la baza legii romanesti a fost ea insasi declarata nevalida de catre Curtea de Justitie a UE
 • legea romana din 2012 copia practic prevederile unei legi din 2008, declarata si ea la rindul ei neconstitutionala de CCR in 2009
 • cel mai important: CCR nu a declarat neconstituţionala reţinerea şi stocarea datelor, ci doar faptul ca accesul la acestea poate fi facut fara mandat de la judecator. Cum se traduce asta? Serviciile de informatii ar fi vrut sa aiba acces la datele personale stocate (listingul convorbirilor - nu continutul lor, locul de unde s-au purtat convorbirile etc) fara mandat de la judecator, iar CCR a decis ca nu este constitutional. Cu alte cuvinte, serviciile de informatii trebuie sa faca un efort in plus pentru a obtine datele necesare, trebuie sa convinga un judecator ca cererea de acces la aceste date este intemeiata. In lipsa acestei cenzuri a judecatorului se pot naste abuzuri.

In 16 septembrie 2014, aceeasi Curte Constitutionala a declarat neconstitutionala Legea prepay
, o lege care prevedea ca cei care folosesc cartele telefonice preplatite si retele Wi-Fi sa se identifice cu datele personale. CCR a motivat ca dispozitiile legii criticate nu au un caracter precis si previzibil, iar modalitatea prin care sunt obtinute si stocate datele necesare pentru identificarea utilizatorilor ... nu reglementeaza garantii suficiente care sa permita asigurarea unei protectii eficiente a datelor cu caracter personal fata de riscurile de abuz.

Mai mult, intr-un comunicat de presa din 18 septembrie in care isi explica cele doua decizii (fapt in sine extrem de rar pentru CCR), judecatorii Curtii au demontat un argument des folosit de apologetii serviciilor de informatii, acela ca cele mai multe tari europene cer datele personale pentru cumparatorii cartelelor prepay. CCR arata ca doar 6 state europene au recurs la aceasta solutie.

Intre timp a venit o avalansa de pozitii din partea structurilor care s-au declarat afectate de cele doua decizii ale Curtii Constitutionale: SRI, DNA, DIICOT, Ministerul Internelor. Plus o serie de vectori de opinie, printre care si Alexandru Cumpanasu, seful ONG-ului Asociatia pentru Implementarea Democratiei. Plus - extrem de interesant - doi dintre membrii comisiei parlamentare de control al SRI, Georgian Pop (seful comisiei) si Sebastian Ghita: adica doi dintre cei care ar trebui sa vegheze la pastrarea echilibrului intre puterile unui serviciu secret si libertatile individuale.

Mai mult, seful SRI, George Maior, a avut o pe 12 septembrie iesire fara precedent la TVR, unde a criticat decizia CCR, numind situatia drept "o vulnerabilitate majora", si l-a nominalizat pe Daniel Morar, unul dintre judecatorii Curtii Constitutionale: "Nu este nicio opoziţie între conceptul de drepturile omului şi securitatea individuală sau naţională. Dimpotrivă, eu cred că cel mai important drept al omului este dreptul la viaţă. Mă mir că oameni care au activat în domeniul aplicării legii, ca domnul Morar, de exemplu, care este în Curtea Constituţională, (...) nu poate privi lucrurile şi din această perspectivă" (transcript furnizat de Agerpres).

Ca urmare a iesirilor publice enumerate mai sus, CCR a iesit public pe 18 septembrie cu un comunicat de presa in care a explicat motivele pentru care a respins cele doua legi.

Cum se traduce aceasta succesiune de fapte?
Ei bine, este practic una dintre rarele exhibari in public ale eternului conflict purtat pe canale subterane intre serviciile de informatii si institutiile civile. Aceasta tensiune exista de cind activitatea de intelligence a fost formalizata in institutii cu roluri precise si este una dintre declinarile unei societati democratice: orice serviciu secret isi doreste un rol mai important (si instrumentele necesare jucarii acestui rol), institutiile care formeaza sistemul de checks and balances (Parlament, justitie, Guvern - dublate de presa si/sau societatea civila etc) reactioneaza pe masura capacitatii lor.

Din acelasi joc fac parte si exagerarile de fiecare parte, cum e cazul si in acest episod romanesc: serviciile clameaza nevoia de instrumente puternice prin care sa contracareze amenintari iminente, ceilalti clameaza nevoia de intimitate. Nu se intimpla doar la noi: in SUA, de exemplu, inaintea discutiilor pe bugetul serviciilor apare deseori - absolut intimplator, evident :) - un raport despre iminenta unui atentat terorist, publicat intr-un mare ziar din Washington ori New York.

Lucrurile decurg in mod similar si in Romania: puteti citi in ultimele saptamini o sumedenie de articole care induc ideea ca o eventuala amenintare terorista in Romania ar fi mai greu de contracarat in lipsa instrumentelor invalidate de Curtea Constitutionala. Serviciile par a-si construi un alibi pentru o situatie critica, dar, de fapt, incearca sa puncteze la capitolul imagine.

 • In aceasta discutie sensibila trebuie mentionat si saltul calitativ urias al serviciilor romanesti dupa inceperea reformarii lor reale in 2005. SRI, SIE si Directia de Informatii a Armatei si-au cistigat un respect real in rindul comunitatii de informatii nord-atlantice, avind contributii majore in dosare grele. Mai mult: serviciile romanesti au devenit furnizoare/exportatoare de expertiza in domenii sensibile precum criminalitatea cibernetica, iar dovada suprema este atribuirea Romaniei de catre NATO a rolului major de lider al initiativei de asigurare a securitatii cibernetice a Ucrainei.

Cind discutam deci despre deciziile CCR si reactiile serviciilor trebuie sa luam in calcul si acest context: Romania e intr-o zona delicata a Europei, cu amenintarea reala a Rusiei aproape de granite, iar serviciile de informatii joaca un rol-cheie in conturarea pozititiei nationale sau a celei a aliantelor din care Romania face parte. E natural ca serviciile sa incerce intarirea propriei pozitii, la fel de natural insa e ca celelalte institutii sa vegheze la respectarea legii.

Serviciile secrete au ajuns in lumina scenei in ultima perioada nu doar in urma deciziilor CCR.
Exista mai multe contexte in care acestea sint prezente in dezbatere, fie ea publica sau nu. Una dintre ele este aparitia in ultimii ani a unei tendinte interesante in privinta serviciilor de informatii: alipirea la lupta anticoruptie si imbunatatirea imaginii. SRI, de exemplu, are un aport enorm in instrumentarea multor cazuri de coruptie la DNA in amandatul Codrutei Kovesi la DNA. In aceasta directie, SRI si SIE au beneficiat de rezultatele unor sondaje de opinie recurente care aratau cresterea increderii populatiei in prestatia lor, sondaje realizate cu predilectie de IRES (condus de Vasile Dincu, un apropiat al lui George Maior) si INSCOP (condus de Remus Stefureac, fost consilier al lui George Maior).

Implicarea tot mai mare a SRI in activitatea DNA e sesizata de altfel in anumite cercuri politice. Aici se discuta si despre prestatia in cazul premierului Ponta, ocolit in dosare sensibile precum Duicu sau Ordonanta ASF. Desi probele facute publice (stenograme, decizii oficiale) arata ca premierul nu e strain de traficul de influenta facut de Adrian Duicu sau de decizia in cazul ASF (el este semnatar al OUG-ului), Ponta nu a fost atins nici macar cu o citare ca martor.

Protectia invizibila de care pare ca se bucura premierul Ponta si un cerc intim foarte restrans (inclusiv amicul sau, Sebastian Ghita, aparatorul serviciilor)  ridica mari semne de intrebare. Ea se intinde si inspre mass-media, care (cu citeva notabile exceptii in online si la Realitatea TV) ocoleste cu incapatinare temele relevante, mimind atacurile la Victor Ponta pe teme absolut inofensive. Nu acelasi lucru se poate spune insa despre Klaus Iohanis, candidatul outsider al ACL, care e tocat efectiv de dimineata pina seara pe aproape toate canalele posibile. Iohanis, cu apartenenta sa la o minoritate etnica, este un personaj complet exterior al cercului de putere, socotit deci imprevizibil.

Cazul spionului acoperit care candideaza la presedintie

Una dintre discutiile majore este tema ofiterului acoperit care candideaza la presedintie, tema lansata de Traian Basescu. Serviciile au primit cu maxima nervozitate aceasta tema, pe buna dreptate: modul in care a vorbit presedintele Basescu, dind cu pipeta insinuari, risca sa arunce anatema asupra unor institutii conectate in cel mai inalt grad cu partenerii externi. De altfel, Traian Basescu a fost obligat sa anunte in ultima sa interventie pe tema ca nu are dovezi in acest sens de la servicii, exonerindu-le astfel de o raspundere penala.

Pe de alta parte, daca Traian Basescu va aduce probe indubitabile ca la un moment dat a fost incalcata legea prin infiltrarea unui ofiter acoperit in justitie sau politica (dar ce probe ar putea avea, asta-i marea intrebare?), atunci legea trebuie respectata. Asa cum serviciile au reusit sa parcurga o reforma lunga si dureroasa prin care au scapat de anatema coruptiei interne, asa va fi cazul ca cei responsabili de o eventuala incalcare a legii (repet, daca ea e dovedita) sa raspunda.

Or, pentru a asigura echilibrul de putere despre care vorbeam la inceput, pentru ca serviciile sa nu devina stat in stat, este nevoie de instrumente eficiente de verificare si control. Comisia parlamentara pare acum o anexa a SRI, prin urmare cel putin cenzura justitiei trebuie sa functioneze iar pentru asta ar fi util ca serviciile sa  accepte ca pentru orice informatie care priveste viata privata a cuiva au nevoie de un mandat de la judecator.

PS: Parlamentul si Guvernul sint datoare in acest moment sa promoveze rapid legislatia (OUG sau lege) prin care sa reglementeze aspectele declarate neconstitutionale de CCR in Legea BigBrother. In acest moment a aparut un vid legislativ care pune in pericol realizarea anchetelor penale.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13309 vizualizari

 • -19 (39 voturi)    
  Guvernare Boc (Vineri, 19 septembrie 2014, 13:51)

  Xorxe [utilizator]

  Pun pariu ca un asemenea articol nu ar fi aparut, sau ar fi fost mult cosmetizat, daca la conducerea guvernului era Emil Boc sau vreun alt apropiat al presedintelui Traian Basescu.
  Ati fi fost mult mai inclinati sa plecati urechea la cantecele de sirena cu lupta anti-terorista si anti-coruptie a serviciilor secrete care lucrau pentru binele poporului si de care nu se pot teme decat cei certati cu legea.
  Nu tin minte nici sa fi luat careva pozitie pe aici atunci cand George Maior vorbea despre eco-anarhisti si alte structuri secrete care ar dori raul acestei tarisoare in contextul protestelor din toamna lui 2013, sa nu se supere RMGC.
  Pe cand si un articol despre Pungesti? Nu ca as fi un mare opozant al extragerii gazelor de sist (discutia trebuie sa fie una rationala, nu religios-emotionala), dar ceea ce s-a intamplat acolo e strigator la cer.
  • +4 (12 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 19 septembrie 2014, 15:16)

   [anonim] i-a raspuns lui Xorxe

   • +2 (4 voturi)    
    dar aricul catre vulpe? (Vineri, 19 septembrie 2014, 20:17)

    alex4321 [utilizator] i-a raspuns lui

    dar ariciul catre vulpe?
  • -1 (7 voturi)    
   dar le bubui bre! (Vineri, 19 septembrie 2014, 23:39)

   cinic [utilizator] i-a raspuns lui Xorxe

   cand Ali ben Salam dupa ce s-a conversat ANONIM pe o cartela prepay, va face sa explodeze o bomba prin SMS in apropierea ta, o sa zbieri la fel?
   Eu stiu ca [..] nu doare, dar ridicolul nu ustura?
   • -1 (3 voturi)    
    ali ben salam (Sâmbătă, 20 septembrie 2014, 10:37)

    kripton [utilizator] i-a raspuns lui cinic

    poate fi chiar omul serviciilor. in fond,de ce nu? noi nu intelegem interesul national,si atunci trebuie sa ni se serveasca o lectie.
 • -10 (32 voturi)    
  Atac nedemocratic la Constitutia Romaniei (Vineri, 19 septembrie 2014, 13:53)

  alex4321 [utilizator]

  Continua atacul asupra Constitutiei Romaniei
  ---------------------------------------------------------------
  atac concertat si dirijat de

  Basescu Traian - Presedinte
  Maior Liviu - SRI
  Kovesi - sefa DNA
  Dumbrava - CSM
  Bica Alina - sefa DIICOT
  ------------
  Ghita Sebastian - mogul Media (probabil agent ca prea ingana SRI-ul la greu)
  etc..etc,,, (gasiti pozitiile anticonstitutionale ale acestor indivizi legate de legile BigBrother pe internet)


  Toti acestia indivizi au atacat la greu Constitutia Romaniei din Pozitiile Cheie ale Statului in care se afla, Constitutie a Romaniei care stipuleaza clar atat
  - Inviolabilitatea Corespondentei
  cat si
  - Dreptul la Intimitate

  Ambele Articole Constitutionale (si nu numai ele) au fost, spre cinstea ei, Aparate de Curtea Constitutionala

  Daca ce au facut si ce fac acesti indivizi
  -nu e PRESIUNE ASUPRA CURTII CONSTITUTIONALE si
  - nu e ATAC LA STATUL DE DREPT

  - inseamna ca nu mai are nimeni notiunea acestor termeni

  Cu aceasta ocazie, s-a mai demonstrat ca oamenii de mai sus actioneaza la ordin si concertat
  INTREBARE: La ordinul cui?

  Articolele contra carora militeaza acesti oameni
  --------------

  ARTICOLUL 26
  (1) Autorităţile publice respectă şi ocrotesc viaţa intimă, familială şi privată.

  ARTICOLUL 28
  Secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri poştale, al convorbirilor telefonice şi al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil.

  ARTICOLUL 1
  (5) În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.

  Si ce mai urlau EXACT aceeasi indivizi ca deciziile CCR trebuie RESPECTATE si ca de-asemenea Constitutia e SFANTA


  Cata ipocrizie SECURISTA la acesti indivizi.!
  • -2 (18 voturi)    
   Vorbesti pe langa (Vineri, 19 septembrie 2014, 14:09)

   Xorxe [utilizator] i-a raspuns lui alex4321

   ca de obicei.
   • +3 (17 voturi)    
    Dupa tine si Constitutia Vorbeste "pe langa" (Vineri, 19 septembrie 2014, 15:38)

    alex4321 [utilizator] i-a raspuns lui Xorxe

    Dupa tine si Constitutia Vorbeste "pe langa"

    Dupa tine si Curtea Constitutionala Vorbeste "pe langa"

    ----------------------------------
    Halat "Stat de Drept" si "Tara Democrata" suntem
    daca unii isi permit sa faca ceva pe DECIZIILE
    Curtii Constitutionale si pe Constitutia Romaniei.
    ----------------------------------


    ARTICOLUL 26
    (1) Autorităţile publice respectă şi ocrotesc viaţa intimă, familială şi privată.

    ARTICOLUL 28
    Secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri poştale, al convorbirilor telefonice şi al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil.

    ARTICOLUL 1
    (5) În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.

    Si ce mai urlau EXACT aceeasi indivizi ca deciziile CCR trebuie RESPECTATE si ca de-asemenea Constitutia e SFANTA
   • 0 (16 voturi)    
    Publicati numarul de telefon aici (Vineri, 19 septembrie 2014, 15:46)

    alex4321 [utilizator] i-a raspuns lui Xorxe

    Publicati TU
    numarul de telefon si adresa de acasa
    aici ca sa te credem
    si ai putea sa-ti publici si emilurile private
    si convorbirile telefonice private

    si sa si le publice si Ponta si Kovesi si Basescu
    si Maior si Biica si Dumbrava si Ghita si toata trupa de soc

    ca sa arate ca e o masura BUNA

    Pai de ce sa ne asculte doar MAIOR pe noi
    (cei care oricum n-am incalcat nici o lege)

    si sa nu-l ascultam si noi pe el
    DACA E ASA BINE cum ne spune el...

    Am auzit si basmul ca Teroristii
    cumpara cartele din Romania si le folosesc
    basm spus de un penibil....care mai e si seful comisiei SRI

    De ce penibil?
    Pai pentru ca ne spune ca s-ar fi intamplat fara a arata DOVADA?

    Seamana cu poveste lui Iliescu cu teroristii care trag din toate pozitiile si otravesc fantanile...
    • -2 (12 voturi)    
     O dovada mai clara ca vorbest prostii (Vineri, 19 septembrie 2014, 19:01)

     LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui alex4321

     si ca "Xorxe" are dreptate nici ca se putea. Ma bucur ca ai prezentat-o singur! Nu e nici pe departe vorba de FACUT PUBLICE aceste informatii, ci doar ca niste institutii abilitate sa aiba acces la ele. Si asta evident sub un control. La urma urmei, de ce accepti sa dai adresa si numele daca iti iei abonament, sau adresa si numarul de telefon la permisul de conducere si la cate si mai cate institutii care detin datele tale, dar nu pentru un telefon ca asta? Eu unul sunt de acord sa dau aceste date, chiar mai mult, as vrea ca si numarul de la care sun sau sunt sunat sa fie TOTDEAUNA afisat pe ecran.
     • +3 (11 voturi)    
      "Abilitate" de cine? (Vineri, 19 septembrie 2014, 20:02)

      alex4321 [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

      "Abilitate" de cine?

      Sacă n-au mandat de la judecător?
      și Constituția le interzice să facă asta?

      Abilitate de mușchii lor!

      În plus, vorbește civilizta în public, arată că ai cei șapte ani de-acasă !

      Și adu și argumente când vii cu "abilitate" și alte chestii absconse.
      • -1 (9 voturi)    
       Eu zic ca am vorbit civilizat (Vineri, 19 septembrie 2014, 21:51)

       LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui alex4321

       nu te-am insultat. A spune ca vorbesti prostii nu e o insulta, se poate imtampla oricui si recunosc ca mi se intampla si mie uneori. Daca e vorba de altceva, te rog sa precizezi.
       Apoi, m-am referit strict la cazul datelor luate la cumpararea telefoanelor cu cartela.
       In privinta mandatelor de la judecator: Cand iti iei telefon cu abonament, firma de telefonie are mandat ca sa-ti ceara datele? NU!
       Daca le interzice Constitutia, de ce o fac si nu sunt pedepsite?
       Apoi evident ca voi respecta decizia CC, chiar daca sunt sau nu sunt de acord cu ea, pentru ca eu respect TOATE legile (daca nu accept sa platesc tot CONFORM legii). Daca ni-mi place o lege, pot lupta, milita sa o schimb, dar pana atunci O RESPECT ASA CUM E, nu ca altii.
       Ultima postare e e-a dreptul ridicola: Angajatul lui Maior e sub un control mult mai strict decat vanzatoarea careia ii dai aceleasi date daca iti iei un telefon cu abonament!!!
       • +3 (9 voturi)    
        Cum vorbesc "prostii" daca spun acelasi lucru (Vineri, 19 septembrie 2014, 22:25)

        alex4321 [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

        Cum vorbesc prostii daca spun acelasi lucru ca si Curtea Constitutionala

        Si-anume ca cele 2 legi sunt NECONSTITUTIONALE?

        si cand sustin DOAR ceea ce scrie negru pe alb in Constitutia Romaniei
        si ceea ce a hoatrat si CCR-ul pe baza ei?
        Articolele Constitutiei ti le-am postat si tie si pe care te-ai facut ca nu le-ai vazut:?


        Pai ati ajuns sa IGNORATI Constitutia si Curtea Constitutionala si daca facem apel la ele ajungeti in public sa ne spuneti "ca vorbim prostii" cand nu mai aveti argumente logice?

        Mult tupeu ati prins daca vi se falfaie de Constitutie si de Curtea Constitutionala !

        Vad ca se-ntoarce vremea securistilor si a securismelor de tot felul ...

        TRIST !
        • -2 (8 voturi)    
         Macar citeste inainte de a posta (Vineri, 19 septembrie 2014, 22:51)

         LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui alex4321

         Nu m-am referit nici un moment la faptul ca ai spus ca sunt neconstitutionale. Asta a spus si CC (ca nu sunt de acord e alta poveste)... Ci la explicatii si argumente. Acolo sustii prostii, dupa parerea mea. Daca e neconstitutional pentru cartele, de ce E constitutional pentru abonamente?? Sunt aceleasi date si aceleasi firme implicate! Pricepi???
         • +3 (9 voturi)    
          cred ca tu nu pricepi (Vineri, 19 septembrie 2014, 23:25)

          alex4321 [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

          Cred ca tu nu pricepi
          Diferenta e ca poti alege

          a) abonament - cu nume prenume
          pe o durata mai mare

          sau

          b) prepay (anonim pentru telecom si altii si platesti doar o perioada)

          - vorba bine ca stiu oricum cine esti si de unde vorbesti dar pe hartie

          Sau le poti lua pe amandoua...
          la alegere....

          Tu vrei sa nu mai poti alege???
         • +1 (7 voturi)    
          Tu vorbesti? (Vineri, 19 septembrie 2014, 23:49)

          alex4321 [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

          Tu vorbesti?

          care nici macar nu-ti dai seama DE CE sunt neconstitutionale?

          Te faci de ras cand lucru asta e scris negru pe alb in Constitutie

          Articolele contra carora militeaza acesti oameni
          --------------

          ARTICOLUL 26
          (1) Autorităţile publice respectă şi ocrotesc viaţa intimă, familială şi privată.

          ARTICOLUL 28
          Secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri poştale, al convorbirilor telefonice şi al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil.

          ARTICOLUL 1
          (5) În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.

          -----------
          De ce te faci de ras?
          Pentru ca
          Cititul si Intelesul cuvintelor
          de baza cum sunt cele de mai sus se-nvata in Clasa-I-a
       • +4 (6 voturi)    
        . (Sâmbătă, 20 septembrie 2014, 11:20)

        _tudor_ [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

        Operatorilor li se permite sa ia datele mele in cazul in care le sunt abonat pentru a-si putea execita clauzele contractuale si nu pentru a inlesni activitatea de colectare a datelor de catre serviciile de informatii.
        Cand pun o scrisoare la posta, posta nu are nevoie de adresa mea de expeditie.
        Cand trimit o scrisoare cu confirmare de primire, posta imi cere informatii despe mine ca sa poata sa faca ceea ce-am cerut: sa confirme expeditia.
     • +4 (10 voturi)    
      Deci după mușchii tăi (Vineri, 19 septembrie 2014, 20:07)

      alex4321 [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

      Deci după logica ta
      Decizia Curții Constituționale și Constituția României nu fac două parale...

      "BRAVO ! - trăiască doar "abilitații" care-s mai presus decât ele" !

      Păi și Plagiatorul alt "abilitat" și-a băgat picioarele în Constituție și în Curtea Constituțională în 2012

      Și acuma vi le băgați și voi ....

      Curat democratic !

      Învățați, măi ăștia, să respectați Legea Fundamentală a Tării și deciziile Curții Constituționale !
     • +3 (11 voturi)    
      Dacă mi le citește angajatul lui Maior (Vineri, 19 septembrie 2014, 20:16)

      alex4321 [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

      Dacă mi le citește sau mpă ascultă sau îmi afllă mailul sau telefonul
      angajatul lui Maior sau oricine altcineva căruia nu vreau eu să i le spun

      sunt FĂCUTE PUBLICE și încalcă dreptul meu la intimitate stipulat în Constituție


      Asta pentru că eu unul nu-s "intim" cu Maior & Comp.

      Dacă tu ești "intim" și îți place să fi privit și ascultat în tot și-n toate
      să fi sănătos !

      DAR ai măcar decența să nu-i incluzi și pe alții in promiscuitatea ta !
  • -4 (8 voturi)    
   ipocrit sua ilogic? (Vineri, 19 septembrie 2014, 23:41)

   cinic [utilizator] i-a raspuns lui alex4321

   orice arma de "foc"' trebuie reglementata. O cartela prepay prin care se poate declansa o explozie nu trebuie?
   • +4 (8 voturi)    
    de ce nu incepi cu cutitele si furculitele (Sâmbătă, 20 septembrie 2014, 2:23)

    alex4321 [utilizator] i-a raspuns lui cinic

    de ce nu incepi cu inregistrarea
    cutitelor si a furculitelor din case
    ca si cu alea poti ucide?

    Si-poi daca teroristul ucide cu un telefon INREGISTRAT sau NEINREGISTRAT care-i diferenta daca TOT Ucide cu el?
    • -3 (7 voturi)    
     deci.... (Sâmbătă, 20 septembrie 2014, 8:06)

     cinic [utilizator] i-a raspuns lui alex4321

     cutitul si furculita explodeaza la distanta [nu stiam, dar te vad expert]
     in multe tari cu apa calda si mai putini falsi democrati cutitul de peste 10 inchi e considerat arma si tratat corespunzator
     iar consideratia generala ca nu arma ci omul ucide e scuza de decenii ca sa nu interzica FEDERAL armele de foc in USA
     Iar telefonul inregistrat poate fi urmarit [asta face NSA si nimeni inafara de ceva exaltati nu zbiara ca USA e nedemocratica]
 • +14 (20 voturi)    
  asa da (Vineri, 19 septembrie 2014, 13:56)

  marianmarian [utilizator]

  Excelent articol, fara isterii, fara extremisme, pe un subiect sensibil si cu "subtilitati" incluse. Felicitari!
  • +2 (16 voturi)    
   dupa tine "extremism" e sa spui ca se incalca C (Vineri, 19 septembrie 2014, 15:51)

   alex4321 [utilizator] i-a raspuns lui marianmarian

   Pi, Dupa tine "extremism" e sa spui ca se incalca Constitutia prin propaganda facuta de acesti oameni cand EA se incalca?

   Si eu care credeam ca Extremism este sa NU respecti Constitutia Democratica si
   Deciziile Democratice ale Curtii Constitutionale

   Deci dupa tine, eu care
   CER respectarea Constitutiei
   si care CER respectarea Deciziilor Curtii Constitutioanle as fi "extremist"

   Iar liota de Securisti care NU respecta Constitutia si NU respecta Deciziiile Curtii Constitutionale or fi "democratii"

   Asta mi-aduce aminte de poezia :
   -------------------------------------------
   Lume asta e pe dos,
   Toate merg cu capu-n jos....
   • +4 (12 voturi)    
    Cât privește pe cei care dau minusuri (Vineri, 19 septembrie 2014, 20:10)

    alex4321 [utilizator] i-a raspuns lui alex4321

    Cât privește pe cei care dau minusuri celor care cer

    Respectarea Constituției României și
    Respectarea Deciziilor Curții Constituționale

    am pentru ei un singur mesaj:

    Mai răsfirați băieți mai răsfirați !
 • +9 (13 voturi)    
  Un articol ca de obicei.... (Vineri, 19 septembrie 2014, 14:25)

  corvus coraX [utilizator]

  ...bazat pe argumente foarte solide. Cazul SRI-Ponta ar trebui să ne dea de gândit. În ceea ce privește cazul ofițerului acoperit (când toate datele îl sugerează pe Ponta) ar trebuie cu toate riscurile asumat. Cu dovezi! Altfel, va produce aceleași efecte ca ți celebrele "dezvăluiri" ale lui Adrian Severin. Dacă serviciile (oricare dintre ele) au infiltrat justiția sau lumea politică, trebuie să plătească. Tocmai de aceea și eu cred că CCR a procedat corect cu argumente beton...
 • +5 (9 voturi)    
  informatii (Vineri, 19 septembrie 2014, 15:00)

  VladBerliba [anonim]

  Informatiile cu privire la activitatea persoanelor din cadrul serviciilor secrete trebuie sa fie supusa unor mecanisme de control care sa garanteze ca pe toata perioada efectuarii diverselor atributii, fie ele si acoperite, nu se incalca principiul separarii puterii in stat si nu exista vreun grad de incompatibilitate.

  De asemenea aceste informatii trebuie sa ajunga, la un anume moment dat, sa fie publice si trebuie sa existe un mecanism care sa garanteze ca nu exista mijloace care sa se imixtioneze in ciclul informatiilor. Cu alte cuvinte publicul trebuie sa ajunga, la un anume moment dat sa consulte exact aceleasi documente pe care le-au citit si produs si institutiile statului: secrete sau nu.
 • +15 (17 voturi)    
  dreptul la viata (Vineri, 19 septembrie 2014, 15:15)

  VladBerliba [anonim]

  Domnul Maior omite o caracteristica importanta a vietii. Omul nu are doar dreptul la viata ci are dreptul la viata privata.

  Asa cum dumnealui nu i-a placut sa se uite cineva in contul privat de e-mail nici altora nu le place.
 • +13 (19 voturi)    
  prezumtia de ... vinovatie (Vineri, 19 septembrie 2014, 15:23)

  H0mbre [utilizator]

  Sa urmaresti pe toti fara discriminare e ca si cum ai zice ca TOTI suntem vinovati. Draga SRI, avem cu totii un mers dubios? Mergem tiptil si ne ferim de lumina? Vorbim "cifrat"? Ce anume vi se pare suspect la noi de ne cosiderati deja PE TOTI susceptibili de a comite infractiuni? Si nu orice fel de infractiuni, ci din alea grave, legate de terorism.
  • +7 (15 voturi)    
   mai gravă e acceptarea prezumției (Vineri, 19 septembrie 2014, 17:05)

   Ava_ps [utilizator] i-a raspuns lui H0mbre

   Am văzut comentatori care acceptă cu drag ideea de a fi cu toții urmăriți (implicit acceptă și pentru ei înșiși prezumția de vinovăție!), în general pe principiul că „numai cei care au ceva de ascuns iau cartele prepay”.
   Asemenea infantilism/amnezie/lipsă de înțelegere a noțiunilor elementare despre democrație este îngrijorător, mai ales că se manifestă aici.
   • +7 (13 voturi)    
    Îs puși să scrie asta ...nu-ți fă probleme (Vineri, 19 septembrie 2014, 20:11)

    alex4321 [utilizator] i-a raspuns lui Ava_ps

    Îs puși să scrie asta ...nu-ți fă probleme

    Nu există om de bună credință care să poată susține așa ceva.
   • -5 (11 voturi)    
    Da' vad ca a prins bine ideea comunista (Vineri, 19 septembrie 2014, 20:26)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Ava_ps

    ca securitatea urmarea pe toti! Ca sa-i faci, pe unii nu-i duce capul ca sa judece si sa vada ca asa ceva e imposibil. Nici un stat din lume, oricat de dotat ar fi, nu poate urmari pe toti! Nu exista posibilitati tehnice, materiale, umane pentru a face asa ceva... Ca poti urmari, asculta pe unii, de acord, dar pe toti? Sa fim seriosi...
    • +3 (9 voturi)    
     Lucrai la securitate de stii atatea detalii? (Vineri, 19 septembrie 2014, 22:19)

     alex4321 [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

     Lucrai la securitate pe vremea lui Ceausescu de stii atatea detalii si ce posibilitati tehnice nu existau?

     Dar ce te faci daca astazi posibilitatile exista?
     • -6 (10 voturi)    
      Nu, doar judec logic. (Vineri, 19 septembrie 2014, 22:46)

      LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui alex4321

      Incearca si tu...
      • +3 (9 voturi)    
       Prea ii aperi... (Vineri, 19 septembrie 2014, 23:26)

       alex4321 [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

       Prea ii aperi...

       ca sa nu trezesti banuieli...
    • 0 (2 voturi)    
     q.e.d. (Duminică, 21 septembrie 2014, 9:56)

     Ava_ps [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

     E o diferenţă între posibilitatea de a fi urmărit şi urmărirea efectivă, pe care o realizez prea bine.
     Dar argumentul dvs. "lasă să-i înregistreze pe toţi, că oricum nu pot să-i urmărească decît pe cîţiva" este exact mentalitatea - cum am scris mai sus - infantilă, amnezică sau insuficient dezvoltată. Aruncaţi-vă dvs. drepturile pe fereastră, dacă vreţi, dar nu uitaţi că nu aveţi dreptul să aruncaţi şi drepturile celor din jur.
    • +1 (1 vot)    
     completare (Duminică, 21 septembrie 2014, 10:11)

     Ava_ps [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

     Dacă tot nu ne pot asculta fizic pe toţi (ceea ce e adevărat), atunci cui şi la ce foloseşte baza cu toţi utilizatorii de prepay?

     (Răspuns: SRI, ca să sară peste etapa cererii mandatului de judecător. Cu potenţiale abuzuri, desigur, pentru că mandatul necesită motivaţie.)

     Propriul dvs. argument ridică întrebări despre adevăratele motive din spatele introducerii unei astfel de legi.
   • +4 (10 voturi)    
    Stiu si ei ca spun bazaconii (Vineri, 19 septembrie 2014, 22:49)

    alex4321 [utilizator] i-a raspuns lui Ava_ps

    Stiu si ei ca spun bazaconii !

    Dar au primit ordin ca trebuie sa fim inregistrati
    si ascultati TOTI
    si se executa
   • -4 (10 voturi)    
    Ali ben Salam! (Vineri, 19 septembrie 2014, 23:47)

    cinic [utilizator] i-a raspuns lui Ava_ps

    Ali te saluta cu respect, pentru tocmai a aflat ca tu il protejezi in timp ce el pregateste un atentat. Ce parere are el despre notiunile tale despre democratie si cum intelege sa le respecte echivaleaza cu hartia igienica: se sterge cu ele......
    • +4 (10 voturi)    
     Toti care am cumparat cartele prepay (Sâmbătă, 20 septembrie 2014, 2:19)

     alex4321 [utilizator] i-a raspuns lui cinic

     Deci dupa mintea ta

     Toti care am cumparat cartele prepay anonime
     de-aia am facut-o
     pentru ca "il protejam pe Ali" ?

     Apoi, Toti care Credem in ce scrie in Constitutie si in decizile Curtii Constitutionale
     de-aia credem pentru ca "sa-l protejam pe Ali" ?

     Nu vrei sa ne-arestezi pe toti cei care Credem in ce scrie in Constitutie si in deciziile Curtii Constitutionale
     tot pe motivul ca facand asta "il ajutam pe Ali"?


     Pai erau de 1000 de ori mai buni bolsevicii cu
     lozincile cu "dusmanul de clasa"

     decat tampenia ca daca cerem respectarea
     Constitutiei atunci "il protejam pe Ali"?

     Chiar asa? Pana aici ati ajuns?
     • -5 (9 voturi)    
      nu toti, ci TU! (Sâmbătă, 20 septembrie 2014, 8:10)

      cinic [utilizator] i-a raspuns lui alex4321

      iti asumi tu personal riscul sa ai un atentat langa tine, atentat ce ar fi putut fi PREVENIT?
      esti atunci mai destept si mai democrat decat 55 milioane de italieni [de ex] care gandesc pe dos.
      Sau de englezi/spanioli si altii care au VAZUT atentate nu doar au BARFIT despre ele.
    • +7 (7 voturi)    
     serios? (Sâmbătă, 20 septembrie 2014, 12:36)

     H0mbre [utilizator] i-a raspuns lui cinic

     tocmai s-a facut un studiu in america cum ca este de 50 de ori mai probabil sa fii impuscat din greseala de un politist decat sa mori de mana unui terorist. In America! Deci la noi e oricum muuuult mai improbabila "spaima" asta.

     Sa lasam balivernele. Guvernul mereu se lauda ca ei asculta teroristi, dar in realitate ei vor sa colecteze material de santajat ziaristi, procurori, judecatori, etc.
     • -5 (5 voturi)    
      deci 9/11 (Sâmbătă, 20 septembrie 2014, 15:19)

      cinic [utilizator] i-a raspuns lui H0mbre

      si Trade Center plus cele dejucate ?
      Inseamna ca 3000 x 50 = 150 000 politisti au incercat sa impuste un american?
      studiul l-ai facut tu? sau francezii?
      Media in Chicago in care un politist EXTRAGE arma [nu si trage] este UNSPREZECE LUNI.
      Restul sunt file proaste si spectatori in consecinta.
   • +6 (6 voturi)    
    despre "n-am nimic de ascuns" (Sâmbătă, 20 septembrie 2014, 12:38)

    H0mbre [utilizator] i-a raspuns lui Ava_ps

    SRI: "Daca n-ai nimic de ascuns, nu trebuie sa te temi de spuraveghere"

    CCR: "Daca nu faci nimic neconsitutional, nu trebuie sa te temi sa intrebi un judecator"
  • +5 (9 voturi)    
   Crezi că "SRI-ul" mai judecă cu mintea lui? (Vineri, 19 septembrie 2014, 22:28)

   alex4321 [utilizator] i-a raspuns lui H0mbre

   Crezi că "SRI-ul" mai judecă cu mintea lui?

   Li se spune ce-au de facut "in lupta antiterorista"
   și se execută...nu a venit Maior de la instructaj cu termenul 'eco-anarhisti" pe care a si uitat sa-l mai traduca?

   Pentru cine nu stie
   'eco-anarhist' e aproape sinonim in terminologia
   anglo-saxona cu 'eco-terorist' asta ca sa vedeti
   cum erau vazuti bietii tineri care demonstrau contra cianurarii...

   Chestia asta mi-aduce aminte de lozincile bolsevice cu "dusmanii de clasa" care si aia misunau peste tot.

   Teroristii exista.
   Dar a vedea in toti si-n toate din tara noastra "un posibil terorist" e prea mult.
   Asa ceva nu e in regula intr-o tara care se vrea Democrata.

   In plus, Maior a stat pasiv si a asistat la spolierea tarii

   Ce e mai trist e că acesti oameni "se execută si riposteaza" chiar impotriva Constitutiei si a Deciziilor Curtii Constitutionale

   Si nu numai ei
   ci si sefii DNA; CSM, DIICOT, Comisia SRI din Parlament si Presedintie.

   Pozitiile lor impotriva deciziilor Curtii Constitutionale le gasiti pe Internet

   Cum poate un sef de serviciu secret ca Maior sa
   spuna ca legea e "complet democratica" cand Curtea Constitutionala
   a declarat-o IN INTREGIME
   COMPLET NECONSTITUTIONALA???

   si cand o decizie similara legata de Ilegalitatea stocarii datelor "TUTUROR" s-a dat la nivel UE?

   N-ar trebui demis a doua zi dupa asa o declaratie?
   Cum e posibil ca nimeni la nivele de decizie de deasupra lui CSAT/Parlament sa nu se sesize cand apare cu asa declaratii antiConst?

   Aceeasi intrebare legata de sefii CSM, DNA si DIICOT care faceau presiuni la greu asupra Curtii Constitutionale?

   Dar ce sa ne mai miram in tara in care Ministrul Culturii
   vine cu un proiect anti-constitutional de separare teritoriala pe criterii pur-etnice si mai grav proiect care cuprinde masuri de segregare rasiala (ex.procente etnice in justitie etc..)

   si nici un factor de decizie nu se sesizeaza ba mai mult individul ramane bine mersi Ministru al Culturii in Tara al carui prohod il canta
   • -6 (10 voturi)    
    si cum ii selectezi? (Vineri, 19 septembrie 2014, 23:51)

    cinic [utilizator] i-a raspuns lui alex4321

    ne dai tu vreo idee? pe baza prenumelui? a CV? a pilelor la vreo scoala?
    Cum desparti teroristii de "ai tai"?
    ceva atentate in UK au fost facute de cetateni englezi. Idem in Spania.
    Cum ii selectezi INAINTE de a pune bombe? ca dupa iti vei palnge rude/prieteni si vei urla ca SRI nu a prevenit.
    Pentru lectura celor "open-mind" se da PATRIOT ACT in USA.
  • -6 (10 voturi)    
   ia citeste! (Vineri, 19 septembrie 2014, 23:45)

   cinic [utilizator] i-a raspuns lui H0mbre

   citeste PATRIOT ACT in USA si zbiara apoi despre libertatea cetateneasca.
   O cartela prepay poate declansa o explozie: ce ar fi sa pornim de aici si sa ne luminezi tu cum dai de cel ce a provocat explozia?
   • +6 (10 voturi)    
    deci daca unu omoara cu un cutit (Sâmbătă, 20 septembrie 2014, 2:11)

    alex4321 [utilizator] i-a raspuns lui cinic

    Deci dupa logica ta:
    Daca unu omoara cu un cutit
    ii pun pe toti sa treaca pe la politie si sa-si
    inregistreze toate cutitele din casa, nu?
    Caci de vina nu e Criminalul ci Cutitul Neinregistrat cu care a omorat? Si daca maine omoara cu un Cutit Inregistrat care-i CASTIGUL
    INREGISTRARII telefonului sau a Cutitului?
    Ia spune-ne tu?
    Deci nu pentru prinderea Criminalilor e data masura caci poti declansa BOMBE si de pe telefonul INREGISTRAT...mai ales daca esti SINUCIGAS

    Sau invers:
    ---
    Daca unu care are masina care e INTOTDEAUNA INREGISTRATA
    intra cu masina direct in oameni CE TE FACI?
    E inregistrata dar FURATA fraiere...
    sau E Inregistrata dar OMUL e sinucigas si i se falfaie ca moare
    sau n-ai vazut asta niciodata, infractiuni cu masini furate sau cu sinucigasi?
    Nu astea-s majoritare?
    DECI nu asta-i motivul pentru care se-inregistreaza masinile in lumea asta.

    Prin urmare preventia se face plecand de la OAMENI si FAPTELE LOR PRECEDENTE nu de la telefoane, cutite, pistoale
    sau computere

    Daca ai suspiciuni ceri mandat de la procuror si daca-ti da mandat VERIFICI suspectul cu tot cu cartela prepay anonima.

    APOI cu tot cu PATRIOT ACT
    am vazut ca au mai puscat cateva bombe
    la BOSTON...si in plus de asta ies descreieratii cu pusca des,
    deci baietii ar mai trebui sa lucreze
    si "pe teren" nu numai sa urmeasca mailurile si telefoanele nevinovate din birou.


    Te-as mai intreba ceva:
    Cate bombe teroriste cu CARTELE PREPAY au explodat in Romania ? NICIUNA !
    Cateva fumigene ale unor descreiarati izolati nu pot fi considerate Acte Teroriste?
    Si-atunci de ce sa fim urmariti si inregistrati 22 de milioane PREVENTIV? C-asa vor muschii unora?

    Cate hotii s-au facut in tara asta in ultimii 25 de ani? Sute de mii ! Si-atunci de ce nu urmareste jefuirea tarii SRI-ul si alte servicii mai PROFESIONIST?

    MA DA, NU VA DAU AIA LA UNITATE Niste Motive mai VERIDICE?
    Sunati-ma si va spun eu 10 gratis..daca tot aveti in fisa postului sa aburiti lumea...ca va descurcati
    f.greu
   • +7 (7 voturi)    
    america nu e un standard de democratie (Sâmbătă, 20 septembrie 2014, 12:42)

    H0mbre [utilizator] i-a raspuns lui cinic

    si cu tot cu patriot act-ul tau, americanii n-au putut sa previna atentatul de la boston. Pe motiv ca "ei nu foloseau internetul"

    Deci, de ce sa acceptam lantul de gat, daca nici nu e eficient impotriva teroristilor? Ca sa poata ei controla fiecare om cu un simplu buton?
 • -5 (13 voturi)    
  Da, toti avem drepturi..... (Vineri, 19 septembrie 2014, 21:30)

  CetateanulRoman [utilizator]

  Atunci nu ar trebui sa avem numere de inmatriculare la masini. Ce, avem de gind sa facem accidente? Nu! De ce sa ne declaram datele la banca atunci cind facem imprumuturi? Avem de gind sa fugim cu banii? Nu! Ce e prostia asta cu "permis de portarma"? Avem de gind sa omorimpe cineva? Nu! ar trebui sa ne dea dreptul sa purtam arme cu totii, sa fim mai interesanti....
  E pratica o cartela prepay pe care o folosesti sa suni amanta/amantul. Dar faptul ca aceste cartele sint folosite cu predilectie in coordonarea unorr fapte antisociale, la detonarea de la distanta a unor dispozitive explozive artizanale sau la diverse alte "automatizari" trebuie sa le faca controlabile. In definitiv prepay inseamna un serviciu preplatit nu anonim! E doar un alt fel de contract in care difera modul cum platesti serviciul. De unde presupunerea ca acel consumator are dreptul la anonimat? Ceilalti prosti cu abonament de ce nu au dreptul asta?
  • +4 (8 voturi)    
   Comparatii ca nuca-n perete... (Vineri, 19 septembrie 2014, 23:42)

   alex4321 [utilizator] i-a raspuns lui CetateanulRoman

   Comparatii ca nuca-n perete....

   Pai DUPA MINTEA TA
   daca avem numar la casa

   de ce sa nu VREM
   sa ne puna si pe mana o placuta si un numar ca la Auschwitz, NU? Sau un chip in piele c-ar fi mai modern nu? si s-ar uita doar la un monitor?

   Ca TOT "NUMAR UNIC E", NU?

   Ce mare lucru daca-l purtam si pe ala, nu?
   E doar "un biet numar"?

   Si ute asa se-ntorc unii ca tine cu gandirea pe vremea nazistilor ca si-aia dadeau numere unice la fiecare la Auschwitz si in alte locuri.....numere unice pe care le dadaeu mai ales la aia pe care nu-i suportau....

   Dupa tine, era bine ca erau numere la Auschwitz, nu?

   APOI, daca tot suntem inregistrati la BANCA cum spui

   Poate vrei sa-i pui pe unii sa poarte iara Steaua Galbena sa fie usor de identificat, nu?

   Sau Daca ai numar la apartament de ce sa nu porti
   si o stea galbena pe piept , sa fie clar cine esti nu?
   pentru evrei una galbena pentru romani una rosie
   si pentru arabi una verde ca sa stim clar cu cine avem de-a face cand mergem pe strada ...

   Caci dupa mintea ta
   "CE mare lucru NU?" Atata ai invatat tu din istorie?

   Doamne cum am ajuns intr-o tara ce se numeste democrata
   sa ascult justificari de-astea pentru inscriptionarea si urmarirea intimitatii oamenilor dupa numere unice
   fara ac acesti oameni sa nu fi facut nici o ilegalitate?

   Justificari aberante care in FOND sunt niste
   pseudo-justificari extremiste si totalitare
   pe care le credeam apuse de mult?
   • -5 (7 voturi)    
    aberezi! (Sâmbătă, 20 septembrie 2014, 8:16)

    cinic [utilizator] i-a raspuns lui alex4321

    si nu ma mir!
    Ce este CNP? nu cumva o "placuta" imateriala?
  • +3 (7 voturi)    
   Nu exista "ceilalti care au abonament" (Vineri, 19 septembrie 2014, 23:55)

   alex4321 [utilizator] i-a raspuns lui CetateanulRoman

   Nu exista "ceilalti care au abonament"
   Nu ami aburi Lumea....

   Tu ca persoana AI LIBERTATEA SA ALEGI CE VREI intre

   1. - abonament
   2. - prepay
   3. - abonament si prepay
   4. - nici abonament nici prepay

   DECI Nu exista "ceilalti care au abonament"

   Exista oameni care pot sa aleaga zero, una sau TOATE dintre variantele de mai sus.

   si altii care vor sa le taie NEDEMOCRATIC libertatea de a alege intre TOATE aceste optiuni
   • -5 (5 voturi)    
    Bati cimpii...... (Sâmbătă, 20 septembrie 2014, 13:26)

    CetateanulRoman [utilizator] i-a raspuns lui alex4321

    1. Optiunea e a comunica. mdul cum platesti e chestie de gust. Nu trebuie sa implice anonimatul
    2. Daca toti agitatii din istorie ar fi putut fi monitorizati nu am fi avut Auschwitz sau gulag! E ciudat ca intotdeauna cei care au infrint si apoi combatut in mod activ nazismul si alte derapaje ale societatii sint acuzati de nazism.
    3. cum ti se pare aversiunea ta profunda fata de "numere" atita timp cit esti "alex4321" ? Si ordonezi lucrurile in pagina asa frumos....
    In Ro nu a explodat nici o bomba spre norocul nostru. Dar asta nu trebuie sa ne adoarma.
    In rest.... bati cimpii. Sa ai spor!
    • +1 (1 vot)    
     Hai ma ca te faci de ras... (Duminică, 21 septembrie 2014, 18:14)

     alex4321 [utilizator] i-a raspuns lui CetateanulRoman

     Hai ma ca te faci de ras...

     Daca ai argumente spune-le

     da sa vii cu chestii ca

     cum ti se pare aversiunea ta profunda fata de "numere"

     ca sa justifici inregistrarea in masa a populatiei unei tari e de tot rasul
 • +4 (8 voturi)    
  Reglementare excesiva (Sâmbătă, 20 septembrie 2014, 6:38)

  dana_s [utilizator]

  Cu cat te aperi mai mult, cu atat risti sa fii 'atacat' mai mult.
  Poate, si pentru simplul motiv ca nu-ti mai ramane timp sa-l dedici diplomatiei, bunei-intelegeri, cunoasterii si nevoilor celuilalt, a 'partii adverse'.
  Cu cat esti mai incompetent, cu atat reglementezi mai mult.
  Si fara sens. Cu toata eventuala super-monitorizare a orice, un rau-intentionat va gasi, pana la urma, o solutie sa-si atinga scopul.
  Asa ca, mai bine am incerca sa-i intelegem demersurile.
  • -6 (8 voturi)    
   alt tribun? (Sâmbătă, 20 septembrie 2014, 8:20)

   cinic [utilizator] i-a raspuns lui dana_s

   spune-le asta rudelor celor morti la 9/11 [turnurile, mai stii?], celor din avioanele deturnate, de le metroul din Londra, de la trenul din Spania etc.
   Poate intelegi si ne explici si noua ce vor cei cu califatul islamic si poate ne zici si cum salvezi vietile crstinilor din acele zone [AZI] si ale noastre maine odata cu extinderea islamului peste Europa.
   • +1 (1 vot)    
    lumea in care traim (Duminică, 21 septembrie 2014, 8:09)

    dana_s [utilizator] i-a raspuns lui cinic

    Nu am opinii atat de definitive asupra evenimentelor din 9/11.
    Doar cautand pe Google "9/11" gasiti "9/11 conspiracy", filmul Zeitgeist, atatea declaratii contradictorii.
    Sigur ca exista si teroristi autentici, indoctrinati in mod intentionat, manipulati, creiere spalate, gata sa-si dea viata in numele unui ideal fals, siguri fiind ca vor ajunge in raiul lor, dar care servesc interesele mercantile ale altora, fara sa-si dea seama.
    Dar cred ca cea mai potrivita atitudine este efortul de a-i face sa inteleaga acest lucru, prin cunoastere si respectare reciproca, iar pentru asta ai nevoie de comunicare onesta, nu de supraveghere si monitorizare excesiva.
 • +1 (3 voturi)    
  decizie dificila (Sâmbătă, 20 septembrie 2014, 11:10)

  Dily [utilizator]

  Din punctul meu de vedere, indiferent ce decizie ar fi luat CCR, tot ar fi fost nemultumiri. Intr-adevar a fost o decizie foarte greu de luat, de ambele parti sunt argumente pro si contra. Privind legea Big Brother, cred ca au judecat corect, nu vad de ce ar trebui ca serviciile sa aiba acces non stop la datele personale, daca investigheaza ceva ce tine de siguranta nationala pot obtine datele dupa avizul judecatorului, practic e un duble check prin care se protejeaza atat viata privata cat si siguranta.
  Privind insa cartelele pre-pay, aici cred ca in continuare ar fi de discutat. Pt aceasta lege as inclina mai mult spre servicii, nu vad un risc atat de mare in a te identifica atunci cand cumperi o cartela. Sa ne gandim ca la abonamente lasi datele, cand faci un credit lasi datele, te duci la un interviu la o firma, lasi datele la agentul de paza, inchiriezi schiuri, patine, role, biciclete, etc... lasi datele. De ce e un risc mai mare la o cartela telefonica?
  • 0 (4 voturi)    
   tehnologie (Sâmbătă, 20 septembrie 2014, 13:09)

   dana_s [utilizator] i-a raspuns lui Dily

   Nu este nici un risc sa te identifici atunci cand cumperi o cartela.
   Doar ca este enervant.
   Serviciile sa apeleze la instrumente de Business Intelligence, transparente pentru noi, si sa obtina ce informatii au nevoie, ca de-aia avem atata tehnologie.
 • -1 (1 vot)    
  Nedumerire... (Sâmbătă, 20 septembrie 2014, 15:16)

  taticutu [utilizator]

  De unde stii ca " Basescu va aduce probe indubitabile ", cand stii ce minciuni tranteste?
  Stii cum se va intampla ? Va cade beleaua pe unul care nu o place pe Udrea, si ala nu poate sa aduca dovezi ca nu e asa cum spune Presedintele,pentru ca toata lumea e convinsa ca Presedintele are acces la toate informatiile, deci stie el ceva... deci e adevarat !Curat constitutional !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by