Primele efecte ale ordonantei traseistilor sunt mai putin asteptate: s-au inmultit independentii. Primii care si-au parasit partidul au fost, previzibil, mercenarii lu' domnu' Dan, adica cei din PPDD, incepand cu Iasi si Bucuresti. Au inceput plecarile si din PDL si PNL. Am vazut stiri din Bucuresti, Gorj, Bistrita, Tulcea, probabil ca sunt si altii despre care presa nu a aflat inca. Dar au plecat si din PSD la UNPR, la Ilfov sau la Valcea. Majoritatea celor plecati au in comun un lucru: nu s-au grabit deloc sa se inscrie in alt partid, ci s-au anuntat independenti. Ironic, ordonanta lui Dragnea inseamna victoria independentilor in politica, asa cum cerea cei ce faceau diverse lucruri pe vot asta primavara, scrie Ovidiu, pe blogul La coltu' strazii.

Aceste miscari sunt surprinzatoare pentru ca ne asteptam la o migratie catre PSD si satelitii sai. Privite la rece, lucrurile nu sunt chiar asa de mirare. Vorbim mai ales de consilieri locali si judeteni, adica cei legati fara putinta de scapare de partid. Spre deosebire de primari sau presedinti de consiliu judetean, care isi pierd mandatul doar daca demisioneaza din partid, consilierii raman fara functie si daca sunt exclusi din partidul pe listele caruia au fost alesi. Acesta era de fapt mijlocul prin care liderii de partid isi controlau consilierii: cum misca unul in front si vota altfel decat ii cerea partidul, cum era exclus si automat pierdea functia.

Din aceasta perspectiva, pare rational ca aceiasi consilieri sa nu se grabeasca sa isi schimbe "jupanul". Postura de independenti este mult mai atractiva, pentru ca pot negocia fiecare vot in parte fara teama ca isi pierd postul. Sigur ca exista reversul medaliei, s-ar putea sa nu mai prinda un loc eligibil la alegerile urmatoare. Insa pana la alegeri au timp sa negocieze inclusiv prezenta pe lista unui partid - a oricarui partid, iar intre timp isi transforma mandatul intr-o activitate lucrativa. S-ar putea ca pentru baronii locali cei doritori de majoritati obediente sa inceapa o mare durere de cap: in loc de negocierea cu un singur lider de filiala locala, vor avea de discutat cu fiecare independent in parte.

Nu in ultimul rand, acest prim efect ne arata ca reglementarile anti-migratie nu rezolva deloc problema democratiei locale, ba dimpotriva, o complica foarte tare. Sa zicem ca un consilier local ar dori sa se faca vocea comunitatii sau sa devina cel care anunta ce se intampla in spatele usilor inchise. Acest lucru il poate lesne duce intr-o pozitie impotriva partidului, din care va fi rapid exclus, pierzand postul de consilier. Poate ca e timpul pentru societatea civila sa inteleaga ca astfel de prevederi nu fac decat sa protejeze cercul inchis al politicii.

Comenteaza pe blogul La coltu' strazii.