Aflat la Chisinau, dl Ponta a glasuit despre ce inseamna conducta Iasi-Ungheni si la ce e buna.

Otilia NutuFoto: Arhiva personala

Ca de obicei, Ponta habar n-are ce vorbeste, si nici nu intreaba pe altcineva, desi il are cu el la Chisinau pe ministrul energiei care chiar stie meserie.

1. Petrom nu e in competitie cu Transgaz pentru “furnizarea gazului catre Moldova”. Transgaz transporta gazul. Sursa de gaze va fi Petrom, Romgaz, Amromco, gaz de import etc. Furnizorii sunt vreo 100. Cei mai mari sunt EON si GDF, dar sunt foarte multi alti furnizori in piata libera. Transgaz e obligat sa asigure transportul gazului pentru oricine vrea sa vanda catre Moldova.

2. Pretul gazului nu va “scadea pentru Romania si pentru Moldova” odata cu inaugurarea gazoductului. Pur si simplu, producatorii nostri si furnizorii vor avea acces si la o alta piata (castig: bugetul de stat al Romaniei, prin impozite si taxe); iar consumatorii din Moldova vor avea acces si la sursa alternativa la Gazprom, adica nu vor mai fi dependenti de un monopol cu apetit pentru santaj politic.

3. Apoi, proiectul trebuie finalizat – mai e nevoie de o investitie mare pe partea romaneasca (doua compresoare si extinderea capacitatii tevii) si de o investitie mare pe partea moldoveneasca (o teava de la Ungheni la Chisinau, care sa nu fie a lui Moldovagaz controlata de Gazprom, ci administrata de o companie care sa fie controlatade Ministerul Economiei din Moldova si care sa asigure accesul fara discriminare pentru oricine vrea sa se conecteze la teava. Adica trebuie si reglementarile din Moldova sa fie pe model european.

Pana nu se fac astea, cantitatile de gaz care vor circula intre Romania si Moldova vor fi irelevante, iar Moldova ramane tot prada rusilor.

Ar mai merita mentionat un lucru care s-a intamplat ieri, si care cu siguranta va fi speculat mult in campania electorala: ministrul energiei, Razvan Nicolescu, a spus ca nu vor creste preturile pentru consumatorii casnici de la 1 octombrie.

Povestea suna cam asa. Avem doua departamente de la Comisia Europeana, sa le zicem DG Energy si DG Enterprise. Cele doua si-au dat cu stangu-n dreptul si au acum pozitii contrare: DG Energy a spus acum doi ani ca accepta pentru Romania o derogare temporara de la liberalizarea pietei si ne lasa sa liberalizam abia in 2018 pentru consumatorii casnici, cu conditia sa crestem preturile gradual, dupa un calendar (aprobat prin HG in Romania). DG Enterprise s-a trezit sa spuna, calendarul e ilegal pentru ca practic forteaza producatorii romani sa vanda gaz in Romania, ca numai asa pot avea consumatorii casnici acces la gaz la preturi reglementate, adica e ca si cand ai interzice exportul unor cantitati de gaz.

Cum ai nostri nu sunt prosti, Guvernul spune, pai hai sa blocam calendarul de liberalizare pana se clarifica Comisia. O idee care va prinde mult la popor aici, “inghetam preturile pentru popor, ca vine iarna”. Argumentul e chiar foarte tare: cum, domnule, interdictie de export de gaz, nu vedeti ca exportam catre Moldova? (chiar daca, asa cum explica mai sus, deocamdata cantitatile sunt infime).

Ce nu va spun ai nostri:

- preturile la gaz vor creste in iarna. Desi blocheaza calendarul, pretul pe care il platim inseamna pretul gazului plus tarifele de retele. In primavara, statul roman a aprobat o crestere cu intre 30-40% pe toate componentele tarifului de distributie, vreo 20% din pretul final (Ordinele 21 si 26/2014 ale ANRE). Adica, pretul din factura va creste cu vreo 7-8% fata de iarna trecuta.

- liberalizarea e in folosul publicului, nu ca “vrea Comisia”. Cand se va liberaliza piata, nu vom mai fi dependenti de un monopol, ci ne vom putea alege furnizorul. Orice intarziere in acest calendar e impotriva interesului public, indiferent cu ce pretext se face.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro