Mircea Badea s-a plimbat pentru libertatea securistului-turnător Dan Voiculescu de a fura.

Vlad MixichFoto: Cristian Stefanescu

Dan Voiculescu a cumpărat de la statul român, în cea mai exclusivistă zonă din Bucureşti, un teren de 36.676 metri pătraţi pentru doar 104.730 de euro. În aceeaşi perioadă mii de români tineri se îndatorau pe viaţă la bănci pentru a cumpăra cu aceeaşi sumă o cutie de 60 metri pătraţi într-un bloc comunist.

Mircea Badea s-a plimbat pentru libertatea patronului său Dan Voiculescu de a-şi bate joc de românii simpli.

Pentru a-şi amâna procedural procesul, Dan Voiculescu a demisionat de două ori din Parlamentul României. Ultima oară a făcut-o la doar două luni după ce a fost votat de oameni care l-au crezut pe cuvânt.

Mircea Badea s-a plimbat pentru libertatea lui de a porcăi în public, de a batjocori şi înjura în fiecare zi în faţa a sute de mii de oameni pe oricine doreşte.

E suficient ca într-o zi să ai o opinie diferită de a lui şi gata: nu contează că eşti scriitor, sportiv, profesor sau un simplu angajat. Mircea Badea va arunca o găleată de lături peste numele oricui.

Mircea Badea s-a plimbat pentru libertatea prietenului său Mihai Gâdea de a organiza linşaje televizate la oră de maximă audienţă.

S-a întâmplat de mai multe ori, ţinta nefiind doar politicienii. I s-a întâmplat lui Andrei Pleşu, i s-a întâmplat lui Mircea Cărtărescu, s-a întâmplat unor oameni, până atunci anonimi, a căror singură vină era că încercau să-şi facă meseria.

Mircea Badea s-a plimbat pentru libertatea de a-şi minţi colegii din televiziunea în care lucrează.

De mai bine de două zile vedetele Antenei 3 susţin că postul lor este confiscat. Principiul de bază al propagandei spune că orice minciună repetată de o mie de ori devine un adevăr. Am văzut cum câţiva reporteri care lucrează la Antena 3 au căzut în capcana acestei minciuni.

Nu postul Antena 3 este confiscat. Ci averea lui Dan Voiculescu. Mircea Badea s-a lăudat întotdeauna cu independenţa financiară a televiziunii la care lucrează. Consecutiv, confiscarea averii lui Dan Voiculescu nu ar trebui să afecteze funcţionarea Antenei 3.

Licenţa de emisie sau echipamentul tehnic al televiziunii nu va fi confiscat. Antena 3 poate emite liniştită din aceeaşi clădire. Va trebui doar să plătească chirie noului proprietar, statul român.

Mircea Badea s-a plimbat pentru libertatea de a manipula, de a mistifica, de a ameninţa.

Din păcate nu este singurul care face asta. Exemplul lui a făcut pui în toate taberele politice şi în multe alte televiziuni de ştiri. Dar Badea este singurul care face în public o plimbare pentru toate aceste practici.

Nu credeam că voi fi nevoit să povestesc vreodată asta. Nu cu mult timp în urmă am nimerit la o cină cu unul dintre dirijorii Antenei 3. Nu-i pot spune numele, căci cadrul era privat.

După câteva pahare de vin, omul s-a tras lângă mine, m-a privit drept în ochi şi mi-a spus: „Eu îmi fac foarte bine meseria. Ştii care e meseria mea? Să manipulez. Şi sunt foarte bun la asta. În fiecare seară manipulez câteva milioane de oameni”.

Pentru această libertate s-a plimbat Mircea Badea.

Context: Urmare a condamnării patronului său, Dan Voiculescu, vedeta TV Mircea Badea a iniţiat o aşa-numită "Plimbare a libertăţii". Televiziunea Antena 3 a difuzat clipuri prin care chema telespectatorii în stradă.