În postările dintr-o singură zi (marţi, 5 august 2014) de pe contul lui de Facebook, Mircea Badea a scris de 5 ori cuvântul căcat (cu variaţia rahat), de 3 ori "sugi/suge" şi alte câteva insulte obscene. Aşa ceva se numeşte "coprolalie" şi este un simptom psihiatric.

Vlad MixichFoto: Cristian Stefanescu

Din păcate, Mircea Badea nu face asta pentru că ar fi bolnav, ci incită la ură. Tradiţia e bine documentată şi adusă la rafinament de stalinişti şi de nazişti. MirceaBadea e o persoană publică cu o audienţă de sute de mii de spectatori şi, prin urmare, cu influenţă asupra societăţii.

Nu mi se pare nimic amuzant în asta. Nu intră nici în regulile pamfletului. Din contră, e chiar grav. Atunci când sunteţi înjuraţi pe stradă, când sunteţi scuipaţi în trafic sau ameninţaţi cu ranga, atunci când auziţi copii de 10 ani cu înjurătura-n gură, păstraţi un "mulţumesc" şi pentru Mircea Badea. În parte îl merită.

Dar nu înţeleg de ce oameni altfel foarte vigilenţi la orice discurs rasist sau incorect politic sunt destul de relaxaţi în privinţa asta. Feministe, creştini pioşi, neoconservatori, ecologişti, anti-capitalişti, apărători ai drepturilor omului sau alţi activişti... cam tac.

Când Ponta a spus "fă Doină" şi Băsescu "ţigancă împuţită" s-a umplut ţara de scandalizaţi. Dar când Badea insultă obscen şi înjură persoane care nu au vreo funcţie publică în faţa unor sute de mii de oameni, spunem: "Lasă-l mă, aşa e Badea: nebun".

Dar nu. Mircea Badea nu e nebun.

Notă: În România, o decizie a instanţei a decis că profilul de Facebook este spaţiu public. Mircea Badea este urmărit pe Facebook de aproape 270.000 de utilizatori.