Viitorul Uniunii Europene se joaca in timp ce Vladimir Putin glumeste

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Vineri, 27 iunie 2014, 7:39 Actualitate | Opinii


Vlad Mixich
Foto: Cristian Stefanescu
Ceaţa gazelor toxice plutea acum un secol peste orăşelul flamand Ypres, acolo unde a făcut ravagii un prim război mondial declanşat de minţile încinse ale conducătorilor europeni ai vremii. Astăzi, în acelaşi orăşel, liderii europeni contemporani nouă se întâlnesc pentru a încerca să împrăştie un alt soi de ceaţă, mai greu de sesizat dar la fel de periculoasă.

Vreau să distrug Uniunea Europeană (...) cred într-o Europă a naţiunilor-state. Am o anumită admiraţie pentru Vladimir Putin pentru că nu permite altor ţări să-i impună decizii”. Aceste enunţuri nu sunt emise de unul dintre ideologii Kremlinului, ci de politicianul care a câştigat un sfert din voturile francezilor prezenţi la ultimele alegeri europarlamentare.

Dar şi Vladimir Putin are o anumită simpatie pentru Marine le Pen căci, similar colegei sale din Franţa, şi preşedintele Rusiei preferă o Europă fragmentată într-o mulţime de state cu orgolii şi interese divergente. Strategia lui Divide et impera nu ar fi atât de uşor de aplicat asupra unei Europe dirijată coerent şi care ar ajunge mai uşor la o voce comună.

Aceasta este miza reală a reuniunii de la Ypres. Nu doar dacă un politician sau altul va deveni şeful Comisiei Europene. Ci dacă va începe mutarea centrului puterii dinspre guvernele „naţiunilor-state” înspre instituţiile europene care funcţionează la Bruxelles. Dacă după o uniune vamală de succes, dacă după o mai puţin fericită uniune monetară, Europa va intra şi în procesul unificării politice.

Luxemburghezul Jean-Claude Juncker, un creştin-democrat îmbătrânit pe holurile instituţiilor europene, are cele mai mari şanse să devină următorul preşedinte al Comisiei, fabrica de legi a UE. Dansul politic din jurul acestei candidaturi a fost extrem de complicat pentru cancelarul german Angela Merkel care, cel puţin oficial, îl susţine, şi în aceeaşi măsură de riscant pentru premierul britanic David Cameron, care i-a făcut opoziţie foarte agresiv. Juncker este în acelaşi timp departe de opţiunea pro-austeritate economică a Angelei Merkel, dar şi de naţionalismul eurosceptic al unui premier britanic posedat de diavolii populismului.


Jean-Claude Juncker (sursa: Die Zeit)

Juncker a reuşit însă, prin jocul negocierilor politice, să obţină sprijinul europarlamentarilor de stânga şi de dreapta care au demonstrat o remarcabilă solidaritate. Ungerea luxemburghezului în fruntea Comisiei ar creşte virilitatea Parlamentului European şi, consecutiv, importanţa alegerilor europene. Dacă acest precedent va fi creat în aceste zile, este posibil ca, peste câţiva ani, să votăm nu doar pentru câţiva europarlamentari, ci şi pentru „prim-ministrul Uniunii Europene”.

Acel personaj va fi un politician european cu adevărat puternic.

Pentru a nu intra într-un declin accelerat, Uniunea Europeană are nevoie de un astfel de lider puternic şi legitimat prin vot direct. Scăderea galopantă în ultimii ani a popularităţii UE printre proprii cetăţeni are legătură cu criza economică, dar şi cu spectacolul adeseori turmentat al deciziilor luate la nivel înalt.

Atunci când Comisia decide să suspende construcţia în Bulgaria a conductei de gaze South Stream, care va creşte dependenţa energetică a Europei de Rusia, şeful austriac al OMV semnează un nou contract cu Gazpromul şi declară că „Europa are nevoie de gazul rusesc şi va avea nevoie şi mai mult în viitor”.

Atunci când Comisia Europeană face planuri pentru construirea unor conducte interconectoare prin care ţările din vestul UE să poată furniza, în caz de urgenţă, gaze ţărilor din estul UE dependente energetic exclusiv de Rusia, compania germană E.ON semnează contracte pe 20 de ani cu Rusia prin care, în schimbul unor preţuri mici, se angajează să nu re-vândă gazul altor ţări.

În fine, atunci când liderii UE discută despre o nouă rundă de sancţiuni la adresa Rusiei pentru întreţinerea continuă a crizei din Ucraina, unul dintre apropiaţii lui Vladimir Putin, Igor Sechin, este invitat la Berlin unde critică în faţa comunităţii de afaceri germane aceste sancţiuni.


Presedintele Rusiei in vizita la presedintele Austriei (sursa: Reuters)

Serviciile secrete ale lui Vladimir Putin au fost de altfel foarte preocupate să fisureze credibilitatea Uniunii Europene şi a alianţei ei cu Statele Unite. Sprijinul activ al Kremlinului, financiar şi logistic, pentru partidele extremiste eurosceptice a fost deja demonstrat. Celebra formulă „Fuck the EU”, emisă de un diplomat american, a ajuns pe piaţă în urma unei înregistrări efectuate de ruşi. O altă înregistrare ilegală a serviciilor ruse, de această dată în Polonia, a diminuat şansa reală a lui Radoslaw Sikorski, un anti-putinist vehement, de a deveni viitorul ministru de externe al UE.

Kremlinul ar face orice pentru a şterge cuvântul uniune din Uniunea Europeană.

Când preşedintele Rusiei a fost primit acum trei zile cu onoruri la Viena, scrie Reuters, atmosfera a devenit jovială atunci când şeful Camerei de Comerţ austriece i-a reamintit lui Vladimir Putin că, în 1914, Ucraina făcea parte din Austria. „Ce vreţi să spuneţi? Ne propuneţi ceva?” a glumit Putin, provocând râsete printre oamenii de afaceri prezenţi. Peste 400 de oameni au fost deja ucişi în conflictul din Ucraina.

Singura şansă pentru ca glumele lui Vladimir Putin să nu se transforme în realitate este ca Uniunea Europeană să redevină o comunitate bazată pe solidaritatea între membri, nu un club în care vii atunci când este soare şi din care pleci când e furtună.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9843 vizualizari

 • +4 (8 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 26 iunie 2014, 22:54)

  [anonim]

  • -14 (18 voturi)    
   Nene bec (Joi, 26 iunie 2014, 23:24)

   smen [anonim] i-a raspuns lui

   Eu zic sa mariti productia de coke si hamburgeri e singura scapare aaa si trimiteti si in Ucraina,parasutati-le niste burgeri de aia buni.In Irak e cam nasoala treaba,s-a nasolit si in Siria nu a mai mers cu armele chimice,se ingroasa gluma,tocmai ce v-au dat afara din Kirgistan de la Manas,bazele din centrul tectonic euroasiatic dispar in ritm galopant,chinezii va spioneaza iar toata productia de bunuri de larg consum e acolo,se impute
   • +7 (11 voturi)    
    Ho cu tata ! (Vineri, 27 iunie 2014, 5:30)

    valjean [utilizator] i-a raspuns lui smen

    Rusnacule, lasa propaganda putinista! lucrurile nu stau chiar asa ! Deocamdata tehnologia inalta si puterea militara sint in vest.Know-howul la fel.Probabil vor gasi o strategie sa le mai tempereze elanul chinezilor, iar despre benzinaria mafiota ...
    • -4 (6 voturi)    
     Tehnologia inalta (Vineri, 27 iunie 2014, 12:59)

     smen [anonim] i-a raspuns lui valjean

     Si putere militara,ahahaha,manuite de cine,de Conchita Wurst,mai sunt barbati in stare sa care o arma in vest in afara de soldatii profesionisti,cam peste 10 ani jumate din populatia majora din vest va fi obeza,deja 1 treime este.
     • +2 (2 voturi)    
      Conform unui articol de pe acest site... (Vineri, 27 iunie 2014, 21:58)

      mcris [utilizator] i-a raspuns lui smen

      ...cele mai obeze populatii din Europa sunt grecii, sarbii si romanii. Las-o mai moale cu Vestul.
   • +6 (6 voturi)    
    Si totusi toata (Vineri, 27 iunie 2014, 9:06)

    Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui smen

    lumea ii invidiaza pe Americani, doreste sa aiba tehnologia lor si vrea sa mearga acolo. Cat de nasoala e treaba dar tot mai bine decat cu rusnacii naclaiti de vodka.
    • -6 (6 voturi)    
     Cativa ani (Vineri, 27 iunie 2014, 13:01)

     smen [anonim] i-a raspuns lui Bogdan_100

     Probabil va mai fi asa pana cand tiparnita va incepe sa dea rateuri iar dolarul va fi inlocuit ca moneda de schimb international in tranzactiile cu petrol si gaze,deja sunt primele semne,cand dolarul isi pierde valoarea putere americanului de cumparare se va diminua considerabil,petrodolarul e pe nasalie
     • +1 (1 vot)    
      Conserva sovietica expirata. (Sâmbătă, 28 iunie 2014, 1:34)

      valjean [utilizator] i-a raspuns lui smen

      Asa va invata pe voi la Radio Moscova ( Vocea Rusiei) ?
  • +5 (13 voturi)    
   Boicot (Joi, 26 iunie 2014, 23:27)

   BennyBenois [anonim] i-a raspuns lui

   Boicot total la ce inseamna imixtiune ilegala a Rusiei in treburile interne ale Romaniei.
  • -10 (14 voturi)    
   Mariti (Vineri, 27 iunie 2014, 0:11)

   smen [anonim] i-a raspuns lui

   Productia de hamburgeri si coke
 • -10 (20 voturi)    
  O sa vedeti in curand (Joi, 26 iunie 2014, 23:21)

  smen [anonim]

  Cum ucrainienii se vor napustii la picioarele lui Putin cerand indurarare dupa ce vor pleca Maccain de acolo si nu le vor mai servi prajituri.Vorbim dupa 2 ierni,incetarea activitatii uzinelor si centrelor de productie din estul Ucrainei precum si intrarea in incapacitate de plata.De aia este Putin urat de occdietnali si de presa lor propagandistica tip CNN pentru ca e mai destept ca ei
  • +8 (12 voturi)    
   Mai Ivan, da-te jos de pe divan... (Vineri, 27 iunie 2014, 5:32)

   valjean [utilizator] i-a raspuns lui smen

   Pasol na turbinca , soviticule !
   • -5 (5 voturi)    
    Valjeane (Vineri, 27 iunie 2014, 13:01)

    smen [anonim] i-a raspuns lui valjean

    Lasa tata tigarile date de americani,vezi ca nu au tutun in ele e o planta tocata care se gaseste in america de sud
    • +1 (1 vot)    
     Mai Kazaciok (Sâmbătă, 28 iunie 2014, 1:37)

     valjean [utilizator] i-a raspuns lui smen

     M-am lasat de fumat de 2 ani si 7 luni, multumesc pentru grija !
 • -9 (13 voturi)    
  Adevarat! (Vineri, 27 iunie 2014, 0:24)

  @Horea [utilizator]

  Le Pen: But you think that there is real freedom of the press in France? Ninety-nine percent of the journalists are leftists! :)))

  Le Pen: The Americans are trying to expand their influence in the world, particularly in Europe. They are defending their own interests, not ours. I am in favor of a multi-polar world in which France once again takes its position as the leader of non-aligned states, not with the US, not with Russia and not with Germany. One should strive to be neither slave nor master.
  • -10 (14 voturi)    
   O poziție corectă (Vineri, 27 iunie 2014, 0:55)

   Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui @Horea

   Între Obama și Putin, o prefer totuși pe Mme. Le Pen, chiar dacă Putin mi se pare răul cel mai mic. Din păcate Germania încă nu se confruntă cu atâtea probleme precum Franța și din acest motiv încă nu au ieșit la iveală partide pro-independență față de SUA și pro-Europă puternică.
   • +8 (10 voturi)    
    Putin, raul mai mic? (Vineri, 27 iunie 2014, 6:35)

    Spiky [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

    Raul mai mic decat ce? Diavolul? Rusia, atunci cand era sub tar, era poreclita "ihchisoarea popoarelor", Sub Stalin, obiectul admiratiei lui Putin, ar fi trebuit sa se numeasca "camera de tortura a popoarelor", sau "lagarul de exterminare a popoarelor". Doresti exterminarea poporului roman? Doresti ca Romania sa ajunga din nou dub cizma sovietica? Poate ca Romania este colonie europeana sau americana, dar uite ce au ajuns coloniile lor: Tahiti, colonie franceza, raiul pe pamant, Hawai, la fel. Coloniile rusesti: republicile central asiatice, Belarus, niste dictaturi nenorocite; Ucraina, Georgia, Moldova, sfasiate de separatism, partea ex-DDR a Germaniei nici acum, dupa cati bani a bagat Germania in ea, tot nu se dezvolta economic. Raul tau mai mic este cel mai mare rau al planetei. Rusia, o tara de oameni inteligenti, este subdezvoltata tehnologic de SUTE DE ANI!!!!
   • +2 (2 voturi)    
    @ Nymik (Sâmbătă, 28 iunie 2014, 1:41)

    valjean [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

    Vise taica ! Lasati voi dezbinarea asta pe care o urmariti intre SUA si Europa !
    Vechea tactica ruseasca de dezbina si cucereste numai tine!
 • -4 (8 voturi)    
  lideri inteligenti... (Vineri, 27 iunie 2014, 8:21)

  costica [anonim]

  Ca Vladimir Putin este un lider inteligent nu mai incape indoiala, ma intreb insa de ce in fruntea UE nu gasim asa ceva, sau cumva interesele din UE sunt de fapt putin cam divergente si d-aia UE e cum e iar Rusia e.
  Rusia e cea care a recuperat din terenul pierdut ca mare putere mondiala dupa destramarea URSS iar meritul ii revine evident lui Putin.
  Vedem bine ca azi nu se intampla prea multe in lumea asta unde Rusia sa nu aiba un cuvant de spus, ba mai mult cred ca Putin triumfa in fata eforturilor UE de a face fata Rusiei, pentru ca in UE vedem bine ca Germania, Franta, Anglia, acum si Austria au interese strategice in Rusia si cam inclina spre Rusia in fapte in ciuda declaratiilor politice de fatada.
  Greu de evaluat viitorul UE in fata Rusiei.
  D-aia Putin isi permite sa glumeasca.
  • -3 (7 voturi)    
   Unde ni sunt visătorii ... (Vineri, 27 iunie 2014, 9:24)

   LianBerthold [anonim] i-a raspuns lui costica

   Exact! În fruntea UE o să ajungă tot un moş sclerozat, una din vitele care au păscut ani şi ani de zile bălăriile de pe la Brixelles. Cum să ai vreo pretenţie ca UE să ridice capul în aceste condiţiii?
 • 0 (2 voturi)    
  Romania si Bulgaria incotro ? (Vineri, 27 iunie 2014, 9:40)

  k [anonim]

  Articol excelent !
  Dar Romania ma intereseaza. Cine poate spune pe ce harta suntem acum ? Figuram inca in viitorul UE sau am fost deja vanduti Eurasiei ?... E clar ca multe jocuri s-au facut deja intr-o barca pe lac, departe de spionii NSA si FSB, dar in linii mari Europa pare sa spuna ''fk USA'', si sa cada la pace cu Putin, oferindu-i ce ?
  Putin deja a oferit capital Ungariei si promisiunea Tinutului Secuiesc Extins. Intebarea este daca are si acordul UE, si cred ca da, il are...Ungaria va fi noua frontiera intre UE su Eurasia. ''Nu avem nevoie de Bulgaria si Romania decat pentru relatii economice dar inafara Noului Spatiu Schengen - care urmeaza sa fie reevaluat ''...
  Va fi bine, va fi rau ? Intentiile rusilor le cunoastem, faptele lor le vedem, rezultatele sunt si mai clare, chiar in tara lor bogata si puternica : dictatura si saracie, oligarhi superbogati si masa de saraci drogata de panslavism primitiv, neo-fascisto-comunisto-ortodox, hipnoza saracului dependent de pomana ...
  Trist viitor, viitorul Romaniei, sau... al Rrominiei.
 • -2 (4 voturi)    
  Ipocrizie (Vineri, 27 iunie 2014, 10:36)

  Mihai [anonim]

  I. „Dacă după o uniune vamală de succes, dacă după o mai puţin fericită uniune monetară, Europa va intra şi în procesul unificării politice.”:

  1/ Uniunea vamala a fost de succes pentru ca a permis statelor dezvoltate sa exporte fara restrictii in cele mai sarace, omorand in mare parte productia concurenta locala.

  2/ Uniunea monetara a fost mai putin fericita pentru ca, desi, pe de o parte, a luat o parghie importanta din mana guvernelor nationale, pe de alta parte a obligat statele bogate sa finanteze deficitele statelor sarace din zona EURO.

  3/ Unificarea politica va avea si mai putin succes pentru ca sunt multi cei care nu vor sa fie condusi de Germania, printre care si cateva state mari, dupa cum o arata rezultatele alegerilor din Franta si Marea Britanie.

  II. „naţionalismul eurosceptic al unui premier britanic posedat de diavolii populismului”: sigur, oricine pune interesul national inaintea directivelor de la Bruxelles trebuie demonizat.

  III. „Celebra formulă „Fuck the EU”, ..., a ajuns pe piaţă în urma unei înregistrări efectuate de ruşi. O altă înregistrare ilegală a serviciilor ruse, ..., a diminuat şansa reală a lui Radoslaw Sikorski, ..., de a deveni viitorul ministru de externe al UE.”

  Haideti sa ne imaginam ca:

  1/ ar fi aparut o inregistrare cu Ponta declarandu-i lui Sova „Imi bag ... in UE !”

  2/ ar fi aparut o inregistrare cu Isarescu declarandu-i lui Ponta „te sprijin in campania electorala tiparind cati bani ai nevoie, dar ajuta-ma si tu eliminandu-l pe ministrul de finante din guvern, ca imi baga strambe”.

  Nu-i asa ca, in ambele situatii, pe hotnews nimeni nu s-ar fi intrebat cine a facut inregistrarile, ci ar fi aparut o multime de articole care, in primul caz, sa critice antieuropenismul lui Ponta si, in al doilea caz, sa ceara o ancheta DNA pentru trafic de influenta la nivel inalt ? Domnule Mixich, v-ati gandit vreodata ca, si datorita acestui gen de ipocrizie, a obtinut Marine le Pen 25% ?
 • -1 (1 vot)    
  Problema cu UE este ca... (Vineri, 27 iunie 2014, 22:03)

  mcris [utilizator]

  ...nu a fost niciodata o uniune adevarata, spre deosebire de SUA, unde salariul minim este acelasi in toate cele 50 de state.
  • 0 (0 voturi)    
   corect.. (Sâmbătă, 28 iunie 2014, 8:25)

   costica [anonim] i-a raspuns lui mcris

   Este o uniune artificiala.
   Diferentele de dezvoltare se traduc in diferente de putere, adica Dna Merkel si acolitii ei bogati din UE fac si desfac dupa voia si interesele lor, dar si asa e mai de bine pentru Romania noastra, nici nu vreau sa ma gandesc cum ar fi fost azi Romania fara UE.
   Vorba aia: rau cu rau dar mai rau fara rau.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by