Faptele:

Otilia NutuFoto: Arhiva personala

1. pretul la cel mai apropiat hub de gaze de noi, Baumgarten, era cca 78 RON/MWh ieri. Pretul de gaze de productie interna, reglementat, la noi e 89 RON/MWh. Daca ceri AZI o oferta de pret de gaze, consumator industrial fiind, unui furnizor de gaze, iti va da referinta Baumgarten + tarife de retea. Recomand consumatorilor industriali reglementati sa incerce si sa vada daca nu obtin preturi mai bune.

2. liberalizarea “acum” ar insemna ca furnizorii sa nu mai cumpere la pret reglementat, si nici in anumite proportii reglementate de “gaz de import” si “gaz de productie interna”, ci sa negocieze liber cu producatorii si importatorii ce si cat cumpara, si sa isi atraga clientii. Evident ca furnizorilor reglementati nu le convine sa-si bata capul cu gasirea gazului si a clientilor, e mai simplu sa ai cu voie de la stat o piata reglementata, garantata, cu profit reglementat, garantat. De retinut ca liberalizarea “acum” nu inseamna ca vom avea de maine o bursa moderna de gaze – asta se va construi in timp, odata ce incepem sa ne miscam. Si nici investitii nu vom avea, ca sa se diversifice sursele de gaze, pana cand investitorii nu vor fi convinsi ca pot vinde la preturi de piata, nu la cat vrea muschiul statului sa subevalueze resursele.

3. scopul “calendarului de cresteri de preturi” (HG 22/2013) era sa se ajunga la “convergenta cu preturile internationale”. S-a ajuns, ba chiar s-a depasit un pic. De ce nu recunoastem ca acest calendar si-a atins deja scopul? Ca la iarna sa spunem, “iarna nu se poate, trebuie amanat din nou?”

4. se argumenteaza ca nu e suficient sa creasca preturile la gaze, trebuie un “Road map” cu alte reforme insitutionale, de reglementare, legislative – constructia unei piete de echilibrare, codul tehnic, codul comercial, modele de piata etc. Vi se va spune ca nu avem asa ceva, ceea ce e o minciuna! Se uita ca avem deja un calendar de masuri, negociat cu UE in iulie 2012 si aprobat. Cine e curios poate gasi aici varianta oficiala a road map-ului anexat la calendarul propriu-zis.http://www.mfinante.ro/preturigaze.html?pagina=buletin – programul de masuri.

Calendarul de cresteri de preturi, PLUS programul de masuri, a fost adoptat initial in vara lui 2012 prin memorandum de guvern, iar masurile au fost negociate cu Comisia, care a trimis comentarii inainte sa se aprobe in forma finala. Comisia a acceptat calendarul SI programul de masuri, in ansamblu ca, justificare pt derogare de la liberalizarea imediata ceruta de Directiva 73. Abia apoi s-a publicat calendarul in HG 22/2013, care contine doar calendarul de cresteri de preturi; dar nu s-a denuntat memorandumul, deci si programul de masuri e in vigoare.

In practica, programul de reglementare ANRE 2013 a inclus reglementarile pe care le avea de facut ANRE conform acestui plan de masuri; la fel, la Transgaz, masurile aferente apar in programul lor etc. Din pacate, sunt intarzieri. Dar solutia e aplicarea ACESTUI calendar, nu inventarea unuia nou.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro