S-au inmultit avertismentele transmise de premierul Victor Ponta serviciilor de informatii, acuzate ca joaca politic impotriva PSD. Ponta si Ghita au dezvoltat o intreaga teorie a conspiratiei, dar n-au produs nici o proba in sustinerea unor insinuari atat de grave. Cu sase luni inainte de prezidentiale, avand in vedere miza uriasa a alegerilor, exista un risc major ca PSD sa reia asaltul asupra institutiilor cheie in incercarea de a le subordona. Aceasta actiune pare foarte posibila. S-a strans o masa critica de indicii, informatii si declaratii publice ca se pregateste un nou atac impotriva structurilor de informatii si DNA, curentul si motorul, cum le-a descris cineva.

Dan TapalagaFoto: Hotnews
  • Din nou opozitia doarme, lipsita de reactie, ocupata cu fuziuni si candidati iar Traian Basescu tace.

Procurorul sef DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat public, duminica si luni, in interviuri pentru B1 si Europa FM, ca oamenii politici fac presiuni pentru amputarea DNA, dar ca nu stie daca Guvernul pregateste ceva. Pentru cine stie sa citeasca printre randuri, aceste declaratii suna ca un semnal de alarma tras in extremis. Adaugati ostilitatea manifestata fara exceptie de catre toti politicienii impotriva DNA. Procurorii anticoruptie au ajuns sa fie sustinuti astazi doar din afara tarii si de o mana de oameni din presa si societatea civila.

La capitolul presiuni si avertismente intra si declaratiile facute de Victor Ponta duminica, dupa retragerea lui Antonescu din cursa pentru Cotroceni. Desi n-a fost explicit, a sugerat ca serviciile de informatii joaca impotriva lui si in favoarea lui Iohannis: "În laboratoare se testează tot felul de persoane. Eu nu sunt bun pentru anumite structuri pentru preşedinte că sunt premier şi preşedintele unui mare partid."

La cine se referea Victor Ponta? Avea, probabil, in vedere structurile luate in colimator inainte de alegeri de amicul sau, Sebastian Ghita, Tanarul oligarh le ameninta in debutul campaniei electorale. Intr-un interviu acordat EVZ in aprilie, Ghita le soma sa nu se bage in alegeri: "Alegerile nu sunt între PICCJ, DNA, DIICOT, SRI, SIE, STS si alte entităti cu 3-4 litere. Oamenii îsi pun încrederea în primar, presedinte, deputat, senator etc. si, din patru în patru ani, pe ei îi sanctionează prin vot. Asa functionează democratia! Justitia aplică legea, nu o face! Nu stabileste priorităti în societate! Prioritătile sunt stabilite de oameni, prin vot. Asta dacă vrem democratie".

In interviul acordat HotNews.ro saptamana trecuta, Ghita explica faptul ca si-a exprimat atunci "ingrijorarea ca putem trai o competitie intre partide politice si institutii", cu trimitere din nou la DNA si SRI.

Tot prin aprillie, pe fondul valului de anchete impotriva baronilor PSD, Victor Ponta scria pe Facebook ca "trebuie sa punem capat tranzitiei de la societatea comunista (cu accesele sale securiste din ultimii 10 ani) spre o tara europeana, cu oameni mai linistiti si mai demni, guvernati de valori si obiective comune, nu de frica de mascati si de linsajul public din partea unor jurnalisti fascisto-comunistoizi!".

Teoria conspiratiei a atins apogeul cu episodul tentativei de abandonare a Palatului Victoria de catre premier. Va amintiti cum Ponta a anuntat public ca-si va muta biroul in sediul MApN de teama sa nu fie ascultat. Dupa ce in presa au aparut fragmente din rechizitoriul DNA in cazul Duicu, din care reiesea ca baronul de Mededinti, aranja numiri in functii la Ministerul de Interne din biroul premierului, Ponta s-a declarat victima unor conspiratii: "Deci a fost o inscenare de presa, DNA nu are nicio treaba cu chestia asta. Or eu vreau, pana in noiembrie, ca asemenea inscenari si montaje, facute de Basescu si oamenii din jurul lui, sa fie dejucate foarte clar si foarte simplu, nu am nimic de ascuns".

De observat obsesia pentru zona oculta a serviciilor si groaza ca e vanat. Pana si nefericita idee (intre timp abandonata) de a se ascunde intr-un buncar la MApN, un gest extrem intr-o tara aflata totusi in vremuri de pace, arata si ea ca Ponta a dezvoltat un fel de manie a persecutiei, a facut un fix din "structuri".

Antena 3 a avut mereu o pasiune pentru servicii, mai ales Dan Voiculescu. Convingerea lor este ca Traian Basescu conduce tara cu ajutorul SRI si STS si fac tot posibilul sa gaseasca motive pentru a schimba conducerea celor doua servicii. Daca nu gasesc, inventeaza. Fie insceneaza brese de securitate, fie baga in spital oameni sanatosi tun.

Uneori, nici ei nu par sa mai faca diferenta intre informatie si fictiune. Antena 3 a anuntat astazi drept stire propria dorinta, anume internarea in spital, la Viena, a sefului STS, Marcel Opris. Doua ore mai tarziu, Opris intra voios in Palatul Parlamentului. Gafa sau reluarea campaniei impotriva serviciilor?

In paranteza fie spus, oligarhii asa procedeaza in general: daca nu te pot scoate altfel din joc, cauta sa te compromita.

PSD inca se opinteste sa treaca STS in subordinea guvernului si sa schimbe modalitatea de numire a sefului STS pentru a-l zbura pe Opris. Va amititi cat s-au chinuit Ponta, Voiculescu si Ghita sa scoata vinovat si STS-ul de intarzierea mare cu care s-a intervenit la accidentul din Apuseni.

Agitatia lui Voiculescu pe tema serviciilor ar putea avea legatura cu apropierea termenului de 10 iunie. Peste doar o saptamana, Curtea de Apel Bucuresti ar trebui sa judece exceptiile ridicate la ultimul termen de avocatii lui Voiculescu. Daca le resping, judecatorii vor scoate dosarul in pronuntare. Ar fi printre ultimele termene inainte de o sentinta. In cazul unei condamnari, Voiculescu intra la inchisoare.

In context, merita amintita preocuparea premierului Victor Ponta de a avea propriul serviciu de informatii, trecand fostul Doi si-un sfert de la ministerul de interne la guvern in directa subordonare. De urmarit activitatea si actiunile acestui serviciu cu o proasta reputatie. Despre fostul Doi si un sfert procurorii spun ca a jucat pana cum de partea baronilor, fiind o frana in lupta anticoruptie si o institutie, la randul ei, roasa de coruptie.

PSD nu poate concepe ca, la aproape doi ani de la preluarea puterii, institutiile de forta actioneaza liber, independente de jocul politic. Victor Ponta si-ar dori ca nasul sau de la SRI, George Maior sa-i spuna una alta, sa-l ajute sa controleze meciul (ce-or fi avut sa-si spuna la intalnirea cu Biden?). Incurajata puternic de Statele Unite, lupta impotriva coruptiei si oligarhilor ar putea produce defectiuni majore in masinariile de partid dar mai ales in aparatul de propaganda si manipulare.

Am vazut la europarlamentare ca judetele cu baroni sub ancheta si-au pierdut capacitatea de mobilizare de odinioara. In concluzie, Voiculescu nu mai dispune de prea mult timp, Ghita se simte incoltit si simuleaza pocainta iar Ponta nu mai are nimic de pierdut. Ori taie curentul si opresc motorul, ori cei trei pierd totul.