Primele rezultate oficiale arata ca pentru PSD victoria zdrobitoare nu e chiar atat de mare cum a fost prezentata de cele trei exitpoll-uri care au gresit in sus cu 5 sau chiar 6 procente, nici dezastrul dreaptei nu echivaleaza cu apocalipsa. Dreapta a obtinut un scor mult sub asteptari, dar merita observat ca electoratul stangii (PSD/PC/UNPR) a ramas sensibil egal cu cel al dreptei (PDL/PNL/ PMP/FC/PNTCD). Votul maghiarilor poate inclina balanta la prezidentiale. Aceasta este vestea oarecum buna, ingropata intr-o mare de vesti proaste. PSD cunoaste bine aceasta realitate si se teme in mod real de turul doi al prezidentialelor, dar o unificare a dreptei pare azi foarte putin probabila.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

PSD a facut tot posibil sa mistifice realitatea, proiectand in ziua alegerilor imaginea unui colos care zdrobeste totul in jur. Toate cele trei exitpoll-uri realizate de case de sondare au anuntat duminica cifre peste pragul psihologic de 40%, infirmate cu cinci sau chiar sase procente in jos la numaratoarea oficiala.

Daca adunam rezultatele obtinute pe 25 mai de partidele de dreapta obtinem un scor cu cateva procente mai slab decat au luat separat PDL si PNL in 2009. Atunci aveau 44% luati impreuna iar acum toate procentele dreptei ajung puse cap la cap undeva la 37%. PSD a crescut cu doar 5% fata de precedentele europarlamentare cand a obtinut 31, 7%. Acum, blocul de dreapta si cel de stanga sunt la egalitate daca lucrurile raman asa. Subliniez, aceste cifre sunt evidente si pentru Ponta&co. Din acest motiv liderul PSD a lansat precipitat, la scurt timp dupa anuntarea primelor estimari, invitatia catre liberali de a reface USL.

Si tot din cauza acestor realitati simple, circula informatii ca in PSD exista la aceasta ora tensiuni si nemultumiri. Ponta se astepta ca Dragnea si baronii sa-l aduca cat mai aproape de 50%, ceea ce i-ar fi asigurat la prezidentiale victoria din primul tur (in caz de mobilizare a 50% din alegatorii inscrisi pe liste). Acest lucru nu s-a intamplat iar Ponta va trebui sa treaca obligatoriu, daca va candida, prin calvarul turului doi. Or, la acest capitol, PSD e marcat de traume istorice. In ultimii zece ani. doi fosti presedinti de partid - Nastase si Geoana - au pierdut la diferenta de cateva zeci de mii de voturi in fata adversarului.

Analizate in context mai larg, nici caderea dreptei nu este atat de dramatica, nici cresterea PSD atat de spectaculoasa. Pur si simplu au ajuns - la modul pur teoretic - doua blocuri relativ egale, arbitrate de UDMR. Privite din perspectiva faramitarii dreptei, rezultatele reprezinta totusi un esec major. O intreaga garnitura de lideri va trebui sa dispara dupa ce au subperformat. Tot cu Antonescu, Blaga, Predoiu, Udrea, Tomac sau MRU in frunte, dreapta nu are nici o sansa. Acesta este adevarul simplu la care se poate rezuma de fapt intreaga analiza.

In PNL s-a dat startul bataliei interne pentru putere, dupa ce Antonescu si Iohannis au anuntat ca-si vor depune mandatul. Daca acest partid ramane unit si in opozitie, dreapta mai poate spera la o mica sansa la prezidentiale. Daca nu, jocul s-a cam inchis.

Va raspunde partidul sau o parte din el chemarii lui Victor Ponta? Cel mai probabil, da. Unii sefi de CJ (cel de la Satu Mare deja a dat un semnal schimband tabara inainte de alegeri), cativa prefecti pusi de liberali inca in functii, o multime de sefi de institutii descentralizate se vor cere alaturi de marele partid din cauza fricii de viitor si din oportunism. In Romania nu moare nimeni pentru o idee sau pe altarul valorilor de partid. Dar chiar si asa, un alt risc major este ca partidul sa ramana prins in lupte interne in cele cateva luni ramase pana la prezidentiale, blocand astfel orice eventual proiect de unificare pe dreapta. Pe scurt, PSD nu si-a atins obiectivul, visul de aur de putea conduce tot de unul singur. Va fi mai departe obligat la aliante.

Insa marele invins al acestor alegeri este Traian Basescu. L-a invins intai de toate publicul, dar a incasat o umilinta si din partea lui Dan Voiculescu. Candidatul inventat si sustinut de Antena 3 - Mircea Diaconu - a obtinut mai multe voturi decat partidul sprijinit masiv de Traian Basescu. Pe scurt, despre asta e vorba. Seful statului, primarii racolati de PMP, investitia masiva in Elena Udrea la un loc n-au putut face cat Voiculescu si Antena 3. Un singur om a luat mai mult decat tot partidul prezidential. Punct. Lectia acestei infrangeri umilitoare este simpla. Un vot bine motivat poate bate un vot adunat cu sila.

Apoi, trebuie spus in clar: nici macar nucleul dur al presedintelui Basescu, mai mare in tot cazul de zece procente, n-a crezut intr-un PMP cu Elena Udrea in frunte. Daca ar fi crezut, PMP avea peste zece procente. Basescu se pregatea sa-i inchine victoria, striga peste tot la televizor ca PMP creste vertiginos datorita Elenei Udrea. Ar trebui sa admita azi ca esecul acestui partid se datoreaza preferatei sale si incapatanarii cu care a biciuit un cal mort. A inventat, orb si surd la semnele realitatii, un politician de carton, a investit intr-o mediocritate fara viitor dar capabila sa faca mult rau dreptei. Ambitia ei fara margini lucreaza in favoarea lui Victor Ponta si PSD.

In PMP au aparut primele voci contestatare - Sebastian Lazaroiu si Daniel Funeriu - insa nu sint semne ca Traian Basescu va renunta usor la preferata sa. Foarte probabil, isi va relua asaltul asupra lui Vasile Blaga. Daca in ciuda tuturor evidentelor o va sustine mai departe pe Elena Udrea, vom avea inca o sursa de conflict perpetuu, o frana suplimentara in calea unificarii dreptei. De subliniat autismul Elenei Udrea, ruptura totala de realitate. Desi esecul i se datoreaza integral, fiind pricipalul vector de imagine al partidului, Udrea sustine ca PMP a obtinut un scor bun, devenind cel mai important partid de dreapta si invita restul partidelor la negocieri!

PDL a obtinut un scor modest si datorita tradarilor din propriul partid, nu doar activitatii slabe din opozitie. Primarii lui Blaga n-au virat doar spre PMP, ci si spre PSD si PNL iar procesul va continua accelerat deoarece alesii locali merg din oportunism cu invingatorul si cu tabara care are ceva de oferit pe termen lung. Singura sansa pentru Vasile Blaga de a opri hemoragia catre alte partide ar fi incheierea rapida a unei aliante cu PNL, pentru a le oferi militantilor sai o perspectiva, un proiect. Pentru aceasta, este nevoie ca si Vasile Blaga sa faca un pas inapoi si sa aduca un lider proaspat si credibil la varful partidului. Antonescu le-a oferit deja oamenilor sai o perspectiva, asumandu-si prompt esecul in paralel cu orientarea partidului catre PPE. Insa sansele unei aliante/fuziuini PDL-PNL sunt acum 50% - 50%.

In esenta, PSD a castigat detasat in fata unei drepte divizate, care a avut numai de pierdut din fragmentarea votului. Unii il vad responsabil pentru situatia de azi pe Traian Basescu, altii pe Vasile Blaga si tot mai multi pe Elena Udrea. Cu totii au avut contributia lor. Cert este ca publicul nu le acorda incedere si le-a sanctionat comportamentul.

O galerie de pseudo-lideri de dreapta, de mediocritati instalate in mod artificial in pozitia de vectori de imagine, si-au dat masura valorii. Cateva figuri de pe dreapta, in frunte cu Udrea, vor trebui sa degajeze putin terenul. Sunt refuzati ostentativ de public, cu toate trucurile mediatice, cu tot transfertul fortat de popularitate incercat de presedintele Basescu. Altii ca MRU, cu tot capitalul sau personal de incredere, vor trebui sa plece capul si sa ridice mai putine pretentii in perioada urmatoare de la politica.

Insa vor trebui analizate mai profund cauzele esecului dreptei. Ele au inceput sa se manifeste inca din 2010, cand presedintele Traian Basescu a inceput sa faca prea multe compromisuri, jocuri de culise si aranjamente de dragul unor interese strict particulare, sacrificand tot mai des interesul public. Indepartarea sa de agenda corecta, tradarea basismului de catre insusi Traian Basescu l-a adus in situatia de azi, cand taraste dupa el un partid mai slab decat candidatul lui Voiculescu.

Pentru asta, publicul de dreapta l-a amendat. Iar publicul de stanga a votat, ca de obicei, manipulat, cumparat, sedus cu populisme, nationalisme ieftine si propaganda bine facuta. Basescu si dreapta mai au o mica sansa in decembrie daca ridica din nou standardele, se curata de impostori si veleitari si promoveaza lideri autentici, nu figuri refuzate constant de public, fara harisma, care pierd alegeri si nu au dovedit mare lucru in cariera lor. Daca nu vor comite gesturi radicale de reforma interna, daca nu vor grabi unificare trecand peste orgolii si adversitati istorice, partidele de dreapta vor netezi calea PSD-ului catre Cotroceni.