​Rafuiala intre Sebastian Ghita si colegul sau de partid, primarul sectorului 3, Robert Negoita, a inceput, dupa toate informatiile, de la panotaj, o afacere de care patronul postului Romania TV e direct interesat. Nu sunt clare detaliile, cum au ajuns doi apropiati ai premierului in relatii atat de proaste incat unul sa-l acuze oficial la parchet pe celalalt de santaj si amenintare cu moartea. Razboaiele interne n-au mers in PSD niciodata atat de departe, oricat de mare era conflictul intre lideri sau grupari. Faptul ca s-a ajuns aici indica o stare interna de exasperare, de nemultumire sau chiar revolta fata de comportamentul lui Sebastian Ghita. Potrivit unor informatii, Negoita n-ar fi singurul scos din minti de pretentiile lui Ghita.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Prietenul de familie al premierului Victor Ponta reclama si primeste tot mai multa putere si influenta, iar comportamentul sau in interiorul partidului nu difera de aroganta afisata public. A reusit insa performanta de a a-si atrage antipatia interna in doar trei ani de la debutul ascensiunii sale la varful PSD. Ghita a ars rapid etapele, iar astazi este un fel de Voiculescu mai tanar, cu nimic diferit de metehnele batranului turnator. Faptul ca s-a procopsit recent cu inca o acuzatie de santaj nu face decat sa completeze si sa consolideze o proasta reputatie, cu toate precautiile si distanta care trebuie luate fata de acuzatiile victimei.

Sebastian Ghita si Dan Voiculescu vin din alta generatie si epoca, dar actiunile si atitudinea lor seamana, in realitate, ca doua picaturi de apa. Atat Ghita cat si Voiculescu sunt acuzati ca au utilizat arma santajului in afaceri, amenintarea si influenta politica. Si unul si celalalt se incadreaza perfect in portretul robot facut de americani oligarhilor din Estul Europei, crescuti in umbra coruptiei, parazitand state captive si vulnerabile.

Bolnavi de putere, vor sa controleze decizia politica, sa puna premieri si presedinti, sa joace tare. Ameninta ziaristii incomozi cu tribunalul sau ii terfelesc la televizor incercand sa-i intimideze. Ziaristii care au scris despre Dan Voiculescu ca aproape s-a demascat in momentul retinerii judecatorului Stan Mustata la ultimul termen au primit somatii avocatesti (Liviu Avram de la Adevarul, Ondine Gherghut de la Romania Libera). Voiculescu comite gesturi disperate, apasa la maxim pe acceleratie si se arata dispus sa faca orice deoarece peste putin timp, in decembrie 2014, dosarul ICA se va prescrie. Daca pana atunci supravietuieste, scapa. Nu-l intereseaza daca pentru asta trebuie sa darame justitia, sa scoata Romania din NATO si UE prin actiuni de tipul loviturii de stat din vara lui 2012 sau sa faca jocurile Rusiei promovand cel mai agresiv discurs nationalist, eurosceptic si antioccidental.

Ghita procedeaza la fel, direct sau prin fratele sau: ameninta ziaristi cu procese, trimite somatii, intimideaza si pune presiune pe cei care mai scriu despre afacerile sale cu statul (pe Sorina Matei sau pe subsemnatul). Spre deosebire de Voiculescu, Ghita doreste, totusi, sa pastreze aparentele la intern si imaginea de “good guy” la exterior. Dar ei raman ceea ce sunt: mari vulnerabilitati ale statului roman, pericole majore la adresa democratiei. Or, Romania nu-si mai permite sa fie terenul de joaca al mogulilor. Nici viitorii presedinti sau premieri n-ar trebui sa-si mai permita evaluarea si reevaluarea oligarhilor cu atata usurinta cu care au facut-o Traian Basescu (cu Ghita) sau Victor Ponta (cu Voiculescu) in functie de meschine calcule electorale. Fara ajutorul lor n-ar fi ajuns azi ceea ce sunt.

Din fericire pentru Romania si nefericire pentru ei, contextul general nu-i prea ajuta tocmai acum, cand sunt la un pas de a avea toata puterea, astfel ca s-ar putea bucura din plin de beneficiile ei. Sunt la un pas de a avea totul, desi sunt amandoi atat de aproape de a nu mai avea nimic. Culmea ironiei, asa s-a intamplat si cu Vantu, si cu Nastase si cu mai toti cei care s-au crezut, la un moment dat, imparatii Romaniei.

Desantul oficialilor americani si ai NATO la Bucuresti ar trebui sa-i puna pe ganduri. Tot ce au vazut pana azi – deratizare in subsoluri, curatenie la etajele superioare ale puterii – va continua in forta cu sprijin masiv extern, anuntat pe fata de Washington. Romania nu-si joaca acum doar propriul viitor, ci se decide soarta unei intregi regiuni pentru urmatoarele generatii de aici incolo. De unde si atat de mult interes fata de soarta Romaniei. De data asta geografia salveaza Romania.

Secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen a declarat, intr-un interviu pentru HotNews.ro, ca e posibil ca Romania sa detina baze militare permanente din septembrie si ca Rusia face tot ce-i sta in putere pentru a destabiliza situatia in regiune, inclusiv la noi: “Fara indoiala ca exista o activitate crescuta a spionajului rusesc peste limitele traditionale. Vedem clar cum Rusia este, de asemenea, angajata masiv in raspindirea de dezinformari, campanii de manipulare, care includ influentarea mass-media si a ONG-urilor. Este o operatiune foarte sofisticata cu scopul de a influenta opinia publica, ca si procesul de decizie politica in statele membre NATO.”

Nu isi face nimeni iluzii. Mogulii nu o sa dispara, pe locul lasat gol de Vantu s-a ridicat Ghita, pe locul lui Voiculescu se va catara altcineva si tot asa. Cu timpul, insa, oligarhii vor intelege ca exista linii rosii peste care nu pot trece si reguli peste care nu pot sari fara sa plateasca, intr-o buna zi, pentru pretentia de a conduce statul in mod nelegitim. Pentru asta, trebuie bagati la loc in tarc. Epoca in care puteau face chiar orice tocmai se incheie.

Cateva observatii suplimentare despre Dan Voiculescu (Ce vrea sa spuna Voiculescu in cartea lui, aprilie 2014)

  • "Este, sa admitem, poate cel mai inteligent, puternic si abil dintre exemplarele lumii vechi.(...) Voiculescu se vede jucand in filmul istoriei doar roluri principale, cele secundare fiind rezervate sefilor de partide, altor politicieni. Se aseaza singur in galeria parintilor neamului, sculptand de zor la propria statuie, sufland aur peste propria efigie. (…) Posesorul unui ego supradilatat, obsedat de putere, avid dupa recunoastera statutului sau de mogul atotputernic, nu concepe un politician peste capul sau (…) Oricat se straduieste sa distruga mitul de papusar, sfarseste prin a-l cultiva. Voiculescu este pur si simplu indragostit de imaginea sa de aranjor din culise, de sforar iscusit si regizor subtil al marilor evenimente politice (…) Ultimul exemplar din galeria dinozaurilor, specia Varan, Voiculescu se lupta sangeros cu statul, cu institutiile lui, cu liderii politici, pentru a-i subordona simblic intereselor sale. Pe masura ce avanseaza in varsta, paranoia puterii se manifesta tot mai agresiv. Ultimul sau mare pariu este ca, spre deosebire de toti ceilalti, nu doar ca va supravietui, dar va castiga batalia finala. Aceea de a spune intr-o buna zi: statul sunt eu."

Cateva observatii suplimentare despre Ghita (Portretul golanului la tinerete si la batranete, aprilie 2011)

  • "Din dialogurile Ghita - Vantu nu vedem profilul unui tanar om de afaceri crescut prin multinationale, cu o cultura de business sanatoasa, ci noua generatie de marionete, noua garnitura de golani. Ghita depinde de bunavointa statului si a structurilor sale dar tinde, la fel ca Vantu, sa-l domine, sa-l captureze si sa-l jumuleasca de bani. Pare la fel de bolnav dupa putere, la fel de setos sa-si subordoneze politicieni, castrat de orice valori etice.  (…) Ambitios, inteligent si abil, Ghita l-a scos temporar din joc pe marele outlaw SOV cu armele statului de drept, cu legea. Ceva imi spune - o evaluare pur subiectiva - ca si cu ajutorul lui Traian Basescu, care a dezghetat in mod suspect dar relevant relatiile cu Realitatea TV. Sistemul l-a lasat pe SOV si l-a luat in brate pe SAG. Asistam la primul schimb brutal de generatii in interiorul unui sistem putred de putere, care include politica in combinatie cu presa si afacerile plus zona sulfuroasa a serviciilor. Transferul de putere se face, exact cum spune Vantu: fara mama, fara tata, fara prizonieri. Gruparile vechi sunt inlocuite in forta de cele noi - pleaca Vantu-Geoana, vine Ghita-Ponta -  intr-un razboi presarat cu amenintari, santaje si tentative de take-over dupa model rusesc. In acest sistem, oamenii nu valoreaza nimic, sunt simple unelte, bune de folosit, de dispretuit si de omorat - la propriu sau simbolic -  cand incep sa te incurce.”

Traian Basescu despre Sebastian Ghita si Dan Voiculescu (aprilie 2014, Realitatea TV)

  • “Mai toxic este Ghiță decât Voiculescu. Știi cine e Voiculescu. E un turnător nenorocit, și-a turnat familia, rudele la Securitate, salariații lui recită pe bani. La Antena 3 sunt niște salariați, le-ați spus ziariști, i-ați înnobilat. Ghiță e alt specimen, e din generația tânără. Vîntu a dobândit un imperiu mediatic furând de la privați. Ghiță numai cu bani de la stat, numai prin contracte cu statul, sprijini în mod categoric de Victor Ponta, ia bani din afaceri cu statul, după care se pune cu arme și bagaje la construcția statuii lui Ponta. Ghiță e mai pericolos decât Voiculescu".