In rezumat, faptele arata cam asa: procurorii sustin ca baronul Duicu, zis Gioni Gazolina, aranja, din cancelaria premierului Ponta, promovarea unui anume Ponea, sef la IJP Mehedinti, in functii importante din MAI. Ponta insusi l-ar fi convocat la Guvern pe seful Politiei, Petre Toba, care s-ar fi intalnit cu baronul Duicu. Premierul Ponta neaga ca ar fi vorbit asa ceva, dar spune ca si daca ar fi facut-o nu era nimic ilegal. Sunt Premier - explica Ponta - Politia este la Guvern, daca e grav ca eu conduc Guvernul trebuie sa fiu rasturnat de Parlament! In plus, adauga premierul, Ponea n-a fost promovat, procurorii l-au luat pe sus in dosarul Duicu tot din pozitia de sef al IJP Mehedinti. Asadar, care ar fi problema?

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Ar fi mai multe, mari si late. In primul rand, constatam ca prin cancelaria premierului, pe sub nasul lui Victor Ponta, zburda un baron cercetat penal, posesor de porecla inspirata parca din traficul cu carburanti din vremea embargoului asupra Iugoslaviei. Duicu aranjeaza functii prin SMS-uri, cheama sefii politiei la raport, instaleaza oameni in pozitii cheie. In peisaj se nimereste, ce intamplare, insusi ministrul de interne. De notat ca, la momentul cand facea parada de influenta sa, baronul Duicu se afla deja sub ancheta pentru o multime de infractiuni, una mai sinistra decat alta. Cu atat mai mult n-avea ce sa caute in cancelaria premierului, in compania sefilor politiei.

In declaratia de inculpat, Duicu sustine ca discutia cu dl Toba a avut intr-adevar loc in sediul guvernului, la seful cancelariei primului ministru, dl Vlad Stoica. Declara insa ca nu primul ministru l-a chemat pe Toba la seful cancelariei si ca nu stie cine a facut-o. Duicu pretinde ca n-a discutat despre vreo avansare ci despre faptul ca Ponea era hartuit de sefi. Intrebat de procuror ce a vrut sa spuna cu fraza "Ma duc la premier dimineata si o sa-l sun si pe premier sa-l sune ca eu vreau sa-l stabilizeze pe acesta bine aici", Duicu raspunde antologic: "Nu stiu ce am vrut sa zic".

La randul sau, Victor Ponta afirma ca n-a discutat despre avansarea lui Ponea, dovada ca nici n-a fost promovat de la Mehedinti la MAI. Deci? De ce atata agitatie? Politia este la guvern, adevarat, discutiile despre numiri pe functii sunt firesti. Cam nefiresc e sa vezi sefi din politie batand din calcaie la ordinele unor cercetati penal pentru fapte de coruptie si abuzuri grave. Daca asta stau lucrurile, premierul ce zice? I se pare normal ca niste baroni dubiosi sa faca legea in politie chiar din biroul sau? Nu are nici o raspundere? Nu crede ca s-a ajuns cam departe?

A doua problema majora. Doua luni mai tarziu, prin septembrie 2013, sotia inspectorului sef Ponea a fost propusa de ministrul justitiei, Robert Cazanciuc, la o functie importanta de conducere in cadrul DNA. Cazanciuc a negat, tragand o minciuna publica nedemna pentru un ministru de justitie. Un concurs de imprejurari a facut ca numele ei sa fie retras discret de la CSM in septembrie, dar exista suficiente dovezi/ martori ca propunerea a plecat de la MJ.

Cum a ajuns ministrul justitiei tocmai la Ponea, sotia sefului politiei din Mehedinti? Tot pe filiera de inflenta a baronului Duicu? Foarte probabil. Nici de aceasta data premierul Ponta nu are nici o raspundere? Cand niste oameni sub ancheta reusesc sa dispuna asupra unor numiri cheie in DNA, seful guvernului ce are de spus? Nu simte nevoia sa clarifice cum ajung propuneri dubioase pe masa ministrului justitie?

Exista in referatul procurorilor, mai precis in declaratia de inculpat a lui Adrian Duicu, un pasaj care ne indica posibile detalii despre cum a ajuns sotia lui Ponea sa fie propusa la DNA. Iata-l:

"Intrebare procuror: Cunoasteti pe domnii Vlad Stoica, Adi Badescu si Georgescu Ionel?

Raspuns inculpat: Ii cunosc pe linie de partid.

Intrebare procuror: Este adevarat ca i-ati zis lui Georgescu Ionel sa ii dea lui Adi Badescu un curriculum vitae al d-ne Ponea Elisabeta ca sa-l transmita lui Vlad Stoica?

Raspuns inculpat: Nu"

Vlad Stoica este, dupa cum am aflat deja, seful cancelariei primului ministru. Dar cine este Ionel Georgescu? Sorina Matei explica pe blogul ei: "Pentru că în mod natural și logic aproape toate se leagă, din Mehedinți se trage și cel de-al doilea dintre cei mai destoinici locotenenți ai generalului Dumitru Iliescu. Ionel Georgescu, fostul șef al DGIPI, prietenul politicienilor și unor vedete, din cauza căruia în 2009 s-a rupt un întreg Guvern și coaliție și au picat trei miniștri de Interne, este cel care acum, în realitate, patronează județul prin puterea de influență pe care o are". Acest Ionel Georgescu era si preferatul lui Vanghelie, care gasea intamplator pe banca in parc informatii clasificate si dosare lasate de Mos Craciun.

Ce vedem aici e o retea tentaculara intinsa la varful Guvernului dupa modelul Catalin Voicu. Numai cazul baronului Duicu reclama singur demisia premierului. Influenta jupanului de la Mehedinti asupra marimilor de la Bucuresti denota o vulnerabilitate majora la varful Guvernului. Ne arata un premier slab, aflat la mana unor capetenii locale primitive si profund corupte. Premierul Victor Ponta depinde de bunavointa lor in campania pentru prezidentiale daca va dori sa candideze. Cum sa aiba puterea sa se elibereze de ei? De ce li s-ar opune?

A treia si poate cea mai grava problema este ca premierul Ponta pare captiv in plasa retelelor de baroni si interese nelegitime, iar Guvernul - mosia lor. Avem deja mult prea multe cazuri de vaste retele suspectate de coruptie, cu tentaculele intinse la varful Guvernului Ponta: cazul Pavaleanu, trimis consilier la SGG si acuzat de o evaziune fiscala de 35 de milioane de euro, tot clanul Cozma pus sub acuzare (seful CJ, fiul deputat, fiica notar), cadourile in terenuri facute sefului CJ Braila, Bunea Stancu, ordonanta ASF, data tot in beneficiul unor cercetati penal cu concursul unor ministri si cu aprobarea premierului, sustinerea pana in panzele albe a unor ministri azi in inchisoare (Fenechiu), insistenta de a face privatizarea CFR Marfa cu Gruia Stoica (intre timp arestat preventiv pentru cumparare de influenta), refacerea aliantei mediatice cu Dan Voiculescu, deja condamnat la inchisoare in prima instanta, solidarizarea cu Duicu, Prioteasa, Mazare&co, mandria afisata de a fi discipolul lui Adrian Nastase, azi condamnat intr-un nou dosar de coruptie. La ce bun un asa prim-ministru?

Adaugati la peisajul de mai sus faptul ca bunul amic al premierului, deputatul PSD Sebastian Ghita (crescut de clanul Cozma), castiga pe banda rulanta contracte cu statul. Cand premierul a realizat ca procurorii s-au apropiat periculos de biroul sau, a intors foaia. Impreuna cu amicul Ghita, a inceput sa ameninte si sa atace iarasi justitia, in clasicele de acum tentative de intimidare. Nici un politician nu a castigat luptand cu atata zel, pe fata, impotriva interesului public si in favoarea unor cercetati penal.

Tabloul zugravit mai sus indica faptul ca decizia guvernamentala este grevata la varf de serioase suspiciuni de coruptie. Sunt prea multe cazuri pentru ca premierul Victor Ponta sa mai poata continua ca premier legitim si credibil. Este doar o chestiune de timp pana cand fostul procuror va ajunge sa raspunda, ca politician (la vot) sau ca premier (institutional), pentru retelele tentaculare de coruptie crescute "in cel mai cinstit guvern".

Publicul va intelege in cele din urma ca nu se reduce totul la o rafuiala politica de campanie in lupta pentru Cotroceni. Inainte de toate este lupta unor institutii - cate au mai ramas in picioare - pentru eliberarea unui stat din captivitate. Nici publicul intern, nici partenerii externi nu-si doresc, in contextul regional tensionat, un guvern vulnerabil si slab. Exista un risc real ca modelul tentacular sa supravietuiasca dupa noiembrie 2014, dar pana la urma poporul va decide in ce fel de stat doreste sa traiasca cu toate eforturile institutiilor de a evita un dezastru.