Antena 3 s-a angajat cu toate fortele in strangerea de semnaturi pentru candidatura asa zis independenta la Parlamentul European a actorului Mircea Diaconu intr-o actiune contratimp. Termenul limita de depunere a candidaturilor expira miercuri noapte. Vedetele postului, Mircea Badea, Oana Stancu, Radu Tudor, Razvan Dumitrescu si-au declarat sustinerea pentru Diaconu sau se implica in colectarea celor minim 100.000 de semnaturi. Dan Voiculescu insusi a emis un comunicat de sustinere, in caz ca mai avea cineva dubii. De ce mobilizeaza insa atatea resurse pentru o cauza aparent minora? Incearca sa-i atace pe liberali, asa cum se plange Antonescu? Ce vrea sa demonstreze cu asta?

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Liberalii, dupa ce l-au sustinut pana in panzele albe, l-au dat jos pe Mircea Diaconu de pe lista candidatilor la europarlamentare nevand incotro, daca vor sa convinga publicul ca respecta legea, justitia si statul de drept. In cazul Diaconu, justitia a mentinut, prin sentinta definitiva, decizia de conflict de interese pronuntata de Agentia Nationala de Integritate. In consecinta, actorul nu mai poate ocupa o functie publica timp de trei ani, deci nu poate candida la europarlamentare. Diaconu a demisionat din PNL dar l-a infiat rapid Antena 3.

Liderul PNL, Crin Antoescu, vede in campania Antenei 3 un atac la PNL. Ce se intelegem de aici? Ca Voiculescu investeste in Diaconu pentru a fura voturi de la liberali? Sau ca vrea sa arate cat de usor s-a debarasat Antonescu de o "valoarea nationala" si cat de multa pretuire manifesta Antena3&co pentru ele? Putin probabil ca mogulului ii arde acum de rafuieli cu Antonescu, de jocuri politice sau mediatice. Cu totul altele sunt prioritatile sale acum.

Pe data de 8 aprilie se judeca un nou termen in dosarul ICA. Voiculescu a incasat deja, in prima instanta, o condamnare la cinci ani de inchisoare cu executare. Inca un termen-doua la Curtea de Apel Bucuresti si instanta va pronunta sentinta definitiva: condamnare sau achitare. Altfel spus, intr-o luna sau doua, Voiculescu afla daca scapa sau nu. Cum prima instanta l-a condamnat la inchisoare, are motive sa se teama ca decizia va fi mentinuta in apel. Potrivit noului Cod Penal, decizia Curtii de Apel devine executorie.

In acest context, Dan Voiculescu arunca in lupta toate armele posibile in razboiul cu "justitia basista". Continua, si prin operatiunea Diaconu, sa relativizeze ideea de justitie, calcand in picioare o sentinta definitiva. Vrea sa demonstreze ca este mai puternic decat statul si ca-l poate invinge, ca are capacitatea de a ridica poporul impotriva "justitiei basiste". Daca-i iese, Voiculescu umileste statul, spulbera ordinea de drept impunandu-si propria lege. Daca nu-i iese, va prezenta intreaga situatie drept inca o uriasa nedreptate comisa de "justitia basista", o valoare nationala oprita sa reprezinte cu cinste tara la Bruxelles.

Prin tentativa de a impune ilegal un candidat la europarlamenare, Voiculescu a atins apogeul campaniei sale impotriva "justitiei basiste" care ucide destine, frange cariere politice si opreste din zbor mari oameni ca de stat ca Nastase sau ca Fenechiu, foste glorii ca Gica Popescu sau mari actori.

De la linsaje mediatice impotriva unor procurori sau judecatori, Voiculescu a trecut la solidarizarea fatisa cu toti marii cercetati penal. Pana si pentru personaje sfidatoare ca Nicusor Constantinescu a gasit intelegere si compasiune. Borfasi mari si mici din inchisoarile patriei au fost prezentati drept victime de-a lungul timpului, erori judiciare, razbunari politice, cazuri neclare sau abuzuri flagrante. Din emisiunile unui Gadea sau Badea se intelege ca nimeni nu merita sa infunde inchisorile in afara de basisti.

Antena 3 face tot posibilul pentru a decredibiliza actul de justitie, rastalmaceste fapte astfel incat sa darame increderea publicului in justitie. Judecatorii se vor pronunta curand si in cazul Voiculescu. De pilda, exploateaza rasturnarea spectaculoasa de situatie in cazul Berbeceanu pentru a convinge publicul ca institutiile statului inventeaza dosare cap-coada din moment ce acuzatorii celebrului politist arestat au ajuns in boxa acuzatilor.

Pe scurt, Dan Voiculescu executa azi ultimele retusuri la portretul sau de victima sigura a justitiei basiste, de viitor condamnat la comanda lui Basescu pe baza unei facaturi de dosar, din razbunare si fara probe in dosarul "Telepatia". Cu toate exercitiile de mobilizare inaintea asaltului final, oricat incearca sa intoarca Romania pe dos, sa arunce ordinea de drept in aer intr-o incercare disperata de a se salva, ultimul mogul crescut in lumea fostei Securitati stie bine ca poporul, in cazul sau, nu va misca un deget.

Pensionarii agitati azi pur si simplu vor schimba canalul in cautare de alte distractii si-l vor uita la fel de repede ca pe celalalt domn Dan. Asta-i nenorocirea cu orice public bine spalat pe creier: pe langa un sistem de valori rasturnat, are memoria extrem de scurta.