Cancelara Angela Merkel s-a bucurat de cea mai caldă primire făcută vreodată de un lider al Germaniei în Marea Britanie, istoria celor două țări fiind mai degrabă un lung știri de conflicte și lupte pentru influență în lume.

Petru ClejFoto: Contributors.ro

În Camera Lorzilor, sub tabloul care înfățișează înfrângerea lui Napoleon la Waterloo în 1815 de către (pentru o dată) o alianță britano-germană, “doamna de fier” a Germaniei s-a adresat camerelor reunite ale parlamentului britanic.

Este o onoare arareori acordată unor lideri străini, printre ei numărându-se președinții Franței Charles de Gaulle și Francois Mitterand, cancelarul Germaniei Willy Brandt, președinții Statelor Unite Ronald Reagan, Bill Clinton și Barack Obama, Dalai Lama sau liderul sud-african Nelson Mandela.

Cancelara și-a început discursul într-o engleză impecabilă și l-a continuat în germană, iar mesajul ei a fost clar: Uniunea Europeană are nevoie de Marea Britanie, dar britanicii nu trebuie să se aștepte ca Germania să sprijine o reformă fundamentală a tratatului UE.

Premierul David Cameron a întins covorul roșu pentru cancelară cum nu l-a făcut pentru niciun alt lider străin. El are nevoie de sprijinul celui important lider european pentru o reformă a UE care să repatrieze puteri de la Bruxelles către statele membre, astfel încât să poată, în caz de realegere în 2015, să prezinte electoratului britanic într-un referendum de rămânere sau nu în UE convocat în 2017 un tratat renegociat.

Cancelara a spus direct din start, așa cum îi e stilul, că cei care se așteptau să anunțe o reformă fundamentală a arhitecturii europene vor fi dezamăgiți.

Deși a adăugat că și cei care se așteaptă că ea să anunțe că Europa nu e pregătită să plătească aproape niciun preț pentru a păstra Marea Britanie în UE vor fi și ei dezamăgiți, mesajul cancelarei este clar: unitatea Europei trece înainte dorințelor britanice de reformă a tratatului.

“E nevoie de schimbări în Uniuneși pentru aceasta avem nevoie de un Regat Unit puternic cu o voce puternică în cadrul UE”, a spus cancelara.

Lidera Germaniei este în acord cu omologul ei britanic că UE are nevoie de mai multă flexibilitate economică pentru a deveni mai competitivă. Acord există și în vederea limitării abuzurilor generate de libertatea de mișcare a persoanelor în interiorul Uniunii, în vederea accesului la beneficii sociale mai generoase.

Aici însă Germania nu este de acord cu limitarea acestui drept fundamental care stă la baza pieței unice europene, așa cum ar dori premierul Cameron.

Cei doi lideri de centru-dreapta au, până la un punct, viziuni similare, mai ales în domeniul economic. Când vine însă vorba despre UE, cancelara este mult mai aproape de viziunea Franței, celălalt motor al integrării europene, dorind instituții europene mai puternice, nu mai slabe, așa cum ar dori premierul britanic.

Totodată, cancelara, care este și lideră a Uniunii Creștin Democrate, nu uită și nu-i iartă prea ușor lui Cameron, care este lider al Partidului Conservator, retragerea acestuia din rândul Partidului Popular European, după cum nu uită și nu iartă poziția britanică mai apropiată de cea a Statelor Unite în afacerea interceptării masive a comunicațiilor, posibil chiar cele ale cancelarei, de către americani.

Covorul roșu: întins degeaba?

Așa încât ofensivă de șarm declanșată de premierul Cameron cu prilejul vizitei cancelarei ar putea să rămână fără efectul scontat.

Angela Merkel n-a fost aleasă de trei ori consecutiv cancelară a Germaniei pentru că a fost amabilă față de cei care o flatează. Ea are ca scop promovarea interesului Germaniei în Europa și aceasta cere adeseori o Uniune Europeană puternică având în frunte o Germanie pro-europeană.

Acest lucru contravine dorințelor premierului britanic și, dacă e să ne luăm după sondajele de opinie, celor ale electoratului britanic.

Poziția britanică nu este ajutată nici de faptul că poziția premierului Cameron nu e foarte clară în ceea ce privește concesiile concrete ce le așteaptă de la UE.

Apoi, există incertitudinea rezultatului alegerilor parlamentare britanice din 2015, când o victorie cu majoritate absolută a Partidului Conservator este incertă și ca atare incertă este și convocarea unui referendum în 2017 pe tema rămânerii în UE a Marii Britanii .

Toate aceste incertitudini au darul să creeze mai degrabă iritare în rândul UE, unde un alt lider important, președintele Franței, Francois Hollande, a declarat recent, tot în cursul unei vizite la Londra, că revizuirea tratatului Uniunii nu e o prioritate înainte de 2017.

Ca o consecință, eforturile premierului Cameron s-ar putea dovedi zadarnice. Nu doar atât, dar politic poziția sa ar putea fi slăbită nu doar în fața aripii euro-sceptice a partidului său, ci și în fața Partidului Independenței Regatului Unit (UKIP), care dorește ieșirea țării din UE.

UKIP are vântul în pupă pentru alegerile europene din mai anul acesta, mai ales pe seama atragerii a mulți foști votanți ai Conservatorilor.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro