Dacă v-aţi simţit vreodată ghinionişti că v-aţi născut în România, priviţi acum la ce se întâmplă în Ucraina.

Vlad MixichFoto: Cristian Stefanescu

Dacă v-aţi săturat să faceţi parte din Uniunea Europeană, priviţi acum la ce se întâmplă în Ucraina.

Dacă vi se pare că Rusia (sau alt stat bogat şi autoritarist) poate deveni partenerul nostru, priviţi acum la ce se întâmplă în Ucraina.

Dacă vă pasă şi de altceva decât de circul politic dâmboviţean şi de buzele vedetelor de carton, învăţaţi din ce întâmplă acum în Ucraina.

E cea mai dureroasă dovadă a şansei istorice oferită României în ultimul deceniu; şi a faptului că nu suntem conştienţi de această şansă şi că muncim prea puţin să o transformăm dintr-un noroc întâmplător într-un viitor pe care să-l merităm.

Ucraina în februarie 2014. Cea mai frecventă scandare în Euromaidan nu este nici "Ukraina! Europa!", nici chiar "Slava Ukraina", ci obsesivul "Ze-ka het! Ze-ka het!". Înseamna (într-o traducere aproximativă): "Jos hoţii!" (sursa foto).

*** Nota: Ucraina este o tara complicata, dar majoritatea celor de acolo iti vor spune ca poporul ucrainean exista si este diferit de cel rus. Cultura ucrainenilor e puternica, Kiev-ul e un oras frumos cu mai multe cladiri renovate si strazi curate decat are Bucurestiul. Vecinul nostru din nord are cel putin la fel de multe resurse naturale si agricole precum Romania. Cu toate acestea, conform majoritatii statisticilor, ucrainenii traiesc mai rau decat romanii.

Despre criza ucraineana va puteti informa mai in amanunt citind articolele de mai jos:

Baricada în Kiev.Distanţa dintre Bucureşti şi Kiev este mai mică decât cea dintre Bucureşti şi Viena (foto Hotnews).

Din momentul declansarii protestelor in Euromaidan mai multi jurnalisti romani au scris chiar din Kiev:

  • In decembrie 2013, Laurentiu Diaconu Colintineanu pentru RFI aici si aici.
  • Tot in decembrie 2013, Radu Ciorniciuc a scris aici pentru Casa Jurnalistului.
  • Un dosar intreg despre Ucraina a aparut in Dilema Veche datorita lui Cristian Ghinea care a fost la Kiev in ianuarie 2014, unde a facut poze aici sau interviuri aici.
  • Tot in ianuarie 2014, Alina Matis a scris pentru Gandul aici.