Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Rusia, Olimpiada si Romania:despre viitor si alegerile noastre

de Ioan Stanomir     Contributors.ro
Marţi, 11 februarie 2014, 10:30 Actualitate | Opinii

Ioan Stanomir
Foto: Arhiva personala

Jocurile Olimpice de la Soci sunt apoteoza unui regim şi a unui conducător. Rusia lui Vladimir Putin a ales această ocazie spre a-şi proiecta, global,efigia. De aici, ambiţia grandomană şi apelul la omniprezenţa propagandei. Totul este imaginat cu un singur scop:afirmarea măreţiei unei naţiuni, unite sub sceptrul unui preşedinte brav, temerar şi înţelept. Fuziunea imagologică de la ceremonia de  deschidere a fost semnificativă- pentru Rusia lui Putin, comunismul  este prelungirea organică a ţarilor şi epocii lor.

O dată cu această Olimpiadă, precum cea de la Berlin în 1936 sau Moscova în 1980, profilul tiraniei devine evident. De această dată, totalitarismul a lăsat loc unei abordări doar aparent pragmatice şi relaxate. Dincolo de crusta mediatică, Rusia lui Putin rămâne acelaşi stat prădător, patrimonial şi apăsător , responsabil pentru împilarea propriei naţiuni şi pentru elanul imperialist  în exteriorul graniţelor.  Rusia de astăzi este prizoniera unui parcurs de evoluţie definit prin autocraţie şi violenţă de stat. Iluziile debutului de ani 90 au devenit istorie. Putin este combinaţia, memorabilă, de Nicolae I,  Stalin şi Brejnev.  Ţara peste care stăpâneşte este una  în marginile căreia libertatea individuală, averea şi  viitorul  sunt  dependente de voinţa unui împărat ales ce alternează mărinimia cu cruzimea. Ca şi înaintaşii săi ţarişti sau  leninişti, Putin preferă să exileze atunci când nu ucide direct. Cei ce se ridică împotriva sa sunt nimiciţi. Rusia de acum contrastează, dramatic, cu  fervoarea gorbaciovistă a transparenţei. Un  văl de plumb acoperă vocile dizidente, iar dictatura este edificată pe solul fertil al controlului poliţienesc.

Spectacolul de la Soci  înseamnă pentru  români şi ocazia de  a medita la viitorul propriei lor patrii. Pentru o parte a elitei noastre politice, iar premierul  Victor Ponta nu face excepţie, Rusia lui Putin este modelul evocat ca alternativă la   Occident. În locul justiţiei independente şi al domniei legii, o ordine fondată pe despotism, corupţie şi complicitate. Admiraţia pentru Rusia lui  Putin nu este niciodată inocentă. Adversarii DNA, ANI sau ai  Înaltei Curţi nu pot decât să invidieze eficacitatea cu care  statul lui Putin a lichidat toate instituţiile ce pot limita abuzurile executivului.  În Est,  acolo unde gazele şi petrolul domnesc, libertatea este un  cuvânt subversiv,iar democraţia liberală un  tipar inaplicabil. Originalitatea rusă, cu sinteza ei de  dominaţie statală  şi autoritarism, este idealul spre care  tind toţi cei pentru care egalitatea în faţa legii este un moft oarecare.


Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro
Material sustinut de BCR

VIDEO Antreprenor StartUp Nation / Fondatorul Scolii de Bijuterie Contemporana: Eu nu vin la serviciu, eu vin in propriul meu atelier, in care imi exprim ideile. Ceea ce misca industria asta sunt ideile, nicidecum cifrele

David Sandu s-a ocupat de designul de bijuterii de cand era copil si a invatat pe cont propriu tot ceea ce stie. Assamblage - Scoala de Bijuterie Contemporana a aparut drept consecinta a acestei pasiuni. David face parte dintr-o industrie creativa emergenta, insa atat el, cat si cei care au trecut in ultimii 7 ani pe la bancurile de lucru ale scolii sale se vad adesea nevoiti sa spuna ca fac alte lucruri, pentru ca activitatea lor nu exista intr-un cadru legal.

867 vizualizari

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri