Asociația furnizorilor de energie electrică, care numără printre membri și vechii beneficiari ai contractelor cu energie ieftină (ALRO, Alpiq, ENOL, EFT etc., dar și companiile de stat Hidroelectrica, Electrica sau Oltenia), cere din nou abrogarea faimosului articol 23 din Legea energiei, ca să poată încheia “la liber”, netransparent, prin negociere directă, contracte cu companiile de stat.

Otilia NutuFoto: Arhiva personala

Trebuie lămurite câteva chestiuni:

1. Articolul 23 a fost făcut exact pentru a împiedica încheierea contractelor cu băieții deștepți, și argumentul că ar trebui să se abroge ca să-și poată face din nou contractele așa cum și le-au făcut și până acum e pur și simplu ofensator. Rămâne cum am stabilit: NU se vor mai încheia contracte cu băieții deștepți, mai ales după insolvența Hidroelectrica și după toată lupta de 10 ani pentru a rezilia contractele păguboase.

2. Faptul că nu ar trebui să fie forțate companiile să tranzacționeze pe bursă și că așa ceva e inadmisibil într-o piață unică de energie e iarăși fals. Dimpotrivă, tendința e ca reglementatorii să împingă companiile în bursa de energie, ca prețurile din bursă să fie relevante. De pildă, în Marea Britanie reglementatorul OFGEM intenționează să impună celor 6 companii (“Big Six”) o obligație de participare la bursă (Market Making Obligation), forțându-i să oferteze în bursă o anumită cantitate din fiecare tip de produs. Poate se duce AFEER să explice OFGEM că nu e ok.

3. Luni de zile, AFEER a discutat cu OPCOM introducerea unor noi instrumente de tranzacționare pe bursă care să satisfacă interesele participanților la piață. A rezultat un produs (OTC) care, după părerea mea, încă permite manipularea sistemului și încheierea contractelor cu băieții deștepți, de pildă, permițând limitarea netransparentă a partenerilor contractuali. În fine, e un produs finalizat și care e pe cale să apară pe bursă. Se pare că AFEER nu e mulțumită nici cu această variantă – ceea ce îmi dă un pic de încredere în ea – și reia de la capăt ideea contractelor încheiate pe lângă bursă, ca nici măcar să nu fie cineva care să strângă informațiile despre contractele astea.

4. Argumentele AFEER contra obligației de participare la bursă pur și simplu nu stau în picioare:

- “nu se pot încheia contracte pe termen lung” – ba da, pe PCCB, și chiar s-au încheiat încă de anii trecuți contracte pe 2 ani și s-au făcut oferte pe perioade și mai lungi

- “se tranzacționează excesiv pe piața spot” – argument identic cu vechiul “piața OPCOM nu este relevantă”, pe vremea contractelor cu băieții deștepți: păi piața se va forma în momentul în care membrii AFEER vor tranzacționa pe ea, desigur, câtă vreme încearcă să n-o facă, evident că nu va fi relevantă!

- înțeleg că singura problemă a lui AFEER este cea cu contractele bilaterale pe termen lung, deși, odată cu intrarea regenerabilelor în piață, m-aș fi așteptat să văd niscaiva disperare că piața intraday nu funcționează, că aceea ar trebui să doară la buzunar cu adevărat. Chiar, AFEER n-are nicio problemă cu asta?

- “participanții la piață trebuie să fie liberi să încheie tranzacții cum vor” – sigur, cu excepția companiilor de stat, care ar trebui să și vândă competitiv cum sunt și obligate să achiziționeze competitiv în baza legislației achizițiilor publice; companii de stat care produc cca 80% din energia electrică. Sigur, dacă acestea ar tranzacționa corect, lucrurile ar merge și fără restricții suplimentare; din păcate, nu e cazul. Să nu uităm că numai acum 2-3 luni s-a încercat o tranzacție uriașă la Hidroelectrica, blocată de DNA, și care ar fi putut fi mult mai ușor ascunsă dacă nu era și publicată pe PCCB, să poată vedea tot poporul care e exact prețul și calcula prejudiciul potențial.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro