Cand se vad la un pas de inchisoare, greii politicii, durii si neinfricatii barbati ai tarii uita cine sunt. Fenechiu lacrimeaza in sala de judecata, Nastase se zgarie la gat, Becali canta popeste si recita din Biblie, Voiculescu isi trimite fiica la inaintare si vara o groaza de oameni in rahat, Vantu cauta sa o stearga din tara inainte de a doua condamnare, Chiuariu demisioneaza cu chiu cu vai din fruntea Comisiei Juridice dar tine cu dintii de scaunul de parlamentar. Ce se intampla cu eroii de ieri ai tarii, de unde atata durere si suspin?

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Un amic mai perspicace observa inca un detaliu nostim: toti, dar absolut toti isi amintesc de Dumnezeu, il cheama in ajutor, il invoca ca pe o ultima speranta. Coplesiti de emotie, isi redescopera familia, mama, copiii si isi doresc sa petreaca tot restul vietii numai cu ei. Altii isi amintesc ca sufera ingrozitor de boli imposibil de tratat in penitenciar. Ridzi sau la sotia lui Chitoiu, asa cum apare in stenograme cel putin, par mai barbate decat damele de pension de mai sus.

Cativa si-au dat arama pe fata inca din timpul anchetei. Un procuror povestea amuzat o scena de film cu un mare gargaragiu, razboinic sangeros la televizor. La finalul unui interogatoriu la DNA, fusese invitat doua etaje mai sus pentru a semna niste hartii. Convins ca urma sa fie arestat, razboinicul s-a blegit ca o carpa. In lift, isi tot dadea ochii peste cap. Procurorii au trebuit sa-l sustina de brate pentru a nu se scurge pe jos. Ajuns inapoi in strada unde il asteptau camerele TV, razboinicul si-a umflat pieptul la loc, sangele i-a revenit in obraji si s-a pus pe latratul bezmetic care i-au adus o trista faima.

Sigur, veti spune, in astfel de momente oricine poate claca. Asa e, majoritatea oamenilor obisnuiti cedeaza, se comporta irational, comit gesturi disperate sau scot pe gura tot felul de tampenii numai la gandul ca-si pierd libertatea. Socul e mare pentru orice om invitat sa probeze o pereche de catuse. Dar nu te astepti parca de la fosti ministri, prim-ministri, de la oameni de afaceri cu aer feroce sa se smiorcaie ca ultimul cacacios, sa dea dovada de atata lasitate.

Cum se explica diferenta intre ce pretind a fi toti acesti oameni si ce sunt de fapt cand ajung in situatii limita? De ce greii politicii se usureaza subit? Unde le dispare vitejia, duritatea? De ce in loc de flacari pe gura scot, iata, niste scancete de copii pedepsiti dupa ce-au fost prinsi cu degetele in dulceata?

O posibila explicatie ar fi ca imaginea lor de mari barbati de stat sau de afaceri e o minciuna frumos ambalata. In realitate, n-au reprezentat niciodata mare lucru ca oameni. Nu si-au castigat reputatia in mod onest, ci s-au impus prin impostura. Pentru a fi zmei, duri si neinfricati au avut mereu nevoie de cineva, de un partid, de o televiziune sau de un intreg sistem care sa-i prezinte astfel. Istoria se repeta cu noua garnitura de lideri, moguli, oameni de afaceri. Sunt la fel de slabi, de neinsemnati ca indivizi si de primitivi ca predecesorii lor. Partidul, televiziunile, sistemul le umfla muschii tot artificial.

Crescuti fortat, puterea si curajul lor este o trista iluzie. Cand sunt in varful piramidei, in jurul lor roiesc aramate de profitori, impostori si personaje de cea mai proasta calitate, insi gata sa-si apere stapanul, sa-i sfasie inamicii. Cand se prabsesc din varf si ajung jos, nu mai gasiti pe nimeni langa ei. Toti fug in cautarea noului stapan. Din cauza asta, sunt de fapt atat de slabi. Stiu ca odata cazuti nu se mai pot intoarce niciodata in varf, ca vor fi parasiti, abandonati, scuipati ca o masea stricata.

Va amintiti, cand Vantu sau Becali erau in ancheta, cati avocati din presa si politica umpleau ecranul televizoarelor pentru a le lua apararea sau pentru a-i victimiza? Ce harmalaie generala, ce vuia toata Romania! Iata-l astazi, trimis a doua oara in inchsioare in liniste deplina. Vantu a intrat ca ultimul gainar in puscarie, pe tacute. Corul de avocati a disparut de la televizor ca prin farmec. Statul parca s-a mai intarit putin iar ei au devenit ceva mai slabi.

Dar pentru ca toate acestea sa poata continua, Guvernul Ponta va trebui sa intervina si sa regleze prin ordonanta de urgenta o serie de neajunsuri ale nilor Coduri, Penal si de Procedura Penala, prevazute sa intre in vigoare la 1 februarie. Altfel, asa cum avertizeaza o serie de experti, ne paste un dezastru si toti lesinatii de mai sus ar putea prinde iarasi glas.