Partizanatul politic al presei este o realitate de care nu sînt scutite nici chiar democraţiile cele mai evoluate, în care libertatea cuvîntului are o lungă tradiţie.

Numai că în democraţiile consolidate orientarea politică a ziarelor, a posturilor de radio şi televiziune este cunoscută şi agreată de consumatorii de media. Fiecare îşi recunoaşte opţiunile politice în ziarul pe care îl cumpără, ştiind că nu este dezinformat sau manipulat. În plus, consumatorul de media din democraţiile consolidate are exerciţiul discernămîntului, care îl fereşte să cadă victimă unor eventuale campanii de manipulare.

Ce se întîmplă cu cea mai mare parte a presei din România mai ales în ultimii ani şi, progresiv, în ultima perioadă nu suportă nici o comparaţie cu presa occidentală, presa noastră oferind un tablou hidos în care manipularea, minciuna, punerea la zid, insulta, calomnia, limbajul suburban sînt îmbinate în tuşe groase. Nici măcar o comparaţie cu presa fesenistă a anilor '90 nu mai stă în picioare, publicaţiile şi televiziunile trustului Intact al lui Voiculescu, de pildă, depăşind cu mult intoxicările din presa primilor ani postcomunişti.

Poziţionarea celei mai mari părţi a presei de partea puterii politice este în sine o realitate condamnabilă, atîta timp cît abuzurile şi greşelile actualei puteri fie sînt trecute cu vederea, fie sînt răstălmăcite şi prezentate publicului drept realizări, proiecte reuşite de reformă, decizii politice asumate pentru binele cetăţenilor. "Cîinele de pază al democraţiei" din cuşca lui Voiculescu sau a lui Ghiţă e dresat să tacă mâlc ori de cîte ori Guvernul Ponta majorează taxe şi impozite, emite ordonanţe de urgenţă pe bandă rulantă, ratează privatizări de interes naţional, alocă pentru investiţii cel mai mic buget de mulţi ani încoace.

Dar nu aservirea faţă de USL este păcatul cel mai mare al trustului Intact, cu vîrful de lance Antena3. Păcatul cel mai mare al Antenelor este veninul pe care îl revarsă zilnic în spaţiul public, ura pe care o cultivă sistematic împotriva lui Băsescu, a "intelectualilor băsişti", împotriva DNA, CCR sau Înaltei Curţi, împotriva unor colegi de breaslă de la B1tv, Evenimentul zilei, revista 22.

Citeste tot textul si comenteaza pe Deutsche Welle