O raritate in presa ultimelor doua decenii: 500 de jurnalisti si publicisti s-au solidarizat in jurul unor principii. Nu vin in sustinerea cuiva sau impotriva altcuiva, ci admit ca limbajul jurnalistic s-a degradat atat de mult incat simt nevoia sa adere la un protest cat se poate de decent formulat. A strange semnaturi de la 500 de jurnalisti intr-o tara cu o presa slaba sau controlata politic tot e ceva. Pe lista veti gasi reporteri, realizatori de emisiuni radio sau tv, editorialisti, publicisti din toata Romania. Cu totii au spus stop celor care au ca ocupatie zilnica minciuna, calomnia, manipularea, linsajul mediatic, terfelirea demnitatii umane, instigarea la ura si violenta etc.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Cativa destepti s-au grabit sa-i amestece, reducand totul la un razboi politic. Adica, nici unii, nici altii n-ar fi mai breji. Esti un mare ticalos daca gandesti asa. Ticalos pentru ca amesteci voit lucrurile si manipulezi ordinar. Protestul nu pune in discutie ideologizarea presei, nu denunta impartirea pe tabere, nici nu condamna jurnalistii de stanga sau de dreapta, pe basisti sau pe anti-basisti. E despre cu totul altceva.

S-o luam altfel. Va face placere terorismul mediatic? Simtiti o stare de bine vazand oameni umiliti la televizor? Acceptati ca toti marii borfasi ai Romaniei sunt victime politice inocente? Asteptati seara de seara cu sufletul la gura un nou episod din sinteza urii impotriva unei dictaturi imaginare? V-ati darama vreodata tara doar pentru a salva pielea unor oameni? V-a manat vreodata in lupta nevoia de a minti, de a injura, de a manipula sau de a denigra? Atunci nu semnati, va rog, protestul alaturi de cei 500. Nu aveti ce cauta langa ei, uitati-i.

Protestul se indreapta impotriva unora care, dincolo de optiunile lor politice, incalca brutal orice legi, reguli, norme de conduita si bun simt elementare.

Adeptii terorismului social sunt unii si aceiasi: ingrozesc lumea occidetala, apar in rapoarte internationale, sunt ocoliti de ambasade, iata-i pomeniti inclusiv in ultimul raport MCV cu atacurile lor la adresa judecatorilor, procurorilor sau justitiei.

In schimb, nu i-ati vazut pe cei 500 aparand in haita penali. Nu i-ati vazut sarind in grup organizat cu picioarele pe justitie pentru a o intimida. Nu i-ati vazut calcand in picioare demnitatea unor oameni, batjocorindu-i in toate felurile doar pentru a-i scoate din circuitul public, pentru a le inchide cumva gura. Pe ceilalti, da, i-ati tot vazut in actiune. Ei, bine, ne-a cam ajuns. Ne-am saturat de mizeriile lor. S-a mers mult prea departe.

Nu optiunea politica li se reproseaza lor, micului grup de teroristi ai spatiului public, ci atacul declansat cu rea credinta impotriva unor institutii cheie ale statului, incercarile disperate de a distruge tot ce le sta in cale.

Sa admitem ca nu esti ticalos cand te prefaci a nu pricepe. Atunci, ce? Se cheama cumva ca esti prost? Unii da, sunt doar prosti. Chiar nu inteleg ce se intampla in jurul lor. Greu de crezut insa ca avem de-a face cu prostie in masa. Sa fie atunci lasi? Desigur. Am vazut zilele acestea destui lasi. Acestia isi ascund lasitatea in spatele teoriei ziaristului impartial si echidistant. Toti au luat-o razna numai el, lasul, ramane pe vecie imaculat neavand nimic de spus. Cum nu are curajul unei opinii, lasul se ascunde prudent in spatele ideii de puritate ideologica.

A fi ziarist inseamna pentru lasi curajul teribil de a pune semnul egal intre toti politicienii, puterea de a demonstra ca toti sunt la fel, dar exact la fel de hoti si de nemernici, toti o apa si un pamant. Numai asa esti Ziarist. Orice deviere de la regula te transforma in propagandist.

Cine nu e pur, cine nu sta la fileu, mereu atent sa imparta perfect egal critica de dragul criticii, nu merita sa se numeasca Ziarist. A injura la gramada te scuteste orice de dureri de cap, marele public te va iubi.

Esti un simplu basist sau antibasist daca indraznesti sa emiti opinii ferme, daca strecori nuante, aperi principii sau valori care in mod fatal te plaseaza intr-o tabara politica sau alta. Dar lasul se preface a nu vedea esenta discutiei noastre. Nu uitati, va rog: discutam despre un protest indreptat impotriva terorismul mediatic practicat de un grup restrans de derbedei. L-au semnat 500 de ziaristi, majoritatea nume respectabile. Li s-au alaturat marii intelectuali ai acestei tari.

Dar, daca nu esti nici las? Atunci? Poate artist? O, ce onoare! Cele mai sofisticate demonstratii vin din partea unor artisti ai presei. Ei, artistii presei, castiga bani frumos din arta fofilarii prin lumea buna. A salva muntii patriei, solul si subsolul, delta dunarii, a fluiera toata clasa politica, a fi la mereu la pas cu marile tendinte te plaseaza intr-o lumina mereu favorabila. Ai fost ieri neohippie, azi se poarta eco, maine emo, poimaine hipster. E infinit mai profitabil sa fii mereu cool decat sa iti pese de stat de drept si alte mofturi democratice.

Sunt doar cativa artisti sefi. Desi foarte isteti, se fac si ei a nu pricepe. Ce-au astia de se paruiesc? Aaaa, basistii cu antibasistii. A ne slabi, toti sunt niste cianurati, da-i in ma-sa de bagabonti. Adevatul Ziarist e ecologist. Ceilalti put a capitalism, basism, fanatism, americanism etc. Acestea fiind spuse, artistii presei mai cumpara o casa in buricul targului, mai deschid un restaurant, mai impusca un contract din bani publici, mai pacalesc un mogul si-l tapeaza de cateva sute sau milioane de euro.

Ok, teroristi, ticalosii, prostii, lasii si artistii prezinta“banda celor sapte”: niste propagandisti basisti, slugile dictatorului, simbriasii lui Basescu, deontologi de parada. Atacul lor a declansat un protest. Le multumesc, totusi, pentru ca ne-au solidarizat. Am aflat cu aceasta ocazie ca nu e chiar totul pierdut in presa romaneasca, unde mai zac resurse importante de onestitate. Ce vor face acum cu cei 500, ei cine mai sunt?