Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

In timp ce gazele pentru romanii sunt supraimpozitate, cele pentru export sunt scutite

de Dumitru Chisalita     Contributors.ro
Marţi, 21 ianuarie 2014, 16:31 Actualitate | Opinii

Dumitru Chisalita
Foto: Arhiva personala
La 1 an de la intrarea in vigoare a Ordonantei Guvernului 7/2013 privind supraimpozitarea veniturilor suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale, constatam ca in timp ce au crescut nenumarate taxe in Romania, s-au pierdut cca. 4,4 mil euro din neimpozitarea gazelor exportate in Ungaria.

In primavara anului 2012 Guvernul Ungureanu demara o Ordonanta de Urgenta pentru supraimpozitarea veniturilor exceptionale, care urmau a fi obtinute de catre companiile producatoare de gaze, urmare a aplicarii calendarului de dereglementare a pretului gazelor din productia interna si constituirea unui fond pentru clientii vulnerabili.

In acest sens Ministerul Finantelor a elaborat o forma initiala de proiect de ordonanta de urgenta privind instituirea contributiei societatilor din sectorul energetic pentru sustinerea financiara a consumatorilor vulnerabili in urma dereglementarii preturilor la gaze naturale si energie electrica. Proiectul prevedea ca aceste companii sunt obligate la plata unei contributii de 50-100% din veniturile suplimentare realizate urmare a liberalizarii pretului la gazele naturale. Prevederile urmau sa fie aplicate odata cu calendarul de liberalizare a preturilor.

Baza impozabila o constituiau veniturile suplimentare pe care operatorul economic le obtine ca efect al dereglementarii pretului, venituri realizate din exploatarea capacitatilor de productie existente, inclusiv din exploatarea investitiilor initiate inainte de intrarea in vigoare a ordonantei si care vor fi puse in functiune ulterior, din care se scade valoarea investitiilor de extindere, retehnologizare sau reabilitare efectuate la capacitatile existente in productie la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta, dar nu mai mult de 30% din veniturile suplimentare realizate.

Conform art 3 din proiectul de Ordonanta de urgenta privind instituirea contributiei operatorilor economici din sectorul energetic pentru sustinerea financiara a consumatorilor vulnerabili:

"Veniturile suplimentare rezultate din comercializarea gazelor naturale se determina pe baza urmatoarei formule de calcul:
Vs=Qc x (Pc-Pp) + Qnc x (Pnc - Pp) + Qe x (Pe-Pp)
Unde:
Vs - venit suplimentar
Qc - cantitatea de gaze naturale din productia interna, livrata si facturata, destinata consumului casnic (MWh)
Pc - pretul de vanzare al gazelor naturale din productia interna, livrata si facturata, destinate consumului casnic (lei/MWh)
Pp - pretul prag stabilit (45,71 lei/Mwh)
Qnc - cantitatea de gaze naturale din productia interna, livrata si facturata, destinata consumului non casnic (MWh)
Pnc - pretul de vanzare al gazelor naturale din productia interna, livrata si facturata, destinate consumului non casnic (lei/MWh)
Qe - cantitatea de gaze naturale din productia interna, livrata si facturata la export (MWh)
Pe - pretul de vanzare al gazelor naturale din productia interna, livrata si facturata la export (lei/MWh)
Fondurile astfel obtinute se virau intr-un fond special destinat consumatorilor vulnerabili
Ideea a preluat-o si Guvernul Ponta, care aproba OG 7/2013 privind Instituirea impozitulul asupra veniturilor suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale, eliminand obiectul de a constitui un fond pentru clientii vulnerabili si aplicarea supraimpozitarii pentru gazele exportate."


Articol sustinut de BRD Groupe Société Générale

Atelier de idei. Cum te ajuta tehnologia sa-ti faci mai mult timp pentru tine si planurile tale

Munca multa, stres, ore peste program, termene limita, sedinte lungi. Uneori, asa arata ziua de lucru a multora dintre noi. Din acest motiv e foarte important sa investesti in lucruri care te pot ajuta sa iti folosesti mai bine timpul petrecut la birou. Sa lucrezi mai bine, mai usor si mai repede poate insemna mai mult timp pentru tine si pentru cei dragi. Iti propunem, asadar, cinci directii care te pot ajuta pe plan profesional si personal.

1293 vizualizari


Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version