Ei sar in haita la gitul victimelor pentru a le baga frica in oase. Ei scuipa si latra in haita pentru a le baga frica in oase si spectatorilor care privesc oribilele scene. Ei cred ca succesul vinatorii e garantat daca ataca ceea ce pare veriga slaba. De fapt ei - gazii, ciuvicii, ciutacii si politicienii penali pe care-i servesc - joaca o sceneta grotesca si aparent infricosatoare pentru a-si ascunde propriile frici. De sub straturile groase de fond de ten si parfumurile scumpe razbate transpiratia rece si mirosul acru al fricii lor teribile.

Cristian PantaziFoto: Hotnews

Frica de penitenciar, frica sa nu-si piarda privilegiile ilegitime, frica sa nu-si piarda afacerile imorale, frica sa ramina in afara jocurilor care le plac atit de mult. Toate aceste frici, mascate sub o violenta de idei si limbaj fara precedent in media, le puteti vedea seara de seara in platoul antenelor lui Voiculescu, dar si la restul televiziunilor controlate de emanatii unui sistem politic complet distorsionat.

Sigur, la prima vedere ei par grozavi. Curajosi, neinfricati, cavalerii anti-basismului si ai dreptatii de rit voiculescian. Fac demascari colective ale dusmanilor de clasa, oficiaza executii publice simbolice. Tuna si fulgera impotriva justitiei, impotriva institutiilor reformate si a oamenilor-cheie care le reprezinta, calcind in picioare orice urma de demnitate umana.

Apogeul l-a atins emisiunea in care jurnalista Andreea Pora a fost asasinata mediatic. Au crezut ca o vor infringe, ca o vor determina sa-si puna capul jos si sa renunte la lupta ei. A fost o mostra de cruzime inimaginabila, de lipsa de scrupule a acestor umili servanti ai turnatorului Felix. A urmat o demascare colectiva a sapte adversari inchipuiti ai lui Voiculescu in Jurnalul National.

Evident ca nu e prima oara cind propagandistii voiculescieni actioneaza asa. In ultimele luni insa, pe masura ce sentinta definitiva in cazul Voiculescu-ICA se apropie, atacurile haitei cresc in intensitate si virulenta.

Ce nu inteleg ei e ca urletele lor, citite in cheia corecta, sint niste jalnice schelalaieli. In doi ani de putere nu au reusit sa puna cu botul pe labe institutii-cheie precum Curtea Constitutionala, DNA, Inalta Curte. In doi ani au vazut cum - incredibil aproape - unele dintre aceste institutii se intaresc chiar. In doi ani au vazut cum aproape toate tentativele lor de a-si subordona justitia au esuat lamentabil. In doi ani au vazut cum Victor Ponta nu a livrat nici un rezultat major, cu exceptia impunerii executantului Tiberiu Nitu la sefia Parchetului General si a intoarcerii balantei de putere in CSM. Dar restul institutiilor de pe traseul condamnarilor lucreaza.

Si-acum, sub presiunea fricii de inchisoare, fricii de a-si pierde privilegiile si pozitiile, schelalaie ca niste maidanezi pusi intr-un tarc tot mai strimt. Vor mai schelalai, vor mai avea tentative de a schimba legi - cheie, vor mai face o incercare sa impuna legea amnistiei si gratierii pe masa Parlamentului.

Vor incerca sa adopte modificari criminale la Constitutie, se gindesc poate si la o noua suspendare a lui Traian Basescu. Toate le fac insa sub imperiul fricii, sub presiunea timpului si a clientilor politici care nu mai au rabdare. Si fac greseli. Subestimeaza reactia sistemelor care au apucat sa se reformeze, subestimeaza reactia publica (sa nu uitam ca am avut deja doua mitinguri pentru Justitiei, unul mic, al doilea consistent), subestimeaza atasamentul aliatilor externi. Subestimeaza dorinta oamenilor liberi de a-si pastra libertatea. Au si ei aliati puternici, au arme mediatice grozave, au soldati credinciosi.

Dar sa nu uitam ca frica e combustibilul luptei lor. Frica de a pierde privilegii uzurpate sau libertatea. Sint niste lasi incapabili sa performeze intr-o societate normala, incapabili sa duca o lupta corecta de idei sau politica, niste lasi care au nevoie de o societate deformata si distorsionata pentru a da rezultate. Niste lasi care se tem de forta ideilor unor ziaristi liberi si raspund cu linsaje mediatice, la adapostul unui CNA castrat. Niste lasi pomadati si frumos parfumati, care duhnesc insa a frica.