Cateva concluzii dupa vizita Victoriei Nuland la Bucuresti: jocul ramane deschis

de Cristian Pantazi     HotNews.ro
Duminică, 12 ianuarie 2014, 13:48 Actualitate | Opinii


Cristian Pantazi
Foto: Hotnews
In cele 24 de ore petrecute in Bucuresti, Victoria Nuland a dat mesaje explicite ferme in iesirile publice. La fel de importante sint insa mesajele nespuse, criptate in alegerile simbolice facute de inaltul oficial american: agenda vizitei, alegerea partenerilor de dialog, temele de discutie alese. Le vom explica pe larg mai jos. Toate aceste mesaje la un loc duc insa spre o concluzie: SUA ramin in joc, vor investi in cotinuare energie pentru continuarea reformelor si privesc Romania ca pe un aliat pe care nu vor sa-l piarda dupa modelul Ucrainei.

Inainte de listarea mesajelor, trebuie spus ca unul dintre punctele centrale in discutiile cu oficialii romani a fost imixtiunea politicului in justitie. Victoria Nuland ar fi cerut garantii din partea guvernului ca legea privind amnistia si gratierea (care ar duce la eliberarea unor politicieni deja condamnati si la exonerarea de raspundere a altor politicieni cu dosare pe rol) vor fi scoase de pe agenda. Nu a primit aceste garantii, dupa cum a recunoscut in conferinta de presa. Mai mult, in comunicatul de presa de dupa intilnirea cu Titus Corlatean, MAE vorbeste despre "eventuale evoluţii legislative", spunind ca acestea "vor constitui subiectul unor consultări publice adecvate în plan intern, cu participarea instituţiilor româneşti cu competenţe în materie şi în baza dialogului cu partenerii externi relevanţi, cu precădere cu instituţiile europene". Asadar, proiectele legislative incriminate isi vor continua parcursul.

Lipsa unei intilniri cu Victor Ponta, care este presedintele celui mai mare partid parlamentari si co-presedinte al coalitiei de guvernamint, inseamna si faptul ca oficialul american nu a putut primi asigurari cu privire la comportamentul Parlamentului. Mesajele transmise de ministrul de Externe au putut angaja Guvernul, nu insa si legislativul.

Victor Ponta nu mai este (cel putin pentru moment) un partener de dialog al SUA. Absenta unei intilniri Nuland-Ponta (nici nu mai conteaza cine nu a vrut intilnirea) si ignorarea ostentativa de catre premier a oaspetelui american (premierul a avut timp sa posteze pe Facebook felicitari pentru Mihai Gidea si Titus Corlatean, dar nici un cuvint despre vizita inaltului oficial) arata ca seful PSD si-a pierdut orice urma de credibilitate in fata partenerilor de peste Ocean. Este o veste ingrijoratoare pentru viitorul politic a lui Victor Ponta, mai ales ca Victoria Nuland a avut timp sa-l intilneasca la Bucuresti pe Mircea Geoana, pe care-l cunoaste din postura de ambasador al Romaniei la Washington, un politician care si-a pastrat capitalul de incredere in capitala SUA.

Mesajele publice esentiale:

Victoria Nuland, asistentul secretarului de stat american, a dat mesaje publice in trei ocazii: intilnirea cu Traian Basescu (o scurta declaratie cind a fost intimpinata de presedinte), intilnirea cu Titus Corlatean (declaratie de presa comuna, fara intrebari din partea presei) si o conferinta de presa. Iata care sint cele mai importante mesaje date public de oficialul american.
 • SUA au nevoie de o Romanie aliata cit mai democratica, cit mai puternica, cit mai curata posibil. Acesta a fost principalul mesaj pentru guvern, dupa cum a spus Victoria Nuland la finalul conferintei de presa.
 • Imixtiunea politicului in justitie este ingrijoratoare. Nuland a folosit aceasta formulare diplomatica atunci cind a fost intrebata despre interventia lui Victor Ponta in cazul Nastase. Desi limbajul pare soft la prima vedere, in realitate arata o pozitionare intransigenta. Ion Iliescu a inteles ca un politician de prim rang nu poate numi dosarul Nastase un dosar politic, riscul fiind pierderea increderii aliatilor pentru care atacurile la justitie sint inacceptabile
 • Statul de drept, lupta impotriva coruptiei, transparenta, predictibilitate sint esentiale pentru parteneriatul strategic dintre SUA si Romania in business, chestiuni de securitate, domeniul reformelor. Victoria Nuland a dat acest mesaj in doua rinduri, la declaratiile de presa comune cu Titus Corlatean si la conferinta de presa. Mesajul e similar cu cel transmis de vicepresedintele Joe Biden dupa vizita lui Victor Ponta si consecvent cu pozitia SUA fata de Romania in ultimii ani. Nici o modificare de ton, nici o abdicare de la obiectivele asumate public si transparent de Administratia SUA
 • SUA vor continua sa sustina presa libera. O cunoscatoare a spatiului est-european, Nuland stie rolul mogulilor (politicieni - oameni de business - patroni media) in distorsionarea mesajului public si in patternul general valabil in zona prin care reformele sint dinamitate de trusturile de presa ale acestora. Ea a dat un mesaj de sustinere pentru presa libera, mesaj intarit de selectia publicatiilor si televiziunilor invitate la conferinta de presa
 • Rolul cetatenilor in protejarea cistigurilor democratice este esential. Victoria Nuland stie ca daca o majoritate a populatiei respinge reforma, e greu sa o impui. Iar rolul presei in formarea opiniei publice e esential. Nuland a felicitat poporul roman pentru sprijinirea reformelor din ultimii cinci ani, dar a indemnat cetatenii sa protejeze ceea ce au obtinut deja.
De remarcat tonul diplomatic pe care au fost spuse toate aceste mesaje. Nimic strident, nimic amenintator, pentru ca acesta este tonul potrivit intre doua state aliate. In schimb, fermitatea mesajelor si perpetuarea lor de la an la an, mentinerea lor pe agenda administratiei americane indiferent de reorientarea focusului sau mai degraba spre zona Asia - Pacific arata ca SUA ramin profund atasate de aceasta zona a Europei, de interesele sale strategice care merg mina in mina cu valorile pe care le exporta prin forta sa extraordinara de radiere.

Mesajele implicite dupa vizita Victoriei Nuland:
 • Primul si cel mai important este legat de Victor Ponta si cecul sau in alb consumat deja in fata partenerilor americani. Am explicat mai sus ce s-a intimplat. Problema este insa mai mare: cine ar putea conduce PSD astfel incit sa iasa de sub influenta nefasta a baronilor centrali sau locali care frineaza orice reforma in numele intereselor proprii legate de afaceri sau de propria libertate?
 • Selectia ONG-urilor participante la intilnirea cu Victoria Nuland si cea a institutiilor media invitate la conferinta de presa arata cine sint partenerii de valori democratice ai SUA in Romania. ONG-urile controlate de Voiculescu si televiziunile mogulilor au cerut insistent sa fie primite de Victoria Nuland, dar in zadar. Simbolistica alegerii e usor de decriptat: SUA au despartit clar apele. Acelasi lucru si in privinta intilnirii cu sefa DNA, Codruta Kovesi, care nu a fost dublata de o intilnire cu seful Parchetului general, Tiberiu Nitu, vazut ca un executant al ordinelor politice.
 • Vizita Victoriei Nuland e ultima dintr-o serie mai lunga de veniri in Romania ale unor oficiali din Departamentul de Stat in ultimele luni. Precedenta, pastrata insa discreta, a avut loc la o zi dupa martea neagra. Aceasta succesiune rapida arata interesul SUA pentru Romania si intareste ideea enuntata mai sus, anume ca America nu abandoneaza lupta pentru impunerea definitiva a democratiei.
 • Amintirea insistenta a faptului ca Romania celebreaza anul acesta 10 ani de la intrarea in NATO arata interesul pentru eforturile pe care le va face Guvernul pentru a marca evenimentul. Va pune aceeasi energie ca in organizarea vizitei delegatiei chineze sau se va rezuma la mult mai putin? E si acesta un test simbolic pentru atasamentul Romaniei fata de valorile la care a aderat.
 • Includerea Romaniei intr-un pattern regional. Victoria Nuland a vorbit si intr-un discurs din noiembrie 2013 despre problemele comune ale regiunii, iar vizita la Bucuresti a confirmat faptul ca problemele Romaniei nu sint singulare. Va exista un set de politici comune ale Administratiei SUA in zona? Faptul ca Washingtonul a organizat deja o forma de sprijinire a presei in Ucraina, iar Victoria Nuland a vorbit despre un angajament pentru sustinerea presei libere in Romania, sugereaza acest lucru. Va fi gasita o solutie similara si in alte sectoare (gaze de sist, reforma clasei politice, reforma in justitie etc)? Nu stim inca.
P.S.: Moldova a fost si ea subiect important de discutie. Victoria Nuland i-a transmis presedintelui ca SUA sprijina suveranitatea Republicii Moldova, mesaj repetat si in conferinta de presa. Ramine de vazut daca presedintele, avizat acum de la sursa despre pozitia SUA, va renunta la mesajul unionist sau va continua sa marseze in campania electorala pe ideea unirii Romaniei cu Republica Moldova.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

19656 vizualizari

 • +15 (25 voturi)    
  Corect, pana la PS (Duminică, 12 ianuarie 2014, 14:39)

  Cataleya [utilizator]

  Nu prea inteleg de ce autorul considera ca sprijinul suveranitatii Moldovei , din partea SUA ar fi in contradictie cu declaratiile presedintelui despre unirea celor doua state.
  Acum, R. Moldova are un statut care e respectat atat de Basescu cat si de oricine altcineva (in afara Transnistriei si Rusiei)
  Ca atare, SUA a transmis ca sprijina acualul status quo al Moldovei. Dar asta nu inseamna ca, daca va fi cazul, SUA nu va sprijini unirea celor doua state.
  O eventuala unire nu presupune nicidecum o ocupare a Moldovei de catre "trupele lui Basescu".
  Daca aceasta unire se va face vreodata, ea se va face numai cu acordul populatiei celor doua teritorii.
  Cand (si daca) moldovenii vor considera ca unirea cu Romania e mai avantajoasa decat statutul independent, atunci unirea se va produce. Ceea ce s-ar putea intampla daca in urmatorii 5, 10 sau15 ani Moldova va fi tinuta in continuare la portile UE, amagita numai cu promisiuni desarte pe de o parte si pusa sub presiune crescanda de la Moscova, pe de alta parte..

  Asa ca nu prea e de inteles aceasta teorie ca Basescu ar dori (sau ar putea realiza) alipirea celor doua state, cu forta,, impotriva vointei romanilor de aici si de dincolo. (mai ales ca mai are doar cateva luni de mandat)
  Ca sa nu mai spun ca nu exista absolut nicio logica in discursurile "anti-unire" venite din te miri ce birouri de presa si din declaratii infantile de la Victoria sau de la biroul premierului de la Chisinau.
  • -4 (10 voturi)    
   chiar așa! (Duminică, 12 ianuarie 2014, 18:05)

   corvus coraX [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

   Pentru că aici vorbim de tratate internaționale! Și pentru că există niște reguli de la care nici măcar președintele Băsescu nu poate abdica! Politica externă are nevoie de moderație (vezi exemplul doamnei Nuland) și rațiune! O unire ar putea fi posibilă dacă vor fi respectate niște norme internaționale (decizii politice interne, referendumuri, etc.). Plus că, cel puțin acum, România este parte a UE, și nu poate să ia decizii chiar de capul ei (vezi reacțiile firești ale Germaniei la informația că România ar putea acorda dublă cetățenie cetățenilor Moldovei)...
   • +3 (3 voturi)    
    A mai spus (Luni, 13 ianuarie 2014, 13:45)

    CatalinPetrica [anonim] i-a raspuns lui corvus coraX

    Victoria a mai spus ca va respecta si sustine dorintele moldovenilor, in traducere "daca vor unire vor avea unire, daca nu vor nu iii va forta nimeni"
    Nici o tara nu sa pozitionat ca nu este de acord cu unirea, nici macar Rusia
    Vocea Rusiei a avertizat chiar ca se va realiza unirea si ca vor exista repercusiuni din partea Moscovei, dar discursul lor e in acelasi ton in care se confirma ceva, nu o presupunere
  • 0 (8 voturi)    
   nu sunt de acord cu tine (Duminică, 12 ianuarie 2014, 19:13)

   revo [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

   Faptic, Moldova A FOST pamant romanesc. Ca si alte teritorii, pe care toata lumea prefera sa le faca uitate.
   Majoritatea populatiei romanesti din Moldova a fost stramutata in Siberia, pt. exterminare. In locul ei au fost adusi rusi. Nu este in interesul Romaniei sa primeasca in componenta sa inca o minoritate, mai a dracu decat cea maghiara, si care s-ar bucura de o sustinere mult mai puternica a centrului de putere mondiala care este Moscova, decat poate sa ofere modesta Budapesta maghiarilor din Romania.
   Pe de alta parte, cred ca ne facem griji degeaba: oricum Romania este condamnata la feudalizare si disparitie ca stat unitar prin minunatul plan de descentralizare, marca USL. Sa nu uitam, este marca USL, adica PSD + "PNL" + PC, cu santajul de rigoare din partea UDMR.
  • +2 (4 voturi)    
   P.S.-ul asta (Luni, 13 ianuarie 2014, 9:52)

   derblauereiter [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

   face diferenta intre un jurnalist care-si respecta meseria si larga majoritate de "corifei ai neamului";

   daca-ti doresti o presa autista, dispusa sa ignore informatia obiectiva doar ca sa spuna "maselor" ceea ce vor sa auda, ai la dispozitie toate ziarele si televiziunile din Romania care au ales sa bage subiectul sub pres;

   am urmarit reactiile dupa comunicatul Mediafax pur si simplu pt. ca ma asteptam ca SUA sa formuleze o pozitie dupa declaratiile unioniste ale presedintelui;

   se pare ca nici un alt jurnalist n-a fost intrigat de declaratia presedintelui privind "micile neintelegeri" dintre Romania si SUA, nici n-a remarcat vreunul declaratia lui Nuland privind suveranitatea Moldovei;

   aici nu e vorba de optiuni personale in chestiunea "unionista" ci de optiunea de a trai informat, in lumea reala, sau de a te inchide - orb si surd - in paradigmele secolului tracut.
 • +19 (23 voturi)    
  Eficienta ineficientei (Duminică, 12 ianuarie 2014, 14:59)

  Daniels22026 [utilizator]

  Peste citeva zeci de ani, cind vor iesi la iveala ingrijorarile intime ale puterilor vestice, istoricii vor constientiza cit de aproape vom fi fost de excludere. Ceea ce a facut Romania uslamista din vara 2012, ceea ce continua si acum cu parsivitate prosteasca, imposibil de ascuns, este inacceptabil pentru comunitatea internationala civilizata.

  Romania ramine in joc pentru ca in tara inca mai exista o voce sanatoasa a opozitiei. Minoritara, dar puternica si fara extremisme. Opozitia din Romania, departe de a fi perfecta, este totusi foarte sanatoasa. Fara viziuni violente. Cu idealuri curate spre justitie independenta si stat de drept.

  De aceea raminem ca tara in atentie speciala europeana si americana. Pentru ca exista cei ca noi. Pentru ca in oceanul de alegatori uslamisti, inca se mai intrevede speranta.

  Trebuie sa rezistam cit se poate. Trebuie sa spunem curajos adevarul. Trebuie sa denuntam uslamismul politic si cel popular. Oricit de ineficienta ni se pare opozitia noastra principiala. Avem totusi impreuna o importanta fundamentala in istoria tarii si a Europei unite.
  • +13 (15 voturi)    
   opozitie (Duminică, 12 ianuarie 2014, 18:13)

   revo [utilizator] i-a raspuns lui Daniels22026

   Te rog, fa lumina pana la capat: numeste opozitia. Ca in afara de Base si cateva institutii (a caror daramare a inceput deja), eu nu vad nicio opozitie. Daca te referi cumva la contestatia PDL privind descentralizarea, este arhi insuficient. Pana acum, nu a existat zi de la Dumnezeu in care USLasii sa nu fi oferit motive serioase opozitiei de a se manifesta. I-au ridicat zilnic mingea la fileu iar opozitia, nimic! Opozitia este muult mai ocupata, insa, cu cearta si vanitatile in cadrul ei.
 • -24 (36 voturi)    
  hehe (Duminică, 12 ianuarie 2014, 15:00)

  Mazeta [utilizator]

  Mi-e teamă că în curând presa „liberă” din România va avea nevoie de ceva mai mult decât un mesaj de susținere. Americanii sunt foarte generoși cu declarațiile, dar mai zgârciți cu banii.
  • +23 (27 voturi)    
   Tu gandesti? (Duminică, 12 ianuarie 2014, 16:43)

   nico2 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Adica presa corecta este cea care injura toata ziua Presedintele, PDL si tot ce are legatura cu acestia?Voi nu va dati seama cat de paguboasa este atitudinea voastra? In cele aprox. 600 de zile de guvernare USL s-au incalcat toate normele democratiei si voi sustineti ca este un lucru bun? Sa nu mai spunem despre partea economica care este sublima in statistica dar realitatea este alta.Probabil ca sunteti f. bine platiti de USL daca sunteti in stare sa scrieti asta in fiecare zi.
  • +16 (20 voturi)    
   Ce sugerezi? (Duminică, 12 ianuarie 2014, 16:48)

   Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Care ar fi avantajele noastre daca am renunta la principii si ne-am alatura gloatei uslamiste? Care-i frumusetea solidarismului uslamist? Hai expune avantajele. Ce avem de cistigat daca renuntam la statul de drept si justitia independenta?
  • +13 (17 voturi)    
   dar pe cine? (Duminică, 12 ianuarie 2014, 16:58)

   cinic [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   pe cine intereseaza zoaiele tale? Parerea USA despre presa libera conteaza! Ca tu te supui lui Varan e cunoscut.
  • +10 (14 voturi)    
   he he he (Duminică, 12 ianuarie 2014, 17:02)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   nu-i porblema: rusii si chinezii sunt gata sa ne ajute, asa ca o sa fie bine, mult bine!

   He he he hmmmmm

   P.S.: nimanui nu-i pasa de "teama" si temerile tale.. he he he
   • +4 (4 voturi)    
    scuza-ma (Duminică, 12 ianuarie 2014, 18:01)

    revo [utilizator] i-a raspuns lui Alius

    Ti-am dat un minus din greseala. Contabilizeaza, te rog, un plus de la mine.
  • -13 (15 voturi)    
   America, doamna Nuland și dubla măsură. (Duminică, 12 ianuarie 2014, 19:01)

   Non.e [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Am citit doar primul paragraf din articol și am rămas
   siderat ( împietrit, pe românește).
   „Victoria Nuland ar fi cerut garantii din partea guvernului ca legea privind amnistia si gratierea (...) vor fi scoase de pe agenda. Nu a primit aceste garantii, dupa cum a recunoscut in conferinta de presa.”
   E ca și cum partea română i-ar cere garanții stimabilei doamne că Senatul și Congresul vor aproba o Lege care să-i scutească pe români de vize ( că tot suntem parteneri, aliați,etc).
   Mă tot lupt și încerc să caut motive pentru a iubi America și pe americani.
   Dar bag seamă că SUA vor doar să ia locul Rusiei și-atât.
   Dacă am avut un cizmar care i-a ținut, cât de cât, pe ruși la distanță, iar cu SUA a negociat pe picior de egalitate, ăștia de acum , fie se duc la Înalta Poartă cu pâra, fie se ascund în gaură de feisbuc .
   Nici unii nici alții nu par să vadă mai departe de conturile lor.
   Și astfel , nu peste mult timp, ambasadosul „Ystanului” ne va cere să ne ...., al„ Soreii de bord” ne va indica sa ne ,,, , ar al spațiului cosmic ne va sugera să ne .,.,., .
   • +7 (9 voturi)    
    Iti inteleg revolta.. (Luni, 13 ianuarie 2014, 0:09)

    Alius [utilizator] i-a raspuns lui Non.e

    Niste nemernici: e ca si cum ne-ar cere garantii sa fim corecti, cinstiti! Niste ticalosi!
    • -1 (1 vot)    
     Pace tie (Luni, 13 ianuarie 2014, 18:18)

     Non.e [utilizator] i-a raspuns lui Alius

     Daca asta ai inteles.
  • +4 (6 voturi)    
   la munca, nu la mana intinsa... (Duminică, 12 ianuarie 2014, 20:46)

   Lucky1 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   tu esti din categoria "muieti-s posmagii", cu comentarii pe masura vigorii spirituale.
   Mai bine ai trage un somn, lungit dupa soba...
 • +29 (35 voturi)    
  Presa libera are nevoie de sustinere (Duminică, 12 ianuarie 2014, 15:24)

  Maniu [utilizator]

  din partea noastra a tuturor. Iar firmele americane, fie ele si francize, si toate cele europene, ar trebui sa NU MAI DEA PUBLICITATE la Antene!
  • +11 (13 voturi)    
   ... (Duminică, 12 ianuarie 2014, 15:37)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui Maniu

   exact, pentru ca daca mergem in ritmul asta vor lua oricum un sut undeva pentru a fi inlocuite cu omoloagele din China.
   • +5 (5 voturi)    
    si, f. important, (Duminică, 12 ianuarie 2014, 17:48)

    Teri [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

    a nu se uita cele sovietice.. pardon, rusesti. Iar ca bonus, lumea va invata ruseste din mers
  • -7 (13 voturi)    
   nu se poate (Duminică, 12 ianuarie 2014, 15:44)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui Maniu

   Firmele sunt afaceri, nu societăți de binefacere. Contează audiența, nu concepte vagi și neprofitabile precum justiția.
   • +11 (15 voturi)    
    auzi premiu Nobel! (Duminică, 12 ianuarie 2014, 16:59)

    cinic [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

    Cand dispare finantarea prin publicitate mai faci audienta? mai poti plati "formatori de opinie"? dar poponetze goale de aratat?
  • +8 (12 voturi)    
   La aceasta (Duminică, 12 ianuarie 2014, 16:49)

   banateanul. [utilizator] i-a raspuns lui Maniu

   ar trebuii sa subscriem cat mai multi !
   • +7 (7 voturi)    
    corect (Duminică, 12 ianuarie 2014, 18:10)

    pragmatism [utilizator] i-a raspuns lui banateanul.

    Intradevar, daca multe companii cu capital american n-ar mai cumpara publicitate la Latrine ... cred ca s-ar mai schimba abordarea pt c n-ar mai avea banii de unde sa-l platesca pe raspopitul Gadea&Co. Este o solutie fezabila!!!
 • +6 (12 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 12 ianuarie 2014, 15:30)

  [anonim]

  • +2 (4 voturi)    
   dragnea - funeralii (Duminică, 12 ianuarie 2014, 18:06)

   revo [utilizator] i-a raspuns lui

   dottore in copy-past e terminat. Baga de seama ca la funeraliile lui Ariel Sharon va merge Dragnea. Nu pt. ca tontul ar crede cumva ca este sub demnitatea lui sa participe, ci pt. ca dracnea trebuie sa se prezinte aliatilor, intr-un mediu informal, fara agende si fara teme are trebuiau rezolvate. Ma tem ca hipotensivul dracnea ne va calari in continuare.
 • -3 (13 voturi)    
  SUA vor continua sa sustina presa libera (Duminică, 12 ianuarie 2014, 15:39)

  Trojan.H [utilizator]

  Vor continua sa sustina? Asta presupune o actiune trecuta. Care o fi aceea presa libera sustinuta de americani? B1 lui Oancea (ex-Voiculescu) si EVZ-ul lui Andronic (ex-PSD)? Astea seamana mai mult cu UNPR-ul lui Oprea din timpul regimului Boc, contribuie la interesul national vezi-doamne, dar de fapt au grija ca lucrurile sa nu scape de sub control. De sub controlul lor.
  ProTV-ul are actionari americani dar este de o "neutralitate" dezgustatoare. Sau a nu spune adevarul inseamna a fi presa libera?
  Nuland recunoaste ca "rolul presei in formarea opiniei publice e esential" si ca "reformele sint dinamitate de trusturile de presa". Asa, si?
  • +4 (6 voturi)    
   pentru tine "vor continua" (Duminică, 12 ianuarie 2014, 18:06)

   victor L [utilizator] i-a raspuns lui Trojan.H

   inseamna trecutul?
   "Vor continua sa sustina? Asta presupune o actiune trecuta. "
   Mey uslamistule, bea un pahar cu apa rece!
 • +7 (11 voturi)    
  === ! ! ! === (Duminică, 12 ianuarie 2014, 15:41)

  solar [utilizator]

  Se vede de la o posta clasa inalta de intelectualism dovedita de doamna VICTORIA NULAND. Cu mult peste stacheta inaltata in Romania.Am toata admiratia pentru ea ca parte si exponent a elitei intelectuale americane , exemplu chiar si pentru intelighentia europeana inchistata si incremenita in proiecte vetuste.( dupa cate se poate constata). In fine, scoala diplomatica aflata la purtator este de o calitate uimitoare. Se releva toate acestea in comentariul pertinent al d-lui Panait. Nu acelasi lucru pot sa-l remarc insa in legatura cu pozitia romano-americana vizavi de R. Moldova. Tratat expeditiv la PS de dl. Panait. asta nu inseamna ca poate fi privit tot asa si in realitatea dialogului dintre si ...dintre. Departe de a avea in el conotatii electorale basiste( Basescu nu va mai fi presedinte!) intamplarea face sa i se adauge in plus, redundant si obsedant,un orizont limitativ , neavenit si periculos.Care ar fi adevaratele motivatii nu ni se precizeaza si asta e un amare neajuns la stradania publicistica pe care tocmai am parcurs-o.
  • +2 (2 voturi)    
   Imi cer scuze (Duminică, 12 ianuarie 2014, 19:40)

   solar [utilizator] i-a raspuns lui solar

   ... pentru gresala atribuirii altui nume domnului PANTAZI. Rog sa mi se accepte.
 • +16 (20 voturi)    
  doamna Nuland a plecat, (Duminică, 12 ianuarie 2014, 15:51)

  ion roata [utilizator]

  s-a intors soricelul mincinos. trebuia sa mai stea macar o saptamana...
 • +19 (21 voturi)    
  o corectie importanta.... (Duminică, 12 ianuarie 2014, 16:01)

  nova [utilizator]

  ati spus "Este o veste ingrijoratoare pentru viitorul politic a lui Victor Ponta". Total gresit. Este o veste f.f. buna. Cum poate sa ne ingrijoreze viitorul politic al unei stfel de nulitati? Il analizati si il intoarceti pe toate fetele in fiecare zi pentru ca este prim-ministru. Dar ar trebui de fiecare data sa incepeti prin a-l desfiinta pentru ca pentru noi este o rusine sa avem un asfel de prim-ministru. MIE IMI CRAPA OBRAZUL DE RUSINE.
  • 0 (0 voturi)    
   Fiecare raspunde pentru faptele sale (Miercuri, 15 ianuarie 2014, 7:36)

   hepcallvasile1278490666411 [utilizator] i-a raspuns lui nova

   Alaturi de sova , antonescu,corlatean &Co. seful ponta de la psd stie foarte bine ce face si o face cu perseverenta ,constient de faptul ca datorita greselilor din viata privata , a lasitatilor sale , in lipsa unei cariere profesionale reale demne de luat in seama , el si amicii sai NU au nici un viitor in lumea civilizata .Singurul orizont spre care se pot indrepta este TARA LUI PUTIN unde caractele infecte ca ale lor sunt cautate si protejate.
 • -4 (16 voturi)    
  o corectie si mai importanta.... (Duminică, 12 ianuarie 2014, 16:48)

  Anonim AntiBasescu [utilizator]

  Poate ca un titlu mai sincer ar fi fost: America ramine deschisa jocurilor
 • +3 (5 voturi)    
  Plagiattore... (Duminică, 12 ianuarie 2014, 17:55)

  corvus coraX [utilizator]

  ... va fi ales în Duma de stat...
  • 0 (0 voturi)    
   D-ne fereste! (Luni, 13 ianuarie 2014, 21:23)

   Maniu [utilizator] i-a raspuns lui corvus coraX

   si daca...mai patim asa o catastrofa, or sa stearga cu ei cu toti pe jos, ca n-or sa mai aiba nevoie de ei decit ca lachei,
 • -11 (13 voturi)    
  Citesti si te crucesti (Duminică, 12 ianuarie 2014, 20:21)

  xrogo [utilizator]

  " La fel de importante sint insa mesajele nespuse, criptate in alegerile simbolice facute de inaltul oficial american: agenda vizitei, alegerea partenerilor de dialog, temele de discutie alese. Le vom explica pe larg mai jos.",auzi domnule unde era cititorul si mai ales decriptorul mesajelor ascunse si cripate.
  Fara atenta lui munca noi am fi crezut ca a fost o vizita obisnuita,uite domnule cum era sa ratam tocmai aceasta dezvaluire exceptionala care ne releva atatea adevaruri nespuse!!
 • +12 (14 voturi)    
  Doua idei: O Romanie fara USL... (Duminică, 12 ianuarie 2014, 20:33)

  Lucky1 [utilizator]

  ... si ajutati-va si voi singuri sa va curatati de mizeria pe care tocmai a-ti ales la conducerea tarii, acesta este, pe scurt, mesajul explicit al demnitarului american.

  Caci, cum poti ajuta un popor sa o duca mai bine daca el insusi nu vrea sa se ajute?!
  • +2 (2 voturi)    
   a-ti? (Luni, 13 ianuarie 2014, 15:37)

   Anonim AntiBasescu [utilizator] i-a raspuns lui Lucky1

   Mata esti alfabetizat?
   • 0 (0 voturi)    
    Cosul e strimb putin dar fumul iese drept (Luni, 13 ianuarie 2014, 21:24)

    Maniu [utilizator] i-a raspuns lui Anonim AntiBasescu

    si asta o spune cineva care tine la gramatica.
 • 0 (0 voturi)    
  Acuma io nu stiu cine e Victoria asta (Marţi, 14 ianuarie 2014, 13:15)

  Lucian Ilea [utilizator]

  ca pe state.gov la oficiali seniori americani nu apare
  sincer nu m-am deranjat sa ma uit la zecile de departamente de under under under secretaries ca l-as fi gasit si pe cordy colo si nu voiam asta
  americanii astia ne desconsidera
  ii drept ca si noi ne batem joc de noi
  nu are adresa publica d email etc
  nu poti lua legatura cu ea
  deci probabil e o spioana
 • 0 (0 voturi)    
  == ! !! !! ! == (Marţi, 14 ianuarie 2014, 15:59)

  solar [utilizator]

  HELLO !
  Iata un INTERVIU BOMBA! Se poate citi pe europalibera.org.
  Rog cititorii sa-si dea cu parerea !!

  Europa Liberă: Pe de altă parte, totuși, a lăudat eforturile României de a sprijini Republica Moldova pe calea eurointegrării, apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.

  Anneli Ute Gabanyi: „Bine, România nu este președintele Băsescu. Au existat lideri politici înaintea domniei sale și există și acum. Și, de altfel, acest lucru ar trebui să fie înțeles de către toată lumea. Nu este vorba de eforturile făcute de o persoană la vârful României de a sprijini drumul Moldovei. Este vorba de efortul societății românești, a liderilor politici români, este un efort național, nu personal.”

  Europa Liberă: Și atunci de ce premierul de la București, domnul Ponta, nu a rămas să discute cu adjuncta secretarului de stat american, aflându-se în această vizită importantă la București?

  Europa Liberă: Pe de altă parte, totuși, a lăudat eforturile României de a sprijini Republica Moldova pe calea eurointegrării, apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.

  Anneli Ute Gabanyi: „Bine, România nu este președintele Băsescu. Au existat lideri politici înaintea domniei sale și există și acum. Și, de altfel, acest lucru ar trebui să fie înțeles de către toată lumea. Nu este vorba de eforturile făcute de o persoană la vârful României de a sprijini drumul Moldovei. Este vorba de efortul societății româneș

  Europa Liberă: Pe de altă parte, totuși, a lăudat eforturile României de a sprijini Republica Moldova pe calea eurointegrării, apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.

  Anneli Ute Gabanyi: „Bine, România nu este președintele Băsescu. Au existat lideri politici înaintea domniei sale și există și acum. Și, de altfel, acest lucru ar trebui să fie înțeles de către toată lumea. Nu este vorba de eforturil


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by